banner94

banner77

banner69

banner88

Depremsellik ciddiye alınmıyor

Bursa, hala 1999 depreminden önceki imar planlarına göre yapılaşıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 22.04.2012, 13:18 22.04.2012, 13:18
Depremsellik ciddiye alınmıyor
banner66

 Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Yıldırım Belediyesi’nin tartışmaya açtığı büyük kentsel dönüşüm projesine depremsellik kontrolü açısından gereken her türlü hizmeti vermeye hazır olduklarını söyledi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Kesin de, Başkan Er’in çağrısı üzerine belediye bünyesinde ‘Zemin Vizesi Kontrol Birimi’ oluşturulacağını, kadrolarındaki jeoloji mühendisi sayısını da 2’den 3’e çıkarabileceklerini açıkladı.

 
JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, yönetim kurulu üyeleri Sebiha Yıldızalp, Adnan Kanburoğlu ve İlkay Kartal ile birlikte, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’i makamında ziyaret etti. Başkan Keskin, JMO’nun görevi devralmış yeni yönetimine çalışmalarında başarı diledi. JMO Yönetimi ile Başkan Keskin arasındaki görüşmenin ana konusunu Bursa’daki depremsellik ve alınacak önlemler oluşturdu.
 
KESKİN ‘ÇILGIN PROJESİNİ’ ANLATTI…
 
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, JMO yönetimine geçtiğimiz hafta düzenlediği icraat toplantısında kamuoyuna açıklayıp 1 yıl boyunca tartışmaya açtığı dev kentsel dönüşüm projesini anlattı. Başkan Keskin, ‘Çılgın Proje’nin tüm ilgili kesimlerin görüşünün alınmasından sonra başlatılacağını hatırlatarak bu noktada akademik meslek odalarından ve özellikle de jeoloji mühendislerinden mutlaka fikir ve proje anlamında destek beklediğini açıkladı. Keskin, şöyle konuştu:
 
“Bir yerden başlamak zorundayız zira deprem ‘geliyorum’ diyor. Siz bu işin uzmanlarısınız. 150 yılda bir Bursa depreme alışıktır, geçti bile. Biz bunu halkımıza pek yansıtmıyoruz. Ovalardaki sıvılaşma durumunun son derece tehlikeli olduğunun da bilincindeyiz. Bizim ovamızda da 40 yıldır devam eden çarpık yapılaşmaya artık bir dur dememiz lazım. Bu nedenle böylesine büyük bir kentsel dönüşüme girişiyoruz. Türkiye’nin konusunda uzman profesörleriyle 2 yıldır bu konuyu çalışıyor, hazırlıyoruz. Ova korumadaki tüm evleri yıkıp yolun üst tarafına almak ve yukarıda vatandaşlarımızın evlerine ev vermek amacındayız. Kimseyi sokağa atamayacağımıza göre, öyle ya da böyle bir kusur işlemiş insanlarımızı depremden korumak ve yasal zemine çekmek zorundayız.”
 
Başkan Keskin, kentsel dönüşüm uygulanacak alanları harita üzerinde JMO yöneticilerine gösterdi ve proje hakkında detaylı bilgi verdi. Keskin toplam dönüşüm alanının 4 milyon 990 bin metrekareye ulaştığını bunun yarısına yakın bölümünün yeşil alan, sosyal donatı alışveriş merkezleri için kullanılacağını kalan bölümde de en fazla 7-8 katlı binalardan oluşmak üzere 50 bine yakın konut üretileceğini söyledi. Başkan Keskin, “Bu dönüşüm sayesinde hem Bursa, hem vatandaşlarımız hem inşaatçılar hem meslek odaları yani herkes kazanacak, herkes memnun olacak. Bunu vatandaş da istiyor, akademisyen de. Biz de özellikle bu çalışma konusunda jeoloji mühendislerine ihtiyaç duyuyoruz. Her konuda birlikte çalışmak gerekliliğinin farkındayız” dedi.
 
ENGİN ER: DEPREMSELLİK CİDDİYE ALINMIYOR…
 
Başkan Özgen Keskin’in konuşan JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er de, öncelikle odanın sorumlu olduğu sahaya ilişkin bilgi verdi. Er, “Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Yalova’dan sorumluyuz. 4,5 milyon kişinin yaşadığı, sanayi tesislerin çok önemli bir bölümünün bulunduğu ve tamamı 1. Derecede deprem bölgesi olan bir alan bu” dedi.
 
SIVILAŞMA ALANLARINI HARİTADA GÖSTERDİ…
 
Er, depremsellik açısından Bursa’nın birçok ilden daha önemli işler yapılan bir merkez olmasına karşın kendi özelinde hiçbir şey yapılmadığının söylenebileceğini dile getirirken, “Bursa hala 99 depreminden önceki 1/100.000’lik planlar üzerinden yapılaşıyor. Planlama anayasamızda hala deprem, heyelan ve taşkın alanları yok. Depremselliği Yıldırım Belediyesi de ciddiye almıyor” dedi.
Engin Er, daha sonra yanında getirdiği ve Bursa’nın depremselliğini gösteren hatıra üzerinde Başkan Özgen Keskin’e sıvılaşma alanlarını gösterdi. Keskin’in kentsel dönüyüm projesinin uygulanacağı alanlarda bulunan bazı sıvılaşma noktalarını da işaret eden Engin Er, “Fay hatlarının üzerindeki yapılaşmaya artık son vermek, depremselliği ciddiye almak ve tampon bölgeler oluşturmak gerekiyor. Gemlik Belediyesi bu konuda ciddi çalışma içerisinde. Sıvılaşma bölgelerindeki yapılaşmaların tamamının kaldırılmasını lazım” dedi.
 
JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, önleyici ve hayati bir tedbir olarak, belediyelerin imar ve ruhsat işlerinde zemin vizesi vermesi gerektiğini, bunun da ancak jeoloji mühendisleri eliyle yapılabileceğine dikkat çekti. Bu uygulamanın sadece Yalova Belediyesi’nde bulunduğuna dikkat çeken Er, “Sizin belediyeniz bünyesinde de mutlaka Zemin Vizesi Kontrol Birimi oluşturulmalı. Bu vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. Ziyaret ettiğimiz tüm belediyelerde bunu anlatıyor talep ediyoruz” dedi.
 
YILDIRIM BELEDİYESİ ZEMİN KONTROL VİZESİ BİRİMİ OLUŞTURACAK…
 
Engin Er’in isteğini not eden Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Kesin de büyük kentsel dönüşüm projesi konusunda Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan böyle bir katkı almaktan mutlu olduğunu dile getirdi ve “2 jeoloji mühendisimiz var yetmiyorsa bir tane daha alırız. Bu konuda gelecek tüm diğer önerilerinize de açığız. Birlikte çalışmalıyız” dedi.
 
JMO Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Keskin’in bu açıklaması üzerine duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Bunu yaparsanız Yalova bir olur Yıldırım da iki. Bu konuda protokol oluşturulmalı. Biz Jeoloji Mühendisleri Odası olarak 7/24 Yıldırım Belediyesi’ne hizmet vermeye hazırız. Sonuna kadar yanınızdayız” diye konuştu.
 
JMO yöneticileri ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin arasındaki görüşme depremsellik ve depreme karşı alınacak tedbirler konusunda işbirliğinin artırılması gerekli adımların atılması kararının alınmasıyla sonuçlandı.
 
 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
açık
banner61
banner62
banner89