banner94

banner77

banner69

banner88

Yeni stadyum Bursa'nın en büyük anıtsal yapısı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) yönetimini Timsah Arena'yı inceledi

İNŞAAT 30.06.2014, 15:20 30.06.2014, 15:20
Yeni stadyum Bursa'nın en büyük anıtsal yapısı
banner66

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve teknik özellikleri bakımından Türkiye’de birçok ilki bünyesinde barındıran yeni stadyum, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) yönetimini ağırladı.

Bursa’nın en büyük yapısı bu yıl içinde tamamlanması hedeflenen ve halen çatı montajının hızla sürdüğü yeni stadyumun 185 bin metrekarelik inşaat alanı ile Bursa’nın en büyük yapısı olduğunu ifade eden Başkan Altepe, inşaat öncesi dünyanın önde gelen stadyumlarını tek tek taradıklarını ve en ayrıcalıklı projeyi Bursa’ya kazandırdıklarını vurguladı.

Bu tür kompleks yapıları kentlere kazandırmak için bir dönemin yetmediğini, etüt çalışmaları, proje hazırlama ve ihale gibi süreçlerin gelişmiş ülkelerde bile 4 – 5 yıl sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, en büyük sıkıntılarının zaman olduğunu, zamanı en iyi şekilde kullanmak için de üç parça halinde ihaleye çıktıklarını kaydetti.

Bu yıl içinde yeni stadyumun tamamlanacağını dile getiren Başkan Altepe, “1,5 yıl önce FİFA’da U 20 Dünya Kupası kura çekimi için katıldığımız toplantıda mevcut 26 bin kişilik stadımızın bile dünya genelindeki statlar arasında iyi bir noktada olduğunu gördük. Şimdi 45 bin kişilik stadyumumuzu bitirdiğimiz de de Avrupa’daki statların bile yüzde 80’i, bizim stadımızın yanında gece kondu gibi kalacak” dedi.

“Eserlerimizle iddialı olmalıyız” ‘Marka kent’ hedefleri doğrultusunda yeni stadyumun önemli bir değer oluşturacağını ifade eden Başkan Altepe, “Biz ucuza değil, kaliteye talibiz. Dünya kentlerinde bedavaya hiçbir şey yok. Bunun için tüm malzemelerin en kalitesini kullanıyoruz, dünyanın en iyi firmaları ile çalışıyoruz. İddialı bir kent eserleriyle de iddialı olmalı. Sadece stadyum değil, proje hazırlıkları süren kapalı atletizm pisti, buz hokeyi salonu ve velodromumuz da dünyanın en kalitelisi olacak. Ayrıca yeni stadyumun, Bursaspor’un başarısına da ivme katacağına inanıyorum. Torino’da Juventus’un yeni yapılan stadını gezdik. 3 yıl önce yapılan stadyumda takım 2 şampiyonluk yaşadı, şimdi de şampiyonluk yolunda. Yani yeni statta 3 yılda 3 şampiyonluk görüyorlar. Böyle bir başarıyı Bursaspor’un da yakalayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmasında İMSİAD ile yapılabilecek ortak çalışmalara da değinen Başkan Altepe, kentsel dönüşüm sürecinde müteahhitlere önemli görevler düşeceğini, Sıcak su bölgesi, Yalova Yolu ve Osmangazi Belediyesi yanındaki alanın dönüşümü noktasında imalatların müteahhitler tarafından gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Stattan çok yaşam alanı Mimar Hasan Sözüneri de projenin teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Bu projenin 11 proje arasından seçildiğini ve projede Bursaspor’un simgesi haline gelen timsah figüründen hareket ettiklerini dile getiren Sözüneri, yeni stadyumun yeriyle ilgili tartışmalara dünyadan örnekler vererek nokta koydu.

UEFA ve FİFA kriterlerinde stadyumların ulaşım planlamaları yapılması koşuluyla kent merkezlerinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Sözüneri, İspanya, İtalya ve İngiltere’de yeni stadyumların hep kent merkezlerinde projelendirildiğine dikkat çeken Sözüneri, “Bizim liglerimizde sezonda 18 maç oynanıyor, 10 ilave maçlar olsun, hadi 10 da özel müsabakalar olsun 38 maç eder. Yılda 50 maç diyelim. 10’ar saatten 500 saat eder ve bu da stadyumun yılda 20 gün kullanılması anlamına gelir. Oysa bizim stadyumumuz tamamlandığında 4 bin araçlık otoparkı olacak. Raylı sistemin hemen yanında böyle bir otopark kapasitesi çok önemli. İnsanlarını araçlarını buraya bırakıp, raylı sistemle şehri istediği noktasına gidebilecek. Yine kurumsal firmalara özel yaptığımız, içinde mutfağı ve özel tuvaletleri bulunan localarda toplantılarını yapabilecekler. Buraları, ofis olarak da kullanabilecekler. Stadyum, 30 bin metrekarelik ticari alanları, bin dönümlük yeşil alanıyla Bursa’nın kentsel kimliğine önemli bir değer katacak” dedi.

Kör nokta yok

Statta yer alacak 43 bin 670 koltuğunun UEFA kriterlerine göre konumlandırılacağını ve sahanın neresinde oturulursa oturulsun, tüm korner direkleri ve çizgilerin görülebileceğini belirten Sözüneri, bu açıdan stadyumda kör nokta bulunmadığını kaydetti. Mevcut stadyumda kale arkası tribün ile kale arasındaki mesafenin 33 metre olduğunu hatırlatan Sözüneri, yeni stadyumda kale arkası tribünler kaleye 9 metre, maraton tribünleri de 7 metre mesafede olacak. Böylelikle seyir sevki daha yüksek bir stadyum ortaya çıkıyor. Sözüneri, 72 locası bulunan stadyumda 84 turnike bulunduğunu ve toplam 43 bin 670 kişinin 8 dakika içinde stadyumu rahatlıkla boşaltabileceğine vurgu yaptı.

Çatı malzemeleri Boğaz Köprüsü ile aynı Çatı montajını yapan Kazova inşaatın şantiye şefi Yüksek İnşaat Mühendisi Hasan Meral de toplam 7 bin tonluk çatının ilk fazını oluşturan 3200 tonluk çelik malzeme montajının tamamlandığını, halat germe çalışmalarının da hızla devam ettiğini kaydetti. Türkiye’de halat germe sistemiyle yapılan ilk çatının Bursa Büyükşehir Stadyumu’nda olacağını vurgulayan Meral, “Türkiye’de sadece Boğaz Köprüsü’nde kullanılan mukavemeti yüksek çelik malzemeleri kullanıyoruz. Halat germe işlemi için İsviçre’den 96 adet özel hidrolik kriko getirdik. Bu krikoların montajına başladık. Montaj bittiğinde yanı 15-20 gün sonra eş zamanlı olarak halat germe çalışmalarını başlatacağız” dedi.

İnşaat tekniği görülmeye değer İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da ‘marka kent’ vizyonuyla gerçekleştirilen projelerden birinin de stadyum olduğunu belirterek, “Mimarisi ile dünya çapında ses getirecek bu proje inşaat tekniği ile de görülmeye değer. İMSİAD olarak, kentsel dönüşüm, yatırımlar ve diğer ilgili konularda Büyükşehir Belediyemizle işbirliğine hazırız. İnanıyoruz ki, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurumların yakaladığı güzel sinerji ile Bursa çok daha güzel yarınlara ulaşacaktır. Bu arada, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye hayırlı olsun ziyaretinde ilettiğimiz yeni imar yönetmeliğinde son tarih olan 31 Mayıs’ın ertelenmesine ilişkin talebimizi Ankara nezdindeki kıymetli girişimleri ile 1 Ocak 2016 tarihine ertelenmesi konusundaki hassasiyeti nedeniyle de ayrıca şükranlarımızı sunarız” diye konuştu.


Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89