banner94

banner77

banner69

banner88

KDV istisnası tüm yatırımcıyı kapsamalı

“KDV istisnası için belirlenen 500 milyon TL’lik sınır çok yüksek”

İNŞAAT 19.04.2012, 16:52 19.04.2012, 16:52
KDV istisnası tüm yatırımcıyı kapsamalı
banner66

  

Yeni teşvik paketinde asgari 500 milyon lira tutarındaki bina ve inşaat yatırımları için  KDV istisnası getirilmesini değerlendiren Bursalı sektör temsilcileri, istisnanın her kademedeki yatırımcıyı kapsamasının daha doğru olacağını söylediler.
 
İnşaat Müteahhitleri Sanayi ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, yeni teşvik sisteminde bina ve inşaatlarda KDV istisnasının sektör için çok önemli bir karar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
“Ancak 500 milyon lira ve üzeri yatırımlarda geçerli olmasından ziyade her kademedeki yatırımcıyı kapsaması ve yerel üreticiyi desteklemesi daha doğru olur. Farklı bir yaklaşım içinde olmadan, birilerine yönelik alınan bir karar olmamalı. Karar sektör için olumlu bir hava estirecektir. Ekonomiye ciddi bir dinamizm katacaktır. İnşaat sektörü ile birlikte 150 alt sektörü canlandıracaktır. Ancak TOKİ ve bağlamındaki bir takım firmalara hizmet verecek şekilde hazırlanması beklenen etkiyi yaratmayacaktır.”
 
İnşaat 16 Grubu Derneği Başkanı Şener Akkan da, KDV istisnasının 500 milyon lira tutarındaki yatırımlarda geçerli olmasından ziyade, sektörün tamamına yönelik getirilmesinin daha yararlı olacağı görüşünü bildirerek, “KDV iadesinin yanında, SSK primlerinin daha düşük ücretten ödenmesi de teşvik edilmeli. Bu durum sektörün gelişimi ve hız kazanması ile birlikte istihdama da ciddi katkı sağlar. Böylelikle herkes resmi yollardan işçi çalıştırmaya giderken, kayıt dışının da önüne geçilir” dedi.
 
BU YATIRIMI YAPACAK FİRMA AZ
 
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Hasan Şahintürk ise, yeni teşvik sisteminde uygulanacak KDV iadesinin hem inşaat sektörünü hem de sektörün beslediği diğer alanları canlandıracağın vurgulayarak, “Kararın 500 milyon lira ve üzeri yatırımlar için geçerli olması beklenen faydayı sağlamayabilir. Bu en az 5000 dairelik bir yatırım demek. Bursa geneli açısından düşündüğümüzde bu yatırımı yapacak güçte firma sayısı çok az. Burada sistem TOKİ ya da büyük müteahhitlere avantaj sağlamak olmamalı. Bu durum ciddi bir haksız rekabete yol açar” diye konuştu.
 
Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Gintaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Necip Naci Doğru, inşaat yatırımlarında KDV'nin önemli bir maliyet unsuru olduğunu bildirerek, “Sektörün daha da hareketlenmesi bakımından çok yerinde bir karar. Kararın belli metrekaredeki konutlarda uygulanması ve özellikle orta sınıfa yönelik olması gerekir” dedi.
 
Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk ise, 500 milyon lira tutarındaki yatırımlarda KDV istisnası verilecek olmasının gerekçelerini ve hedeflerini iyi hesaplamak gerektiğinin altını çizerek, “Bu büyük bir rakam ve bu tür yatırımların yapılması o kadar kolay değil. Bugün baktığımızda Bursa’da TOKİ bile 2000-3000 konutluk projelere imza atabiliyor. 500 milyon lira tutarındaki yatırım için 5000-6000 konutluk bir proje gerekiyor. Baraj ve köprü gibi projeler için bu durum normal olabilir ancak konut bazında incelediğimizde bunun daha makul seviyelere çekilmesi yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır da, bu teşviğin, doğrudan bina yapımına verilmiş bir destek olmadığını belirterek, “Eğer aksi bir düzenleme yapılmazsa, konut gibi inşaat projeleri bu teşvik kapsamında olmayacak. Ancak gerçekten cazip unsurlar içeren yeni teşvik rejimi yatırımları artıracağı için inşaat sektörüne doğrudan pozitif yansıması olacaktır” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89