banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Limadem Elektrik, farkını konuşturuyor

Hız ve kaliteyi birleştiren hizmet anlayışı ile proje ve taahhüt işlerinde endüstriyel firmaların tercihi olmayı başaran Limadem Elektrik ve Limaç Elektromarket firmalarının Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Şafak Karabiber, alanlarında Marmara Bölgesi’nin lider firması olmak amacıyla çalıştıklarını anlattı.

GÜNDEM 13.11.2023, 16:10 20.12.2023, 01:03
Limadem Elektrik, farkını konuşturuyor
banner66

Başta otomotiv olmak üzere çeşitli sektörlerdeki firmalara anahtar teslim hizmet verdiklerini belirten Karabiber, hem firmalarında, hem de Bursa Temsilciliğini üstlendiği Elektrik Mühendisleri Derneği’nde sektörlerini hak ettiği konuma yükseltecek önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

1984 yılında Artvin’de doğdum. Çeşitli illerde ilk, orta ve lise eğitimimi sürdürdüm. Daha sonra da Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde lisans eğitimimi tamamladım. 2005 yılında Bursa’ya yerleştim. İki ayrı firmada profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra 2017 yılında Limadem Elektrik firmamızı kurdum. 2019 yılında da Limaç Elektromarket firmamız faaliyetlerine başladı. Her iki firmamızla da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Firmalarınızda ne tür hizmetler veriyorsunuz? Kadronuz hangi mesleklerden çalışanlardan oluşuyor?

Limadem Elektrik tamamen mühendislik, Limaç Elektromarket ise malzeme satışı üzerine kurulmuş firmalar. Limadem Elektrik endüstriyel firmalara elektrik tedarikçisi olarak hizmet veriyor. Firmalarımızın kuruluşu planlanmış bir süreç. Bizim sektörümüzde büyüyen firmalar zamanla hantallaşmaya başlıyor, ancak özellikle endüstriyel firmalar sizden hızlı aksiyon bekliyor. Dolayısıyla bu hantallaşan firmalar prosedürlere boğulduğu için hızlı aksiyon alamıyorlar ve ihtiyaçlara hızlı cevap veremiyorlar. Bu yüzden sanayiciler daha küçük firmalara dönüyorlar ama bu sefer de büyüklerin kalitesini bulamıyorlar. Limadem Elektrik tam olarak bu ihtiyaca karşılık vermek için kuruldu. Biz her zaman kaliteli ve hızlı aksiyon alabilen bir firma olmayı hedefledik ve çalışmalarımızı bu anlayışla sürdürüyoruz. Bu yaklaşımla sektörde öncü olan firmalardan biri haline geldik.

Firmamızın çalışanları endüstriyel yapılarda uzman ve tecrübeli arkadaşlarımız. Şantiyelerimizi mühendislerimiz yönetir. İdari binamızda yine mühendislerimizin keşif çalışmalarını yaptığı bölümlerimiz var. Yine tedarikçilerimiz ya da müşterilerimizle toplantılarımızı yaptığımız bölümlerimiz bulunuyor. Hep birlikte uzman olduğumuz, en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Endüstri alanındaki elektrikle alakalı tüm faaliyetlerde varız.

Firma olarak ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Biz anahtar teslim sistemi ile çalışıyoruz. Bir fabrikada iş yapmaya başladığımızda trafosundan aydınlatmasına, yangın algılama sistemlerinden kamera sistemlerine kadar hizmet verdiğimiz müşterilerimize her şeyi hazır bir şekilde teslim ediyoruz. Aynı zamanda GES hizmeti de veriyoruz. Genelde bu hizmeti veren firmalar panelleri yerlerine yerleştiriyor ancak sistemin bağlantısı konusuna pek karışmıyorlar. Biz burada da müşterilerimize avantaj sağlamış oluyoruz. Hem panellerin yerleştirilmesi hem de gerekli bağlantıların yapılması yoluyla müşterilimize tam hizmet vermiş oluyoruz.

Önemli işler yaptığınızı biliyoruz. Hangi referanslarınızı örnek göstermek istersiniz?

Tofaş, Renault, Karsan ve Şişecam’da sürekli bulunan ekiplerimiz var. Yanı sıra otomotiv yan sanayi ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Tekstil sektöründe de seçici bir firmayız. Referans gösteren firmalarla çalışıyoruz. Tekstil sektöründe Harput Holding, Acarsoy, İlay Tekstil, Karesi Tekstil, Sanko gibi firmalarla çalışıyoruz. Yine gıda sektöründe hizmet verdiğimiz kalburüstü firmalarımız mevcut. Bursa’nın yanı sıra bölge illerine de hizmet veriyoruz, ancak mevcut müşterilerimizin farklı illerdeki projeleri için çalışıyoruz. Yurtdışı da dahil tedarikçilerimizin gittiği her yerde varız.

Peki son kullanıcılar bu tür taahhüt ve proje işi yapan firma seçimlerinde nelere dikkat etmeli?

Sektörde bu işleri yapan maalesef çok firma var. Biz iş yaptığımız firmalara ‘İşyerinizi inceleyelim, gerekli projeleri çizelim, bu proje üzerine şartnamelerimizi yazalım, size fiyat verelim. Siz de fiyat alın ve istediğimiz firmaya işlerinizi yaptırın diyoruz. Burada amaç ortaya her anlamda doğru iş çıkarmak. Ülkemizde ne yazık ki bir iş ihalesi gerçekleştiğinde ihaleyi alan firmanın bu işi yapıp yapamayacağına ne yazık ki bakmıyoruz. Taahhüt işlerinin yüzde 50’si teknik yeterlilik olmasına rağmen diğer yüzde 50’lik kısım da finansal olarak işi yönetebilmekten geçiyor. Firmanın finansalı gücü var mı? Yeterli personeli, kendi araçları var mı? Kaç tane mühendis çalıştırıyor? Mühendisler, personel ne kadar yetkin? Bu konular çok önemli. Gerekirse ihale şartları, organizasyon şemaları değiştirilmeli ki ortaya sağlıklı işler çıkabilsin.

Peki sizin firmanızın rakiplerinden farkı nedir? Müşterilerinize neleri taahhüt ediyorsunuz?

Bizim her zaman amacımız sektörümüze öncülük etmekti. Biz sürekli tedarikçi olmanın peşindeyiz. Bu nedenle de her bir firmamıza bizimle çalışsın ya da çalışmasın danışmanlık hizmeti veriyoruz. Mühendislik en uygun maliyetle en iyi işi çıkarabilmektir. Biz işlerimizi her şeyi ile hazır ve arada biz olmasak bile devam edecek şekilde teslim ediyoruz. Aynı zamanda Elektrik Mühendisleri Derneği (EMD) Bursa Temsilciliği görevini yürütüyorum. Sektörümüzü geliştirip güçlendirmek için kurulmuş bir dernek bu. Bu anlayışı hem kendi firmamızda hem de derneğimiz aracılığıyla meslektaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bizim için başarı kriteri müşterilerimizle sürekli çalışabilmektir. Kuruluşumuzdan bu yana baktığımızda yüzde 90’ın üzerinde bir başarıyla yolumuza devam ediyoruz.

Limaç Elektromarket firmanızda hangi faaliyetleri yürütüyorsunuz?

Limaç, ihtiyaçlardan doğan bir firma. 2017 yılında taahhüt firmamızı kurduğumuzda hizmet verdiğimiz firmalar taahhüt işlerimizin yanı sıra kendi bünyelerindeki bakım grupları için gerekli malzemeleri de bizden temin etmek istemeye başladı. Bunun üzerinde biz de taahhüt ve satış işlerinin birbirine karışmaması için Limaç Elektromarket firmamızı kurmaya karar verdik. Taahhüt işlerini yaptığımız firmalarımızın kendi bakım gruplarının malzemelerini bu firmamız yoluyla temin ediyoruz.

Firma olarak sürekli sahadasınız. Saha çalışmalarınızda problemler yaşıyor musunuz ve çözüm yolları olarak neler üretiyorsunuz?

Bizim işimiz sorun çözmek. Bazen gecenin bir vakti de firmalarımızdan aramalar olabiliyor ya da çok acil aksiyon almamız gereken işler olabiliyor. Biz çok hızlı hareket edebiliyoruz. En büyük artılarımızdan biri bu. Biz daha hızlı hareket edebilmemizi sağlayan dikey hiyerarşi ile çalışıyoruz ve arkadaşlarımız yetki devri yapabiliyor. Bizim bir firmada görev yapan mühendisimiz oranın bizim adımıza patronudur. Tüm işleyişleri o takip eder.

Firma olarak hedefleriniz nelerdir?

Hedeflerimizden bir tanesi firma olarak bu bölgenin en büyüğü olmak. Marmara Bölgesi’nin en büyük taahhüt firması olmayı hedefliyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklara rağmen işlerimizi büyüterek sürdürüyoruz ki pandemi döneminde dahil işlerimiz hiç durmadı. Her koşulda hiçbir müşterimizi mağdur etmeden sistemimizi yürütüyoruz.

İş yaşamı dışında çeşitli derneklerde üst düzey görevleriniz var. Bu konudaki çalışmalarınız nasıl gidiyor ve hedefleriniz nelerdir?

Bünyesinde mühendislerin yer aldığı, sektörel ve uluslararası firmalara hitap eden EMD derneğimizde ile sektörel eğitim programlarımıza çok önem veriyoruz. Aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kredili ders veren bir STK. Şu anda Türkiye’de bu şekilde çalışan başka bir sivil toplum kurulu yok. Her hafta bir arkadaşımız orada derslere girip eğitimler veriyor. Bunun dışında, EMD, sektörü geliştirmek ve sektörü layık olduğu seviyelere çıkarmak için kurulmuş bir dernek. Bunun için de sürekli eğitim programları düzenleyip, sektörü daha yukarılara taşıyabilmek için karar verici mecralara öneriler sunan, çalıştaylar yapan bir dernek. EMD aynı zamanda kendi bünyesinde üniversite hocalarının bulunduğu bir dernek. Diğer taraftan; yönetim kurulu başkanlığı üstlendiğimiz Nilüfer Ticaret Merkezi İş İnsanları Derneği (NİLTİMDER) isminde bir derneğimiz var. Bu derneğimizin amacı 1990’lı yıllardan beridir kendi kaderine terk edilen NİLTİM’deki çeşitli sorunları kurumsal bir yapı ile etkili bir şekilde çözüme kavuşturabilmek. Biz bu derneği daha çok bir OSB mantığı ile buranın yönetimi şeklinde çalışacak bir yapı hedefi ile kurduk. NİLTİMDER de tüzüğü, hedefleri aylar öncesinde yazılan ve ardından görev dağılımları yapılıp, çalışmalarına başlayan bir derneğimiz.

Sosyal medyayı firma olarak ve şahsen iyi kullanıyorsunuz. Nasıl keşfettiniz ve faydalarını gördünüz mü?

Daha önceden yaptığımız işleri anlatmak için kataloglar bastırıyorduk ama artık her şey cep telefonunun içinde. Küreselleşmiş, aslında teknoloji ile çok küçülmüş bir dünyada yaşıyoruz. Firma olarak ve ben şahsım olarak bir uğraşın içerisindeyiz. Amacımız iş almak, en iyi şekilde işi gerçekleştirmek. Ancak danışman firmalarımız bu süreçlerde bizim atladığımız konuları dış göz olarak görebiliyorlar. Dolayısıyla bünyemizde finans, teşvik ve iletişim süreci noktasında bizlere destek veren danışmanlarımız var. Şu anda geldiğimiz noktada işimiz ve sektörümüzle alakalı paylaşımlar yaparak işlerimizi anlatıyoruz. Hep söylediğimiz gibi biz sektörümüzde öncülük yapmak istiyoruz. Bu nedenle de her mecrada bilgi paylaşımlarımızı sürdürüyoruz.

Yöneticiliğinizi nasıl tanımlarsınız?

Bizler aslında geçiş döneminde olan yöneticileriz. 1990’larda yöneticiler kimseyi bir şeye karıştırmazdı. Artık çağımız değişiyor, iş yapış ve yönetim şekilleri de değişiyor. Biz şirketimizi ve derneklerimizi yetki devirleri ile yönetiyoruz. Bizler sorumluluk vererek çalışmak istiyoruz. Detaylarda boğulmadan, sonuca odaklı olarak çalışmayı prensip haline getirdik. Tek başıma kurduğum bu firmada şu anda 25 kişi çalışıyor. Ben hep sistemin tıkandığı noktada takviyeler yaptım. İnsanlar bu şekilde kendilerini daha değerli hissediyorlar ve daha istekli çalışıyorlar. Ben çalışmayı çok seven biriyim, gerçek ve uzun süreli başarıların ancak bu şekilde geleceğine inanıyorum. Önüme çıkan sorunlar, engeller beni çok yıldırmaz. Para kazanmaktan öte başarı ve toplumumuza olan borçlarımızı ödeyebilme arzusu beni motive ediyor.

Peki, sizce girişimcilikte başarılı olmanın yolları nelerdir?

Gençlerimiz yalnızca bitirdikleri bölümün teknik tarafını değil, finansal okur yazarlığı da öğrenmeliler. Bununla ilgili artık günümüzde çok imkan var. En büyük tavsiyem asgari ücretle bile çalışıyor olsanız onda birini bir kenara koymayı öğrenmeniz gerekiyor. Pasif getiriler ilerleyen yıllarda gerçek zenginliği sağlar. Önceden ‘Yaptığımız patrona, öğrendiğimiz bize’ mantığımız vardı. Bu anlayış gençlerde yavaş yavaş kayboluyor. Sabır ve özverili çalışma çok önemli. Bedel ödemeden kalıcı bir başarı sağlanamaz. Biz meslek liselerimizle, üniversitelerimizle ortak çalışmalar yapıyoruz. Burada kardeşlerimize anlatmak istediğimiz şey de bu.

İş yaşamı dışında neler yapıyorsunuz?

İş yaşamımın dışında haftamın belirli günleri STK çalışmalarımızla geçiyor. Bir de ben aile yaşantısını seviyorum. Çok da keyif alıyorum. Hafta sonları ailem ve dostlarımla birlikte vakit geçirmeyi seviyorum. Bir de kitap okumayı seviyorum. Ben hep okuduğum kitaplardan kütüphaneler oluşturdum ve devam ediyorum. Kitapların yeni ufuklar kazandırdığını düşünüyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz…

Konut ve Yapı Gazetesi’nin çalışmalarını önemsiyorum. Bizim EMD’de yapmaya çalıştıklarımızı sizler de bu tarafta gazetenizle yapıyor, sektörlerin gelişimine katkı sağlamak için çaba sarf ediyorsunuz. Biz bu sektörleri ne kadar yukarı taşırsak, finansal gelirlerimiz de o kadar artacaktır. Gelişen, değişen dünyaya ayak uydurarak nitelikli üretim yapmak hepimizin refahını arttıracaktır.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
az bulutlu
banner102
banner61
banner62
banner89