banner94

banner77

banner69

banner88

Onlar, mülkiyetin doktorları: Harita ve Kadastro Mühendisleri

Sektörün Kilit Taşları’nda bu kez Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi yönetim kurulu üyelerini konuk ediyoruz. İnsanlığın mülkiyet kavramıyla birlikte ortaya çıkan bir meslek disiplini olan harita ve kadastro mühendisliği dokunduğunuz, üzerinde yürüdüğünüz, içinde yaşadığınız her şeyin içinde var.

DİĞER 13.07.2022, 18:19 16.08.2022, 18:18
Onlar, mülkiyetin doktorları: Harita ve Kadastro Mühendisleri
banner66

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Başkanı Başar Bulut, kendilerini “mülkiyetin doktorları” olarak nitelendiriyor.

Başkan Bulut ile mesleği, mesleğin öne çıkan sorunlarını ve çözüm önerilerinin yanı sıra Oda faaliyetlerini konuştuk.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

  • HKMO genel merkez düzeyinde ne zaman kuruldu?

TMMOB Kanunu 1954 tarihinde çıktı. Harita ve Kadastro Mühendisleri olarak TMMOB’un ilk 10 kurucu odasından biriyiz. 1954 yılında genel merkez kurulduğunda Türkiye’deki mühendis, mimar sayısı yaklaşık 8 bin kadardı, şu anda milyona yaklaştı ve hatta geçti.

  • Bursa şube ne zaman kuruldu?

32. Genel Kurulda alınan kararla Bursa Şubemiz 1992 yılında kuruldu. O zaman Bursa Şubemize Çanakkale, Balıkesir, Bilecik ve Kütahya bağlıydı. 2019 yılının sonunda ise Yalova bize bağlanırken, Bilecik ve Kütahya genel merkez kararıyla bizden ayrıldı.

  • Türkiye genelinde ve Bursa özelinde kaç üyeniz var?

Bursa’da bin 65 üyemiz var. Kamuda çalışan harita mühendislerinin odaya kayıt olma zorunluluğu yok. Şubemiz sınırları içerisinde kamuda çalışan tahmini 300 civarında odaya üye olmayan harita mühendisi var. Türkiye genelinde yaklaşık 22 bin üye varken, üye olmayanları da düşünürsek Türkiye’de yaklaşık 25 bin harita mühendisi var.

  • Hizmet alanınızı bize anlatır mısınız?

Dokunduğunuz, üzerinde yürüdüğünüz, içinde yaşadığınız her şeyin içinde varız aslında. Biz, mülkiyetin doktorlarıyız. Mülkiyet kavramının olduğu yerde varız. Ne yapıyoruz? Bir yere yerleşilecekse önce yerleşilecek bölgeyi seçiyoruz. Etrafına bir sınır belirliyoruz. Bu sınırın olduğu yerde harita mühendisi var. Modern harita mühendisliği ise teknoloji ile beraber her şeyin içerisinde. Hemen hemen her kurumdayız artık. Daha önce sadece belediyelerde, tapu kadastro müdürlüklerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda istihdam ediliyorduk, bugün bütün bakanlıklarda harita mühendisleri var. Bir de biliyorsunuz CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) genel merkezi kuruldu. Coğrafi demek zaten konum demek, bir yerin konum verisini de hesaplayan, altında imzası olan meslek disiplini harita mühendisliğidir. Ama lokomotif olarak inşaat sektörünün içindeyiz. Arsa üretiyoruz. Mimar projeyi çiziyor ve o binanın o araziye nasıl oturacağına yine biz karar veriyoruz. Deformasyon ölçüleri yapıyoruz; barajlar, yer kabuğu hareketleri vs. Birçok alanda varız.

  • Oda olarak organizasyonel yapınızdan bahseder misiniz? Yönetim Kurulu’nun dışında başka kurullar var mı?

Genel merkez ve şubelerin karar alma mekanizmaları biraz farklı. Bizim sadece yönetim ve danışma kurulumuz var. Delegelerimiz var; 30 üyeye bir tane delege düşecek şekilde. Şubelerin Onur, Disiplin ya da Denetleme Kurulu yok. Şube özelinde kurduğumuz komisyonlar var. Bu sene ilk defa Ar-Ge Komisyonu kurduk. Meraklı gençlerimizi bir araya getireceğiz. Seçimde bunun sözünü vermiştik. Mobil uygulamalar var. İnsanların hayatlarını kolaylaştıracak harita ile ilgili konuları ele alacağız. Mesleki alanlarımızı geliştirecek komisyonlarımız da var; Hukuk ve Serbest Çalışan Komisyonumuz gibi. En aktif bu komisyonumuz. Çünkü genelde ekmeğini taştan çıkaran kesim serbest çalışanlar.

Kamuda çalışanlar için de komisyonumuz var.

  • Oda olarak üyelerinize ve kamuoyuna yönelik yaptığınız çalışmaları başlıklar halinde özetler misiniz?

Komisyon çalışmalarımız var. Bu dönem sosyal etkinliklere ağırlık vereceğiz. Ama asıl komisyonlarımızın yaptığı işlere ağırlık vereceğiz. Ar-Ge komisyonumuzda marka çalışmalar ortaya koymaya çalışacağız. Serbest çalışan komisyonumuz, piyasada iş yapabilme ile ilgili problemlerle ilgileniyor. Serbest çalışan arkadaşlarımız inşaat süreçlerinin bir parçası. Yerel yönetimlerde mesela bir standart oluşturmaya çalışıyoruz. Biz bu standardı yakalamak için çok çaba sarf ettik ve önemli bir yol kat ettik. Üyelerimizi yeni çıkan mevzuatlarla ilgili bilgilendirmek için toplantılar düzenliyoruz. Gençlerimizle yakından ilgileniyoruz. Bir istihdam havuzu oluşturduk. Yeni üye olan gençlerimizle hemen iletişim kuruyoruz. Firmalara iş arayan gençlerimizin listesini veriyoruz. Ancak sürece müdahil olmuyoruz. Bursa’da hemen hemen işsiz gencimiz kalmadı.

  • Mesleğinizin öne çıkan sorunları nelerdir? Bu konuda çözüm önerileriniz nelerdir?

Çok bölüm açılmasından kaynaklı işsizlik sorunumuz var. 3-4 sene bu konuyla ciddi anlamda dertlenerek, neler yapabileceğimiz yönünde çalışmalar yaptık. Bizim kullandığımız araç gereçlerin tamamı yurt dışından geliyor. Bugün sıfırdan büro kurmak isterseniz, arabayı bunun dışında tutarsam, 250-300 bin TL’yi gözden çıkarmanız lazım. Bizim fatura denetimi yapamama gibi bir sıkıntımız var. Üyelerimizin fiyat kırımlarıyla ilgili özellikle kamu kurumlarında vize zorunluluğumuz vardı. Bu kalkınca fiyat konusunda sıkıntı yaşamaya başladık. Yapı denetimlerle ilgili yapılacak işlerde havuz sistemine gitme düşüncemiz var. Kamuda harita mühendisi istihdamı sorunu var. Emekli olunuyor ama yerine kimse gelmiyor. Kamuda da alım bekliyoruz.

  • Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümünde okumak isteyen veya okuyan öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Ben mesleğime âşık bir insanım. Teknolojiye merakları varsa bizim bölümümüzü tercih etsinler. Teknoloji artık mesleğimizin bir parçası. Konumsal veri içeren tüm projelerin içerisine kolayca dahil olabilirler. Konumsal veriyi en iyi ve en doğru işleyebilecek meslek disiplini harita mühendisliği ve dünyada ticaretin ana unsurlarından biri haline geldi artık konumsal veri.

  • Başta İMO ve Mimarlar Odası olmak üzere diğer akademik odalarla iletişimiz nasıl? Ortak çalışmalar yapıyor musunuz?

Bursa bu konuda kıskanılan bir şehir; odaların birbiriyle olan iletişimi ve çalışmaları anlamında. BAOB Yerleşkesi bu anlamda örnektir. “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” mottosunu Bursa’da tüm odalar benimsemiş durumda. Örnek çalışmalarımızın artarak devam edeceğine inancımız tamdır.

**

Başar Bulut

HKMO Bursa Şubesi Başkanı

1977 Yozgat doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 2000 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2000-2006 yıllarında özel sektörde çeşitli firmalarda harita mühendisi olarak görev yaptı. 2006-2021 yılları arasında TKGM’de çalıştı. 2021 yılında tayin olduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde İmar Uygulama Şube Müdürü olarak görev yapıyor. HKMO Bursa Şubesi 12. Dönem yedek, 13. ve 14. Dönem yönetim kurulu asıl üyeliği yapmış olup, 15. Dönem Bursa Şube Başkanı’dır.

Cüneyt Taşkesen

HKMO Bursa Şubesi 2. Başkanı

1983 Bursa doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. 2007 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nde lisans, 2011 yılında Uzaktan Algılama ve CBS Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2007-2009 yılları arasında özel sektörde, 2010-2012 yılları arasında Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde harita mühendisi olarak görev yaptı. 2012 yılından bu yana Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmakta olup Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapıyor. HKMO Bursa Şubesi’nde 13.Dönem yönetim kurulu üyeliği, 14. Dönem şube yazmanlığı ve 15. Dönem 2. Başkanlık görevini yürütmüştür.

İbrahim Serhat Ayaz

HKMO Bursa Şubesi YK üyesi (Şube Sekreteri)

1991 Bursa doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. 2013 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2013-2019 yıllarında Bursa için önemli projelerde Etüt Proje-Ölçme Şefi olarak çalışmış olup, 2019 yılından beri Yıldırım Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünde görev yapıyor. HKMO Bursa Şubesi 13. Dönemde komisyonlarda görev almış olup, 14. Dönem yedek, 15. Dönem yönetim kurulu asıl üyesidir.

Rıdvan Tolga Işık

HKMO Bursa Şubesi YK üyesi (Şube Saymanı)

1974 İstanbul doğumlu. İlköğretimi Yalova, ortaöğretimi Bursa ve lise öğrenimini Yalova’da tamamladı. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2001-2004 yılları arası özel sektörde çeşitli firmalarda harita mühendisi olarak görev aldı. 2004-2010 yıllarında Bursagaz’da yapım kontrol mühendisi olarak çalıştı. 2010-2012 yılları arasında İZGAZ’da bölge sorumlusu olarak görev aldı. 2013 yılında kurduğu I.R.T. Harita Müh. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’de SHKM olarak meslek hayatını sürdürmektedir. HKMO Bursa Şube 15. Dönem yönetim kurulu üyesidir.

Nuh Ecevit Türkoğlu

HKMO Bursa Şubesi YK üyesi

1974 Ankara doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Sincan’da tamamladıktan sonra lise öğrenimini Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi’nde tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü’nden mezun oldu. 1997 yılında Osmangazi Kadastro Müdürlüğünde mühendis olarak başladığı görevine Bursa Kadastro Müdürlüğünde kontrol mühendisi olarak devam etti. Hâlihazırda Tapu ve Kadastro 4. Bölge Müdürlüğü Kadastro Şubesi’nde kontrol mühendisi olarak çalışıyor.

Emre Karagöz

HKMO Bursa Şubesi YK üyesi

1987 yılında Aydın’da doğdu. 2013 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nden, 2015 yılında ise Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. TMMOB HKMO Öğrenci Birliği kuruluşunda görev alarak iki dönem başkanlık görevini sürdürdü. 2014 yılından beri Nilüfer Belediyesi’nde çalışıyor.

İlker Tokdemir

HKMO Bursa Şubesi YK üyesi

1974 yılında Artvin’de doğdu. 1997 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1998 yılında Balıkesir Kadastro Müdürlüğünde göreve başladı. 2001 yılında İnegöl Kadastro Müdürlüğünde çalıştı, 2010 yılında Gürsu-Kestel bölgesinde görevli LİHKAB oldu, 2013’de SHKMMB olarak çalıştı, 2014 yılından bu yana İnegöl-Yenişehir-İznik bölgesinde görevli LİHKAB sahibi olarak mesleki faaliyetine devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
25°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89