2023-09-20 16:56:22

Şarj İstasyonu

Muhammet ADİLOĞLU

20 Eylül 2023, 16:56

Enerji alanında yaşanan gelişmeler ile yaşam alanları ve iş yerlerimizde değişim kaçınılmaz oluyor. Son dönemde hızla artan elektrikli araç kullanımı, bizlere yaşam alanlarımızda ve iş yerlerimizde yeni yeni âdetler ortaya çıkarıyor.

Elektrikli araç kullanımının artması ile, şarj etme noktalarında bir arayışın olduğunu görüyoruz. Elektrikli bir aracı olan vatandaş eğer bu aracını gece evinde şarj edemiyorsa gün içinde ciddi şarj sıkıntısı yaşıyor. Üstelik evde daha hesaplı şarj etme imkânı oluyor. Aracın hızlı şarj istasyonlarında sürekli şarj edilmesinin, bataryanın ömrünü olumsuz etkilediğini de bilmemiz gerekiyor. Değişen yönetmeliklerle konut ve iş yerlerinde “yirmi ve yirmi üzeri araçlık otopark alanlarının en az yüzde 5’i elektrikli araçlar için ayrılacak ve şarj ünitesi konulacak” diye yönetmelik maddesi bulunuyor. Gelişmeler yönetmeliklerin çok daha önünde ilerliyor. Yönetmelikte belirtilen bu oranın önümüzdeki yıldan itibaren yetersiz kalacağını düşünüyorum. Elektrikli araçların, evde şarj edildiği takdirde benzinli araçlara göre çok daha fazla tasarruflu olduğunu gözlemliyoruz. Bu sebeple elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını daha fazla oranda otoparklarda konumlandırmak gerekiyor. Otopark alanlarına konulacak bu şarj istasyonlarının uzun vadeli ve kullanışlı olması için, dünya genelinde kendini ispat etmiş servis ağı yaygın markalar tercih edilmeli. Çünkü, kısa süre sonra oluşacak arızaların altından site yönetimlerinin kalkması çok zor olacaktır.

Her yeni teknolojik gelişme bir önceki yıl yapılmış binaları eski hale getiriyor. Yani yeninin eskisi oluyor maalesef. 2023 öncesi yapılmış sitelerde elektrikli araç şarj istasyonu ile ilgili bir altyapı çalışmasının olmaması bu sıralar ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor. Binalara çekilen enerji kabloları belirli bir güç dikkate alınarak çekildiğinden, yeni konulacak şarj istasyonlarının gücünü desteklemiyor. Bu değişimin olması için elektrik dağıtım şirketinden başlayarak tüm altyapının elden geçmesi gerekiyor. Tabi buna enerjinin geldiği trafonun gücü müsaade ederse. Enerji altyapımızın şarj istasyonları açısından yetersiz kalması düşündürüyor. Bu yüzden yeni teknolojiye uygun en yeni bina her zaman daha fazla revaçta oluyor. Gündüz aracınızla gezdikten sonra akşam eve geldiğinizde kendi otopark alanınıza aracınızı park edip, size ait şarj istasyonuna şarj ettiğinizde ertesi gün içinde aracınızı şarj etme ihtiyacınız olmayacak. Bu konfora sahip konut ve iş yerleri yapıldıkça elektrikli araç kullanımı hızla artacaktır.

Konut ve işyeri tercihlerimizde son teknolojiyi takip etmemizin oldukça önemli olduğunu görüyoruz. Teknolojiyi takip etmediğimiz takdirde, başta evde şarj istasyonu olmak üzere bir yığın problemlerle karşı karşıya kalacağımızı unutmayalım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.