banner94

banner77

banner69

banner88

29.08.2014, 09:58 3663

Yapılarda Gelişim

Dünyada rekabet her konuda olduğu gibi yapı ve konutlarda da acımasız biçimde rekabet var ve bur rekabet bundan sonra da olacak.

Biz, Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları derneği olarak (İMSİAD) yeni olmamıza rağmen oldukça tecrübeli, güncel bilgilere sahip Bursa’nın önde gelen müteahhitleri ve iş adamlarından bir arada olduğu bir kuruluşuz.

Kuruluş amaçlarımızdan biri olan, bilgi paylaşımı kapsamında sizlerle paylaşımda bulanacağım, umarım ayırmış olduğunuz zamanı iyi değerlendirmiş olurum.

Değerli okurlar, takdir edersiniz ki tüm sektörlerde özellikle son on yılda gelişim inanılmaz derecede hızlanmış durumda, bu kapsamda yapılardaki gelişime baktığımızda da gelişim elbette küçümsenemeyecek kadar boyutta ancak benim gördüğüm kadarıyla bu gelişim neredeyse tamamen rekabet koşulları ve satma endişesi yüzünden.

Sektörün tecrübeli kurumsal inşaat firmalarının yaptığı yapılarda hem işini doğru yapma anlayışının yerleşmiş olması hem de denetimler nedeniyle, gözle görülen alanlara ilaveten, gözle görülemeyen alanlarda da sağlamlık açısından sorun yoktur. Ancak kurumsal inşaat firmalarının yapmadığı ve denetime tabi olmayan yapılarda ilk bakışta göremeyeceğiniz konularda kalite oldukça düşük olmasının, sınırlamalar ve standarttın olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Ne konuda sınırlamalar ve standartlar olmalı?

·          Arsa üretimi sınırlandırılmalı ve kriterleri günümüz şartlarına uygun olmalı.

·          İnşaat yapanların müteahhitlik belgesi olmalı bu belgenin verilmesi günümüz şartlarına uygun hale getirilmeli.

·          Bitmiş binalara çeşitli kriterlere göre 1.sınıf, 2.sınıf, 3.sınıf ya da 3 yıldız, 4 yıldız, 5 yıldız şeklinde ölçüm sonuçlarına göre belge verilmeli.

·          Binaların akıllı olmasından ziyade kullanışlı ve ekonomik olması.

·          Özellikle su tesisatlarının paslanmaz malzemeden olması, giderlerin tıkanmalara ve taşmalara karşı uygun olması.

·          Elektrik tesisatının güvenli ve kaliteli malzemelerden kullanılmak kaydıyla düşük tüketime uygun olması.

·          Kullanılan malzemelerin insan sağlığına uygun olması.

·          Özellikle konutların çocukların güvenliği ve kullanmalarına uygunluğu düşünülerek plan yapılması.

·          Olağan üstü hallerde en bilinçsiz insanın bile iletişim kurabileceği acil stop düğmeleri olmalı.

·          Dış boyalarda uzun süre bozulmayacak sistemler önerilmeli ve kullanılacak renklerde belirlenmeli.

·          Yaşam boyunca ekonomik olması açısından izolasyon zorunlu olmalı ve şartnamesi olmalı.

·          Yenilenebilir enerji, evet bu konu çok önemli hem Dünyamız açısından hem de verimlilik açısından, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan kullanan yapıların tercih edilmesi çok önemli, bu konuda uygulama yapan ve çevre bilincine uygun binaların belgelendirilmelerinde de 6 yıldız, hatta 7 yıldız verilmeli diye düşünüyorum.

Maliyetler konusu da önemli, Bursa’da fiyatlar genelde çok uygun, bu durum tüketiciler için olumlu olsa da üreticileri zor durumda bıraktığının bilinmesinde fayda var.

Değerli okurlar, bugün hiç olmadığı kadar Bursa’nın yöneticileri Sn. valimiz, Sn. belediye başkanlarımız, Sn. BTSO başkanımız ve diğer kurumlar arasında uyumlu bir çalışma var ve ben bu durumun Bursa’nın gelişiminde öncü olacağına inanıyorum. Bizler de İMSİAD olarak yapı gelişimine katkı sağlayacağımızı, hatta kentsel dönüşüm konusunda da öncülük edeceğimizi bildirir, bu konularda önemli çalışmalar yaptığımızı da ifade etmek isterim.

Son olarak tüketicilerimizin de bilinçli olmalarını, yeterince araştırma yapmalarını rica eder üreticiyi asıl yönlendirenin tüketici olduğunu hatırlatırım.

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89