banner94

banner77

banner69

banner88

Yalıtımda düşük kaliteli malzemeye dikkat

EPSA Yön. Krl. Bşk. Özdemir : TSE belgeli ürünleri ve usta işçileri tercih edin.

YAPI MALZEMELERİ 15.02.2012, 01:58 15.02.2012, 01:58
Yalıtımda düşük kaliteli malzemeye dikkat
banner66

Yalıtım sektörünün önde gelen kuruluşu EPSA Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir, ısı yalıtımının ancak Avrupa Birliği standartlarında, TSE Belgeli ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında fayda sağladığını bildirdi. Yalıtım için ödenen paranın hakkını alabilmek amacıyla taklit ve düşük kaliteli ürünlerden sakınılması önerisinde bulunan Özdemir, "EPSA olarak, çevreye ve doğaya zararsız BURPOR; NURPOR, ATABOARD, ve MANTOYAP yalıtım ürünlerimizle beklentileri tam olarak karşılıyoruz" dedi.

 

"Ülkemizdeki 18 milyon konutun yüzde 90’ının yalıtımsız olduğunu ifade eden Özdemir, Avrupa Birliği ülkelerinin ise neredeyse hiç enerji harcamayan ve karbon emisyonunu sıfırlayan ‘Pasif Ev’lerde yaşamaya başladığını bildirdi. Özdemir, Türkiye’de yalıtımsız binaların ‘Pasif Ev’lere göre 20 kat daha fazla enerji harcadığını vurgulayarak, bu noktada ısı yalıtımı konusunda Avrupa’nın çok gerisinde kalan Türkiye için Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nin çok önemli olduğunun ve gerekli yaptırım ve teşviklerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

YALITIM YOKSA RUHSAT YOK

 

Nurcan Özdemir, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi kapsamında; binaların çevre ve iklim şartlarına göre azami karbondioksit emisyon değerleri ölçülerek bu sınır değerleri aşan yalıtımsız binalara ruhsat verilmeyeceğini de hatırlattı. Ruhsatlı binaların vergisinin ise yalıtım ve enerji verimliliğine göre yükseltileceğini ya da azaltılacağını söyleyen Özdemir, yalıtımla ilgili şu önemli bilgileri de verdi:

 

“Enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden Türkiye’nin 2011 yılında ortalama enerji ithalatı 50 milyar dolar oldu. Türkiye’nin enerji faturası ağır ve buna rağmen ülkemiz maalesef enerjisini verimli kullanmıyor. Ülkemizde enerjinin yüzde 34’ü konutlarda kullanılıyor, bu enerjinin de yüzde 80’i ısıtma amaçlı tüketiliyor.

 

Rivalo style="font-size:11.0pt;font-family:Calibri">Bir de soğutma amacıyla yaz aylarında havaya savrulan enerji var. Yani enerji verimliliğinde en büyük sorun ısı yalıtımı. Türkiye’de 8,5 milyonun üzerinde ruhsatlı bina, 18 milyonun üzerinde ruhsatlı konut bulunuyor. Bu bina stoğunun yüzde 5,6’sı, konut stoğunun ise sadece yüzde 10’u standartlara uygun olarak yalıtılmış durumda. Oysa ısı yalıtımı, özellikle binalarda ısınma ve serinleme için ihtiyaç duyulan enerjinin azaltılması, verimliliğin artırılması ve konforlu yaşam alanları oluşturulması için gerekli tedbirlerin başında geliyor. Çünkü doğru ürün ve uygulamalarla yapılan ısı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderleri ortalama yüzde 50 azalıyor.”

 

YENİ BİNALAR İÇİN ZORUNLU

 

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi'nin 2017 yılından itibaren zorunlu olacağını dile getiren Nurcan Özdemir, şöyle devam etti:

 

“Dolayısıyla 2017’den itibaren binanın Enerji Kimlik Belgesi’nde yer alan karbondioksit salınım miktarları, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacak. Yani mevcut binaların bu sürece hazırlanması için bir an önce yalıtılması gerekiyor. 2011 yılı başından bu yana yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi’nin ve dolayısıyla ısı yalıtımı zorunlu.

 

Türkiye’de mevcut yapı stoğunun yalıtımı konusunda başlatılacak bir hareket, hem enerji israfını önleyerek maliyetleri azaltacak ve binaların konfor şartlarında iyileşme sağlayacak, hem de inşaat sektörünün canlanmasını ve yaklaşık 60 bin kişilik yeni istihdam oluşturulmasını sağlayacak. Kamu kesimine ait bina ve tesislerde de yalıtım uygulamalarını içeren verimlilik artırıcı uygulamalar söz konusu. 2017’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan ve Enerji Kimlik Belgesi’ndeki enerji etiket sınıfı, yeni binalar için tanımlanmış asgari sınır değeri karşılamayan yalıtımsız binalar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kiralanmayacak”.

 

(Kaynak : Konut ve Yapı Gazetesi)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89