banner94

banner77

banner69

banner88

Yalıtım sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı

İZODER Başkan Yardımcısı Şen: Güvenli yapılar için yalıtım şart.

YAPI MALZEMELERİ 01.08.2019, 16:08 01.08.2019, 16:10
Yalıtım sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı
banner66

Bursa, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) tarafından, 2017 yılından beri Anadolu’da pek çok ilde gerçekleştirilen “Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri”nin 11’ncisine ev sahipliği yaptı.

Almira Hotel’deki buluşmaya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, İZODER Yönetim Kurulu Üyeleri, özel ve kamudan sektör temsilcileri ile seminerin hayata geçirilmesinde işbirliği yapılan Çevre Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Selçuk Ziya Namlı katıldı.

Ses, ısı ve yangın yalıtımı konularında sunumların gerçekleştirildiği oturumlar öncesi yapılan açılış konuşmaları kısmında konuşan İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, İZODER’in bu yıl 26’ncı kuruluş yılını kutladığını hatırlattı.

Yalıtım sektörünün çatı örgütü: İZODER

İZODER’in hâlihazırda 180’e yakın üyesi olduğuna dikkat çeken Ertuğrul Şen, “İZODER, bir sanayici birliğinden ötede, bir kavram birliği oluşumudur. Yalıtım kavramında hangi aktör varsa hepsi doğal üyemiz olarak görüyoruz. Bunların yarısı sanayici, diğer yarısı da bu işin uygulamasını yapan, vatandaşa hizmet veren önde gelen firmalar. Bu anlamda yalıtım sektörünün çatı örgütüyüz” dedi.

İZODER’in, sektörün düzgün ve kurallar çerçevesinde çalışabilmesi için önemli adımlar atan bir oluşum olduğunu hatırlatan Şen, bu kapsamda İZODER bünyesinde standart belgelerinin verilmesi konusunda yetkin bir şirket kurulduğunu dile getirdi. Şen, “Oldukça sektörüne hakim ve sektörüne hizmet eden bir yapıyla İZODER, önümüzdeki süreçte çalışmalarını devam ettirecektir. Özellikle Ankara’yla olan çalışmalar, bu tür eğitim programlarıyla, kampanyalarla ve seminerlerle bilinçlendirme ve de önemlisi eksiklerin giderilmesi yolunda çalışacak” şeklinde konuştu.

Yalıtım bilinci artırılmalı

Yalıtım denildiğinde akla ilk ısı, sus, ses ve yangın yalıtımı geldiğini ifade eden İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, her türlü yalıtımın; rahat, konforlu ve güvenli yapıların oluşması adına önem arz ettiğini söyledi.

Yalıtım bilincinin yaygınlaşması ve gelişmesi gerektiğine inandıklarını belirten Ertuğrul Şen, “İZODER, bunu kendine misyon edinmiştir. Hedef kitlelerimiz içerisinde karar vericiler yani kamu var. Burada bakanlıklar, belediyeler, müdürlükler oluyor. Bunlar konuya bizim kadar hakim olamadıkları için bazen eksik, yanlış oluyor, bazen de hiç olmuyor. Dolayısıyla İZODER’in bu noktada karar vericilere dönük çalışması var. Yaptığımız çalışmaları kamunun, karar vericilerin önlerine sunuyoruz ve onlar da bu noktada görüşlerini oluşturuyorlar ve ihtiyaç olduğunda bunları yönetmelik, standart ve mevzuat olarak yayınlıyorlar” diye konuştu. Şen, mevzuatların hazırlanması konusunun haricinde İZODER’in vatandaşların bilinçlendirilmesi konusunda da önemli görevler üstlendiğini kaydetti.

Yalıtım depreme karşı yapınızı korur

Betonarme yapı sistemlerinde yalıtımın önemine vurgu yapan Şen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu yöntem bizim ülkemize has bir yöntem. Biz deprem kuşağında bulunan bir ülkeyiz. Burada kullanılan yapı tekniği de bu yüzden betonarme yapı sistemi. Beton ve demirden oluşan kiriş, kolan, perde duvar gibi taşıyıcıların olduğu bir yapı tekniği yer alıyor bu teknikte. Dış hava koşullarına, suya karşı yapı elemanlarınızı korumazsanız, korozyon dediğimiz o suyun agresif etkisiyle bu yapıdaki demirin paslanması, betonun da dökülmesine yol açıyor bu korozyon. Bu olgu 5-10 yıl içerisinde çıkabiliyor. Biz binalarımızı 80-100 yıla göre planlar, yaparız. Ama siz bu tür korumaları yapmazsanız, daha dolay tahribata sebep olabilir. Yani yalıtımı depreme karşı güçlü bir savunma mekanizmasıdır diyebiliriz.”

Seminerler dizisi 2019 yılında 4 ille devam edecek

“Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri” hakkında da bilgiler veren Şen şöyle devam etti:

“Bu çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız bir protokol çerçevesinde yapıyoruz. 2017 yılında Aralık ayında başladık. Bugünden itibaren Türkiye çapında bakanlıkla birlikte, yeni çıkan mevzuatların tanıtımı, var olan mevzuatların da yeniliklerini anlatılması için il müdürlüklerimizle birlikte, ortaklaşa, geniş katılımlı bir seminerler dizisine başladık. İlkini İzmir’de yaptık ve çok ilgi gördü. Oradan sonra Kayseri, Samsun, Erzurum ve diğer illerle birlikte bugün 11’nci seminerle Bursa’dayız. 2019’da da en az 4 ilimizde bu seminerleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kasım ayında bitirmeyi planladığımız seminerlerin ardından yeni çalışmalarımıza yoğunlaşacağız. Özellikle Enerji Bakanlığımız ile Türkiye çapında gerçekleştireceğimiz çalışmayı oldukça önemsiyoruz. Bu konunun, artık başımızı sokacak ev kavramının ötesinde; güvenli yapılar, enerji verimli yapılar, konforlu yapılar olarak görülmesi gerekiyor. İnsanlarımız çünkü iş hayatlarının haricinde ömürlerinin çoğunu konutlarında geçiriyor. Dolayısıyla  yalıtımlı konut oraların da bu şekilde olması lazım. Yalıtımın tüm branşları da buna hizmet ediyor. Bunun yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz.”

“Yalıtım en karlı yatırımdır”

Yalıtımın en karlı yatırım olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Enerji verimliliği, harcanan her birim enerjinin daha fazla hizmet ve ürüne dönüşmesidir. Enerji tasarrufu enerjiyi kullanmamak değil, az enerji kullanarak beklediğimiz ve istediğimiz verimi alabilmek, yararı görebilmektir. Bu yüzden daha modern ve optimum üretim-hizmet sisteminin oluşturulması, yüksek maliyetlerden kurtulmak ve enerji kayıplarını önlemek için en önemli yöntem olan yalıtım, bir tercihten ziyade artık ihtiyaç ve zorunluluk haline gelmiştir.” dedi.

Kamuoyu yeterli şekilde bilinçlendirilmeli

İyi ve doğru bir yalıtımın önemine ve bu doğru yalıtımla birlikte binaların ömürlerinin uzadığına dikkat çeken Aktaş,  “Yalıtım konusunda bilinçli bir kamuoyu ve sektör oluşursa bu eylemler rahatlıkla gerçekleşebilir. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacının en doğru şekilde gerçekleştirilmesi için yalıtım alanında bilinçli olmak yadsınamaz bir gerçektir” diye konuştu.

Bu yıl 26’ncı kuruluş yıldönümünü kutlayan İZODER’in önemli işlere imza attığının altını çizen Alinur Aktaş, İZODER’in bugünlere gelmesine katkıları bulunanları tebrik etti.

Programa katılan Bursa Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden Selçuk Ziya Namlı da bakanlığın ve müdürlüğün çalışmalarından bahsetti.

İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden Selçuk Ziya Namlı’nın yaptığı açılış konuşmalarının ardından seminer gün boyu devam etti. iki oturum şekilde süren seminerde; ses, ısı ve yangın yalıtımı konularında, konuların uzmanları tarafından sunumlar gerçekleştirildi. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
10°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89