banner94

banner77

banner69

banner88

06.10.2015, 23:49 732

"Sektörel Buluşma" sezonu başladı

Konut ve Yapı Gazetesi olarak sektörel buluşmalarımızın 29.'sunu iMSiAD ile birlikte Eylül ayı içerisinde İzolasyon&Çatı ve Boya başlığı ile Divan Otel’de gerçekleştirdik. Bu etkinlik için BURTİMDER ile Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası da destek vererek verimli ve güzel bir toplantının gerçekleşmesini sağladılar. Buradan bir kez daha başta İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, BURTİMDER Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ve Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı ile toplantıya katılan şirket sahiplerine ve yöneticilerine teşekkür etmek istiyorum. Toplantının detaylarını gazetemizin özel dosyasında bulabileceksiniz. Ancak ben toplantıda özellikle dikkatimi çeken bir kaç konuya değinmek istiyorum.

 

Bildiğiniz gibi 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre  1 Ocak 2011'tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması zorunlu hale gelmişti. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfı alıyorlar. A verimli bina, G ise verimsiz bina anlamına gelmektedir. Yönetmeliğe göre eski binaların da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. Yeni inşa edilen binaların ise enerji sınıfının azami C olması gerekmekte. Aksi halde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de alınamayacak.

 

Yine, yapılacak düzenlemeler sayesinde binalar enerji sınıflarına göre bir vergilendirmeye tabi tutulacaklar. Enerji Kimlik Belgeleri bakımından sınıflandırmaya tabi tutulan binalar atık enerji verimliliklerine göre vergilendirilebilecek, en çok vergiyi G sınıfı en az vergiyi A sınıfı olmak üzere verimliliklerine göre ödeyecekler. Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu hale gelecek. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu da binalara olan talebi ve yapı fiyatlarına yansıyacaktır. Daha detaylı bilgi almak isteyenler için www.enerjikimlikbelgesi.com sitesini tavsiye edebilirim.

 

C sınıfı ile yetinmeyelim

Toplantıya dönecek olursak EPSA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir, mantolama sistemlerinde Türkiye’de kullanılan kalınlıkların 3-5 cm aralığında gezinirken Avrupa’da bu ölçünün 15 cm’nin üzerinde olduğuna değindi. Bu vurgudan benim çıkardığım sonuç yurdum insanı olarak bizim asgari standartları yakalama, yani C sınıfı enerji kimlik belgesi almanın peşinde olduğumuz yönünde bir sonucuna ulaştırdı. Oysa ki A sınıfı ile elde edilecek tasarruf kuşkusuz hem kendi masrafını çıkaracağı gibi hem de dışa bağımlı olduğumuz enerji ithalatımızı da azaltarak dış ticaret açığımızı olumlu yönde etkileyecektir.

 

Eğitim şart

Toplantıda dikkatimi çeken bir diğer önemli konu da Marof Yapı’nın patronu Zafer Milli’nin eğitim ile ilgili söyledikleri oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya bölümü mezunu olan Zafer Bey üniversitelerin mühendislik fakültelerinde öğrencilere yalıtım ile ilgili bir ders verilmediği, müfredatlarda bulunmadığı ve bunun büyük bir eksiklik olduğu yönündeki sözleri toplantıya katılanları da hayrete düşürdü. Umarız yakın bir zamanda Uludağ Üniversitesi’nden başlayarak Enerji Verimliliği Kanunu olan ülkemizin üniveritelerinde yalıtımın ders olarak okutulduğunu görmeye başlarız.

 

Merdiven altı ile mücadelede farkındalık kampanyası

Konu konuyu açtı; çatıdır, boyadır, yalıtımdır, malzemedir  derken sohbetin yönü tekliflerin değerlendirilmesinde elma ile armutun karşılaştırılması ve dolayısıyla merdiven altı işletmeler ile işini doğru yapan şirketlerin haksız rekabetine doğru kaydı. Masanın etrafında bulunan istisnasız herkes aynı konudan muzdarip olduğunu dile getirdi. Tüketicilerin bilinçsiz olduğu ve nihai teklif rakamı üzerinden bir sonuca varmaya çalıştıkları, böylelikle de uzun vadede aslında zarara uğradıkları dile getirildi. Toplantıda sektörün temsilcisi olan derneklerin başkanları da hazır bulununca ortaya tüketicinin bilinçlendirilmesine yönelik kampanyalar hazırlanması fikri de çıkmış oldu. Sanıyorum yakında bu konuda farkındalık yaratacak güzel bir kampanyayı hep birlikte izleme fırsatı bulacağız.

 

Yazımı sonlandırırken bundan sonra her ay yeni bir konu ile sektör temsilcilerini aynı masa etrafında buluşturmaya devam edeceğimizi müjdelemek isterim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89