banner94

banner77

banner69

banner88

İbrahim Doğru: “Asansörde yerli ve milli markalar desteklenmeli”

Gerçekleştirdiği başarılı projelerle kısa sürede sektörün güvenilir markalarından biri olan DOĞRULİFT’in Genel Müdürü İbrahim Doğru, “Asansör sektöründe yerli ve milli markalar tercih edilirse bundan ülkemiz kazançlı çıkar” dedi.

RÖPORTAJ 26.05.2021, 10:50 17.08.2022, 09:10
İbrahim Doğru: “Asansörde yerli ve milli markalar desteklenmeli”
banner66

Haber: Cüneyt ALKIŞ

Yüzde yüz yerli ve milli üretim hedefiyle 4 yıl önce Bursa’da kurulan DOĞRULİFT, üretimde kullandığı son teknoloji ve nitelikli personeliyle sektörde fark oluşturuyor. Doğru Ailesi tarafından kurulan DOĞRULİFT, inşaat ve işyeri asansörleri, yürüyen merdiven, platform ve engelli asansörlerinin yanı sıra müşterilerinin taleplerine özel imalatlar da gerçekleştiriyor.

Firmanın Genel Müdürü İbrahim Doğru, asansör sektörünün son yıllarda önemli bir gelişim içerisinde olduğunu belirtti. Yerli üreticilerin kalite çıtasını gün geçtikçe yükselttiğine işaret eden Doğru, “Sektörde yerli ve milli üreticiler desteklenmeli ve markalarımız tercih edilmeli” diye konuştu.

DOĞRULİFT’İ tanıyabilir miyiz? Hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Firmamız 2017 yılında kurulan bir aile şirketidir. Şu an itibariyle firmamızda 24 kişi çalışıyor. İnşaat ve işyeri asansörleri, yürüyen merdiven, platform, engelli asansörlerinin yanı sıra müşterimize özel depolama sistemi asansörleri de yapabiliyoruz. Ayrıca daha çok özel ve butik tasarımlar, mimarlarla birlikte mesai harcadığımız farklı tipte asansörler de imal ediyoruz. Bursa ve ilçeleri başta olmak üzere yaygın bir servis ağımızla müşterilerimizin güvenli asansörleri kullanabilmesi için özverili bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

1 yılı aşkındır pandemiyle mücadele ediyoruz. Pandemi sizi ve sektörünüzü nasıl etkiledi?

Pandemi döneminde sektörümüzde işler durmadı, 7/24 hizmet vermeyi sürdürdü. Dolayısıyla salgından çok etkilendiğimizi söyleyemem. Bunlara ek olarak da devletimize yardımcı olmak ve katkıda bulunmak için bakımını yaptığımız asansörlerin dezenfektasyon işlemini de yaparak Bursa’da bir ilke imza attık. Pandemide servis ve bakım hizmetlerimizi aralıksız sürdürmemizin yanında inşaatlar ve diğer alanlarda kullanılmak üzere sipariş edilen asansörleri zamanında teslim etmek için de özveriyle ve gerekli tüm sağlık önlemlerini alarak çalışıyoruz.

Kuruluşunuzun 5. yılına yaklaşmış durumdasınız. Bu süre nasıl geçti? Hedeflediğiniz noktaya ulaştınız mı?

Aile şirketi yapımızdan kaynaklı işimizi tamamen sahiplenip, özveriyle çalıştık. Böyle olunca da zamanın nasıl geçtiğini anlamadık diyebilirim. 2017 yılında çıktığımız bu yolda hedeflediğimiz noktanın yüzde 70’ine ulaştığımızı rahatlıkla ifade edebilirim. Çalıştıkça ve başarı sağladıkça karşınıza yeni hedefler çıkıyor. Ayrıca sahada olmak gözünüzü açıyor ve yeni hedefler, iş imkanları ediniyorsunuz. Firma olarak en önemli hedefimiz, Türkiye’nin markası olabilmek. Yerelde, yani Bursa’daki firmalar arasında da üretim ve kalitemizle örnek olmak istiyoruz. Hizmet verdiğimiz müşterilerden aldığımız güzel geri dönüşler de bizi motive ediyor. Müşterilerimizin, saha ekibimize gösterdiği takdir de bizleri ayrıca mutlu ediyor. Yurt içindeki yoğun çalışmalarımızın yanında yurt dışında da Somali’nin başkenti Mogadişu’da asansör montajları gerçekleştirdik. İleriki süreçte şartların durumuna göre yurt dışına daha çok açılmayı düşünüyoruz.

Ar-Ge ve inovasyon anlamında çalışmalarınız var mı?

Geriye dönük tecrübelerimizden faydalanarak kendi işimize yoğunlaştık ve bu işi daha iyi nasıl yaparız diye düşündük; tabi geçmişin de vermiş olduğu tecrübeyle farklı bir konsept ortaya çıktı. Yani bu da bizi butik asansöre yöneltti. Tabi ki dünyadaki teknoloji ve yenilikleri takip ederken yılların verdiği saha tecrübelerimizle farklı çalışmalarımız da olmaktadır. Müşterilerimizin bu noktadaki olumlu geri dönüşleri bizleri mutlu ediyor. Bu da bizi daha iyisini yapmaya teşvik ediyor. 4 yıllık zaman içerisinde yük ve insan asansörü olmak üzere çok farklı proje ve çalışmalar gerçekleştirdik. Allah kısmet ederse daha güzel projeler yapmak için de sürekli çalışmaktayız.

Asansör sektörünü değerlendirir misiniz? Sektörünün sorunları ve çözüm önerileri nelerdir?

En büyük sorunu rekabet alanında yaşıyoruz. Biz de bu sektörde çalışıyorduk, şimdi ise işvereniz. Fakat işyeri açmak çok kolay olmamalı, bir sene çalışarak iş yeri açanlar var. Bir iş yeri açılırken kişin yetkinliği, çalışan personel sayısı ve servis ağı çok önem arz ediyor. Biz hedeflerimiz doğrultusunda asansörlerimizi yapıyoruz. Bazen verdiğimiz fiyatın yarısını teklif eden firmalarla karşılaşıyoruz. Aslında böyle bir fiyat yok. Bu da bizi çok etkiliyor. Hizmet yeterlilik belgesi herkese kolayca verilmemelidir. Düşük fiyat veren firmalar zaten o işi bitiremiyorlar ve yarım kalan işler de bizim gibi işini düzgün yapan firmalara dönüyor. Bizim işimiz çok risk taşıyor, dikey asansör sektöründe herkesi sahaya süremezsiniz. Ayrıca kullandığımız teknolojilerde de her sene değişimler yaşanıyor. Müşteri sürekli bizden yenilik bekliyor. Biz de sektörümüzdeki son gelişmeleri takip etmemizden ve bunu sektörde uzun yıllara dayanan tecrübemizle harmanladığımız için 4 yıllık bir firma olmamıza rağmen 25 yıllık firmaların arasına girme başarısı gösterdik. Merdiven altı firmalar kalitemize ve sektöre çok zarar veriyor.

Kalifiye eleman sorunu yaşıyor musunuz? Asansör sektöründe durum nedir?

Asansör sektöründe çalışanların seviyelerine göre Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesi lazım. Bu belgeler olmadığı zaman kurumsal ve profesyonel bir iş veremezsiniz. Bizim personel arkadaşlarımızın Mesleki Yeterlilik Belgeleri var ve her biri nitelikli arkadaşlar. Asansör sektörünün okulları var, buralarda yetişen arkadaşlarımız stajlarını asansör firmalarında yapıyorlar. Örneğin; bizim bir ustamız da bu aşamalardan geçti. Bu doğru ve güzel bir yöntem. Tabandan geldi, eğitimini aldı, güzel firmalarda stajını yaptı şimdi de mesleği ile ilgili bünyemizde başarılı bir hizmet veriyor. Biz her yeni arkadaşımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi mesleki eğitim ülkemizin önemli sorunlarından biri. Ben mesleki eğitiminin liselerden daha öne, ortaokula çekilmesi taraftarıyım. Sahada üniversite mezunu olmuş pek çok mühendis arkadaşımızın teknikle pratiği birleştirmede zorlandığına şahit olabiliyoruz. Mühendislik fakültelerinin daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle makine çok geniş bir dal ve makine mühendisi olan bir arkadaş çok geniş bir alana hitap etmek zorunda kalabiliyor ve bu da onu zorluyor. Mühendisliklerin de kendi içerisinde alt dallara ayrılması lazım.

Güvenli yapılar için güvenli asansörler de şarttır. Güvenli yapılar inşa ederken şehir hayatının adeta ayrılmaz bir parçası olan asansörler ne kadar güvenli?

Bursa, güvenli asansör konusunda iyi durumda. Kentimizdeki asansörlerin yüzde 80’inin güvenli asansörlerden oluştuğunu düşünüyorum. Belediyelerin anlaşmalı olduğu firmalar yılda bir kez yönetmelik üzerinden asansörün gerekli muayenesini yapıp sarı-kırmızı-mavi-yeşil diye kodlandırıyor. Asansörlerde mavi ve yeşil etiketi görüyorsak güvenle kullanabiliriz. Sarı ve kırmızı etiket asansörünüzde eksiklerin olduğunu, kullanımının riskli olduğunu gösterir. Yıldan yıla iyileşme var asansör sektöründe. Bu iyileşme de ağır testlere tabi tutulduğu için ve sık denetimler olduğu için oluyor. Böylece bazı merdiven altı firmalar da ayıklanıyor. Hiç denetimi olmayan, riskli olmayan asansörler de maalesef hala var. Asansörün bulunduğu binaların yöneticileri tarafından bildirilmeyen, kenar köşe mahallelerde yer alan asansörler mevcut. Bunlar da bir an önce denetime tabi tutulmalı. Site veya apartman yöneticileri aylık düzenli olarak asansörlerin bakımını yaptırmak zorundadır. Yılda bir kez de bağımsız olan A muayene kuruluşu tarafından da muayene ettirilmesi gerekiyor.

Yerli ve milli marka hedefiniz olduğunu söylediniz? Buradan hareketle asansörde ithal ürünlerle yerli ürünlerimiz rekabet edebiliyorlar mı?

Son dönemde yerli markalarımız bir gelişim içerisinde. Ancak müteahhitlerimizin ithal firmalardan ziyade yerli ve milli asansör firmalarına daha fazla sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu da bizim asansör firmalarımızdan kaynaklanıyor. Yerli ürünlerimiz kaliteli. Sektör her geçen gün kendini yeniliyor. Neden yabancı firmalara gebe kalalım ki. Yerli markaların daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Elbette eksiklerimiz var, üreticilerimize bunu söyleyelim ve birlikte eksiklikleri giderip daha iyiye ulaşmaya çalışalım. DOĞRULİFT olarak bizim montajımızın yüzde 70’i yerli ürünlerden oluşuyor. İleriki zamanlarda bunu yüzde 100’e çıkarmayı planlıyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
25°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89