banner94

banner77

banner69

banner88

Dönüşümün formülü Bursa’nın Zirve’sinde masaya yatırıldı…

Konut ve Yapı Gazetesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ‘Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ Bursalıların yoğun katılımıyla Merinos AKKM’de gerçekleştirildi.

KONUT VE YAPI 13.02.2015, 13:50 13.02.2015, 13:50
Dönüşümün formülü Bursa’nın Zirve’sinde masaya yatırıldı…
banner66
Bursa’daki kentsel dönüşüm projelerinin tüm detaylarıyla ele alındığı Zirvenin açılışında konuşan Konut ve Yapı Gazetesi Genel Müdürü Utku Çalışkan, “3 yıldır olduğu gibi bundan sonrada kentsel dönüşümün konuşulduğu her yerde olmaya ve sürece katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.



Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin ve Bursa’nın da en önemli gündem maddeleri arasındaki yerini koruyan kentsel dönüşüm konusu, ‘Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde masaya yatırıldı.



Kentsel dönüşüm sürecinin tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı’nın yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, BURTİMDER Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.



Zirve’yi organize eden Konut ve Yapı Gazetesi Genel Müdürü Utku Çalışkan, “Van’da yaşanan acı depremin ardından, o dönem başbakanlık koltuğunda oturan, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın seçimi kaybetme pahasına da olsa başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği artık hayatımızın bir parçası oldu. Deyim yerindeyse kentsel dönüşümle yatıp, kentsel dönüşümle kalkıyoruz. Bugün, ülkemizin dört bir yanında çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından, art arda kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiriliyor. Özellikle de, birinci derece deprem riski taşıyan, Bursa’nın da aralarında bulunduğu kentler kentsel dönüşümde başı çekiyor” dedi.



“Sürece katkıda bulunmaya devam edeceğiz”

Böylesine önemli bir konunun, ilgili kesimlerce bütün detaylarıyla ele alınması ve doğruya ulaşmak adına ortak akılla hareket edilmesinin Bursa’nın geleceği açısından önemli bir faktör olduğunu da ifade eden Çalışkan, “Kentsel dönüşüm konusunda özellikle de vatandaşların aklındaki soru işaretlerinin giderilmesi, böylelikle kamuoyu desteğinin alınması öncelik arz etmektedir. Konut ve yapı gazetesi olarak, yayın hayatımıza başlarken, kentsel dönüşümün Bursa’daki sesi olmayı, ilgili tarafları bir araya getirmeyi, dolayısıyla bu sürece katkı koymayı hedeflemiştik. Geride bıraktığımız 3 yıl boyunca, ‘Sektörel Buluşmalar’ başlığıyla bu konuda onlarca etkinlik düzenledik, belediyeleri, kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, meslek örgütlerini, firmaları ve diğer tarafları bir araya getirdik. İlk günden bu yana farklı kesimler arasında köprü olan Konut ve Yapı’nın bugünkü başarısının altında bu yaklaşım var. Bundan sonra da kentsel dönüşümün konuşulduğu her yerde olmaya, sürece katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.



Kentsel Dönüşüm Beklentileri anketinin sonuçları açıklandı

Zirve programında ilk olarak; BETİMAR Araştırma’nın 1-5 Şubat 2015 tarihleri arasında Bursa’da 1.465 kişi üzerinde yaptığı Kentsel Dönüşüm Beklentileri Anketi’nin sonuçları açıklandı. Anketin Bursa’nın 17 ilçesinde yapıldığını kaydeden Betimar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Gürkan Duman, yapılan araştırmalarda vatandaşların yüzde 79’unun Bursa’nın depreme hazırlıklı olmadığını düşündüğünü söyledi. Bursalılar’ın yüzde 25’inin kentsel dönüşüm kavramı ile ilgili bilgisi olduğunu ifade eden Duman, vatandaşların yüzde 76’sının kentsel dönüşüme olumlu baktığını dile getirerek, gerçekleşecek dönüşümde halkın yüzde 65’inin 5 katlı bina yapılmasını istediğini belirtti.



Edebali: “Yıldırım’da 2015 dönüşüm yılı”

Bursa Kentsel Dönüşüm Beklentileri Anketi’nin sonuçlarının paylaşılmasının ardından Yıldırım ve Osmangazi Belediye Başkanları, ilçelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin detaylı sunum yaptılar.



Yıldırım’da 2015 yılında kentsel dönüşüm ilk kazmanın vurulacağını da belirten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Master Plan ile kentsel dönüşümün teoriden uygulama aşamasına gelmeye başladığını ifade etti. Başkan Edebali, “Kentsel dönüşümü başaran şehirlerin çalışmalarına 120 yıl önce başladığını biliyoruz. Ülkemizde ise kentsel dönüşüm konusu son 15-20 yıldır konuşuluyor. Kentsel dönüşümü yaparken hukuksal, teknik ve toplumsal planlamayı iyi yapmak zorundayız. Kayda değer bir yol almak için bu konuların öncelikli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Kentsel dönüşüme bütünsel bir bakış açısıyla yaklaştıklarına vurgu yapan Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Bir şehri dönüştürecekseniz konuya sürdürülebilir bir şehircilik anlayışıyla bütünsel olarak bakmak lazım. Eskileri yıkıp yenilerini yapacağız dersek başarı kaydedemeyiz. Bütünsel bir bakışla düşündüğümüzde şehri kendi ömrümüzle mukayese etmeden, gelecek nesillerimizi de düşünerek 100 yıllık planlar ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.



Dündar: “Osmangazi’nin çehresi değişecek”

“İşimiz gücümüz Osmangazi” diyerek sözlerine başlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, gece gündüz kentsel dönüşüm konusu için çalıştıklarını söyledi. 2009-2014 yıllarını kapsayan 5 yılda 1166 projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Dündar, “Plansız yapılaşmanın oldukça fazla olduğu ilçemizde İlçede bulunan 72 çıkmaz sokağı çıkar hale getirdik. 253 bin metre kare yeşil alan yaptık. 40 sene önce yeşil Bursa diye anılan şehrimizi tekrar o hale getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu mantıktan hareketle 2 milyon metre kare alanı kamulaştırarak, caddeleri ve sokakları genişlettik. Bu kamulaştırmaklar ile önce alan sonra hizmet üretiyoruz” diye konuştu.



Bunun dışında tarihi miraslarımızı ayağa kaldırmaya devam ettiklerini de ifade eden Dündar, şöyle konuştu :“Türkiye’de tarihi miraslarına bu kadar önem vererek, çalışmalar yapan ilk belediye Osmangazi Belediyesi’dir. Toplamda 145 tarihi mirası tekrar yenileyerek, ayağa kaldırmayı başardık. İlçemiz sınırları içerisinde şehrimizin de en büyük sorunlarından biri olan otopark eksikliğini ortadan kaldırmak için birçok otoparkı faaliyete geçirdik. Biz Osmangazi Belediyesi olarak, daima ilçemizin ve ülkemizin geleceğini düşünüyoruz. Bundan önceki yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan plansız yapılaşmayı, bizler teknik arkadaşlarımızla bir araya gelerek bir kentsel dönüşüm master planını yaptık. Osmangazi İlçesi’nin sosyal, kültürel ve ekonomik analizini yaparak, vatandaşlarımızın fikirlerini aldık. Bu doğrultuda insana ve çevreye yönelik projeler ürettik. Önümüzdeki dönemde bu projeleri hayata geçirecek ve Osmangazi’nin çehresini değiştireceğiz” dedi.



“Gelecek nesiller planlı bir Bursa istiyor”

Zirvenin açılışında konuşan Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, ülkemizde son yıllarda meydana gelen doğal afetlere dikkat çekerek, “Ülkemizde son 60 yılda 182 büyük deprem meydana gelmiş ve bu depremlerde yaklaşık 93 bin vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Birçok bina hasar görmüş ve yıkılmıştır. Bu konu Bursa’da da farklı değildir. Sağlıklı bir yaşam için Bursa’nın gözden geçirilmesi gerekiyor. Yaşanabilir bir Bursa oluşturmak için şehrimize uygun planlar üretip, bunları hayata geçirmeliyiz. Şunu unutmamalıyız ki, gelecek nesiller bizden planlı ve güzel bir Bursa istiyor. Bu bağlamda ben ‘Bursa Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin çok yararlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.



“Bursa’daki dönüşüm sosyal dokuyu da etkileyecek”

Bursa’nın tarihi dokusu itibariyle Türkiye’nin en müstesna şehirlerinden birisi olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter YardımcısıBayram Vardar ise, “Bursa, tarihi ve kültürel dokusuyla ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Dolayısıyla Bursa’da yapılacak değişimler sosyal dokuyu da etkileyecektir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel dönüşüm kavramının sadece binaların yıkılıp yeniden yapılması olmadığını düşünüyoruz” dedi.



Bursa’nın kentleşme yapısıyla ilgili de bilgiler veren Vardar, “Bursa, sanayinin gelişmesiyle oldukça fazla göç almış ve çarpık kentleşmeye doğru gitmiştir. Bu tabloyu ortadan kaldırmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, bir takım binaları kamulaştırarak yıktık ve yerine parklar yaptık. Bu çalışmalar kapsamında son 5 yılda yaklaşık bin adet bina yıktık. Bu binaların yerine yeni yollar, parklar, spor tesisleri ve yeşil alanlar yaptık. Bunları yaparken amacımız sadece modern yaşam alanları üretmekti” ifadelerini kullandı. Sıcaksu bölgesindeki tabakhanelerin bulunduğu alanı Bursa’nın en prestijli bölgesi yapmak istediklerini de söyleyen Vardar, “Kentsel dönüşüm uygulamaları şehirlerin geleceğini etkileyen projelerdir. Biz 60 akademisyenin kontrolünde toplumun tüm katmanlarını bir araya getirerek, Bursa’nın bundan sonraki 50 yılını planladık. Amacımız her hizmette olduğu gibi kentsel dönüşüm yüksek yaşam kalitesini yakalayabilmektir” şeklinde konuştu.



Bursa’ya özel model…

Böyle bir zirvenin Bursa’da düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, kentsel dönüşümün tüm dünyanın ortak konularından biri olduğunu hatırlatarak, “Her sektörde olduğu gibi nihai hedefimizin insanın yaşam kalitesini artırmak olduğunu unutmamalıyız. Kentsel dönüşüm kavramına da bu perspektiften bakmalıyız. Biz kültürümüzü, örf ve âdetimizi göz ününde bulundurarak, kendimize özel bir kentsel dönüşüm modeli geliştirmeliyiz. Bu reçeteyi yazabilecek uzmanların Bursa’da fazlasıyla bulunduğunu düşünüyorum” dedi.



Ruhsal dönüşüm…

Bursa’da kentsel dönüşümü yapacak tüm kurumlarında bir ruhsal dönüşüme gitmesi gerektiğinin altını çizen Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ise, “Kentsel dönüşümü yapacak tüm kurumlarında bir ruhsal dönüşüme gitmesi lazım. Bizlerin tek amacı toprakları daha yaşanabilir hale getirmek olmalıdır. Bursa Teknik Üniversitesi olarak, bu kadar güzel işin yapıldığı Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecinin de son derece başarılı geçeceğini düşünüyoruz. Bursa’da planlanan dönüşümün sonuna kadar destekçisi olacağız” ifadelerini kullandı.



Zirvenin ilk bölümünün sonunda sponsorlar ve işbirliği yapılan kuruluşlar; Bakyapı, Atış Yapı, Akat İnşaat, B Plas, Real İnşaat, Atışkan Alçı, Sait Zorlu İnşaat, İMSİAD, BTÜ, BURTİMDER, İnşaat Mühendisleri Odası , Mimar ve Mühendisler Grubu , Bursa Medya Takip Şirketi ile Line TV’ye teşekkür plaketleri takdim edildi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89