banner94

banner77

banner69

banner88

Mimar gözüyle 9+1

Mimar gözüyle Foresta Balat

KONUT PROJELERİ 01.01.2015, 19:06 01.01.2015, 19:06
Mimar gözüyle 9+1
banner66
Her sayıda Bursa’da yer alan farklı bir mimari projeyi ele aldığımız köşemizin bu ayki bakış açısında Foresta Balat Projesi yer alıyor.

1.Çıkış noktası
Bursa’ya 1960’lı yıllarda ilk sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte sanayi yatırımları hız kazanmış ve bu tesislerde çalışmak üzere çevredeki pek çok kırsal alandan kente göç başlamıştır. O dönemlerde Heykel, Maksem, Setbaşı, Altıparmak, Alacahırka yerleşimleri Bursa’nın yegane konut alanları iken geçen zaman içinde kent doğu-batı aksında yayılmıştır. Ancak özellikle son 20 yılda Bursa oldukça hızlı gelişip,  nüfusu 3 milyona yaklaşırken kentin olanakları bu nüfusu barındırmaya yetersiz kalmıştır.Bundan 10 yıl önce İstanbul’da başlayan tüm kentsel sorunlar bugün Bursa’da yaşanmaktadır. Bu sorunlardan en yoğun hissedileni, belki de plansız yapılaşmadan ileri gelen yoğun kent yaşamıdır. Büyük şehirde yaşamayı seven ancak kentin bu yoğun yaşantısını çalışma saatlerinde bırakmak isteyen kişiler için Balat popüler bir yerleşim alanıdır. Balat ormanına komşu olan Foresta Balat Projesi, kullanıcıya doğa ile iç içe ancak konforlu bir yaşam vaad etmektedir.

2.Kentteki konum ve kent ile ilişki
Bursa planlı konut alanlarıyla genelde batıya doğru gelişirken, bu gelişim ya İzmir Yolu aksında Ertuğrulkent- Özlüce yerleşimleri ile ya da Mudanya Yolu aksında Balat-Geçit yerleşimleri ile devam etmektedir. Mudanya Hızlı Feribot İskelesi’ne yakın olması ile Balat, orta-üst gelir grubunun tercih ettiği hızla yapılaşan bir alandır. Foresta Balat Projesi de Bursa Çevre Yolu Mudanya bağlantısına 1 km. Mudanya İskelesi’ne 10 km. Bursa kent merkezine ise 15 km. mesafede yaklaşık 3 emsal değer ile 9500m2 alana inşa edilmiştir.

3.Malzeme 
Projenin çıkış noktasını oluşturan  “kalite” fikrine inşaat aşamasında da önem verilmiştir.Deprem güvenlikli olarak C30 sınıfı betonla inşa edilen yapıların alt yapı çözümlerinde dayanımlı malzeme ve gereçler kullanılarak ileriki aşamalarda kullanıcının konforlu yaşamına zemin hazırlanmıştır. Site genelinde kurulan  kamera sistemi ile konutlardan çevre kontrolü mümkün hale gelmiştir. İç mekanlarda zeminlerde 1.sınıf yerli seramik ve lamine parke tercih edilmiştir. Islak hacimlerde ise ithal ürün grupları kullanılmıştır. Mutfak dolaplarının yanı sıra yatak odalarında hazır bulunan gömme dolaplar sınıflarının kaliteli malzemelerinden üretilmiştir.  

4.Yaratılan fark
Foresta Balat kentin popüler bir yerleşiminde yer alan konumunun yanı sıra tasarımıyla da dikkat çekmektedir. Mimari projenin Bursa’da Timsah Arena, Sheraton Hotel gibi pek çok önemli projeye imza atmış olan Yüksek Mimar Hasan Sözüneri ve ekibine ait olması, iç mekan tasarımlarında ise Bursa’nın en tanınmış iç mimarlarından Nedim Arda ile çalışılması projeye artı değer katmaktadır. Alanlarında tecrübeli ekiplerin ortak çalışmasıyla şekillenen Foresta Balat’ta bu kalite tasarım ve üretimin genelinde hissedilmektedir. Yatırımcının bu önemli isimlerle çalışma kararı ise Foresta Balat Projesine yatırımcısının verdiği önemi göstermektedir. 

5.Tercih edilme sebepleri
Eskiden tüm gelir gruplarının aynı mahallede yaşadığı, her sosyo-ekonomik seviyenin komşuluk ilişkisi yürüttüğü bir dönem vardı. “Komşusu açken tok yatmak” deyiminden de anlaşılacağı  üzere aynı konut alanını paylaşan kişilerden kimi aç kimi tok olabiliyordu. Ancak sanayi devrimiyle birlikte bu düzen biraz değişti. Kentlere gelen nüfus ile birlikte konut ihtiyacı ortaya çıktı. Yeni yerleşim alanlarına inşa edilen daha yeni konutlara ekonomik imkanı elverenler taşındı. Kent merkezi ise genel olarak ekonomik imkanı elvermeyen kişilerin yerleşim yeri haline geldi. Bursa’da da durum sanayi etkisiyle gelişen diğer kentlerle benzerdir. Eskiden herkes kent merkezinde yaşarken günümüzde yeni yerleşim alanlarındaki kullanıcıya daha farklı imkanlar sunan dışa kapalı konutlara taşınma gayesi vardır. Balat da özellikle son 10 yılda gelişen bu gözde yerleşim  alanlarından biridir. Genel olarak kapalı sitelerin bulunduğu yerleşim alanında yer alan Foresta Balat güvenli, kaliteli gereçlerle inşa edilmiş, kendi gelir  seviyesinden kişilerle bir arada bir yaşam alanı hayali olanların tercih ettiği bir projedir. 

Deneme Bonusu Arial; font-size: 14px;">6.Nicel veriler
Foresta Balat Projesi 9500 m2 alana inşa edilmiştir. Her katta 2 dairenin olduğu, 12 daireli, 6 blok toplam 72 daireden oluşmaktadır. Dairelerin 60 adeti 290 m2 4+1, 12 adeti 440 m2 yaşam alanlı, 140 m2 açık teraslı toplamda 580 m2 7+2 çatı dubleks daireler olarak tasarlanmıştır.  Bu dairelerin teraslarında küçük havuzlar da bulunmaktadır. 4+1 daireler için 20 m2, 7+2 daireler için 25 m2 brüt müştemilat bulunmaktadır. Yaklaşık 30 bin m2 inşaat alanına sahip projenin içinde açık ve kapalı yüzme havuzu, güneşlenme terasları, spor merkezi ve sosyal alan bulunmaktadır.

7.Teknik
Projede radye temel tercih edilerek depremkarşı dayanım sağlanmıştır. Dış cephe, zemin ve çatıda alınanısı ve su yalıtımı tedbirleri ile konutlar ısı tasarruflu ve dış hava koşullarından korunaklı olarak üretilmiştir. İç mekanlarda kullanılan seramik, vitrifiye, parke vb kaplama malzemelerinde de sınıflarının kaliteli gereçleri tercih edilerek projeye artı değer katılmıştır. Her daireye 2 adet otopark alanı tahsis edilmiştir. Çocuk oyun alanlarını,sosyal tesisi, resepsiyonu ve kapı girişlerini kapalı devre TV sistemi ile evden görüntülemek mümkündür.

8.Sosyal yaşam
Foresta Balat, insan ölçeğini dikkate alıyor olması bakımından başarılı bir projedir. Tasarımda nerede bittiği belli olmayan devasal bloklara, göz alabildiğine devam eden tanımsız alanlara yer verilmemiştir. Komşuluk ilişkilerine elverişli kat planları oluşturulmuş ve yaratılan ortak alanlarda da bu paylaşımın sürdürülmesi amaçlanmıştır.Açık ve kapalı havuzlar, fitness ve  spa merkezi gibi alanlar ise kişinin kaliteli zaman geçirmesine imkan sağlayan diğer mekanlardır. 

9.Tasarım ürünü değerlendirmesi
1950’li yıllarda başlayan apartmanlaşma sürecinin ardından gündelik yaşantıda da bazı değişiklikler olmuştur. Müstakil konutlardaki daha geniş metrekarelere alışkın olan kişiler apartman yaşantısı ile daha küçük alanlarda yaşamaya mecbur kalmıştır. Ancak kentteki ulaşım olanaklarının artmasıyla birlikte kentin  çeper bölgelerindeki banliyö alanlarında 1990’lı yıllarla birlikte üst gelir grubuna hitab eden yapılaşma başlamıştır. Müstakil konutlarda yaşamanın getirilerinin yanı sıra zorlayıcı yanlarının da bulunması bazı kişilerin bu tür yaşantıdan vazgeçmelerine sebep olmaktadır. Önce müstakil hayatın geniş metrekarelerine alışan ancak olumsuz yönlerinden dolayı bu konut formundan vazgeçmek isteyenler için hem konut bloğu hem de geniş metrekarelerin sunulduğu bir proje olarak Foresta Balat kullanıcıya sunulmuştur. 

Mimar Gözüyle 9+1
Türkiye’de inşaat ve yapım işleri, pek çok aktörün rol aldığı oldukça karmaşık yapıya sahip lokomotif bir sektörü oluşturmaktadır. Konusunda uzman ve yetkin kişilerin haricinde yıllardır süregelen bir alışkanlık olarak inşaat sektörüne “kendi evini kendi yapmak”tan başlayan bir katılım söz konusudur. Önceleri sadece kendi evini  inşa eden kişiler zaman içinde yatırım olarak inşaat sektöründe aktif rol almaya başlamışlardır. Farklı sektörlerden de birikim sağlayanların ilk aklına gelen inşaat yatırımı yaparak büyümek olmaktadır. Sektörün bu yapısı inşaat tecrübesi olmayan pek çok kişiye de iş olanağı sağlamaktadır. 

Konut talep eden kişiler ise piyasanın bu yalancı yapısına kimi zaman aldanmakta kimi zaman ise sektörde isim yapmış kişilerle alışveriş yapmaktadır. Foresta Balat Projesi de alanında uzman bir ekibin göz bebeği olan bir çalışmadır.Yıllardır biriken inşaat tecrübesi proje genelinde hissedilmektedir. Foresta Balat üste gelir grbuna hitab eden ve bunun hakkını veren bir yatırımdır. 

Akademik hayat ile ticari hayatın arasındaki en büyük fark kuşkusuz “toplum yararı” kavramıdır.Ticaret ile uğraşan kesim daha karlı yatırımlara yönelirken, akademik ortam sosyal adaleti kollamayı kendisine amaç edinmiştir.Yatırımcının her daim daha çok para kazanmak olan hedefi, onu üst-orta gelir grubuna yönelik konut üretimine yönlendirmektedir. Oysa bu toplum sadece üst gelir grubundan oluşmamaktadır. 

Alt gelir grubuna konut edindirmeye yönelik uygulamaları devlet öngörmeli yatırımcı ise daha az kazanç elde etmek pahasına da olsa elini taşın altına koymalıdır. Bu anlamda Foresta Balat’ın yatırımcısını böylesi donanımlı bir konut projesi üretiminde bulunduğu  için tebrik ediyor ve alt gelir grubu içinde bazı çalışmalarda bulunmaya davet ediyorum. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
az bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89