banner94

banner77

banner69

banner88

Sular Yatırım kentsel dönüşüme hazır!

Bursa’ya dönüşüm yaşatacak bir çözümün alt yapısını oluşturdu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 14.01.2012, 20:57 14.01.2012, 20:57
Sular Yatırım kentsel dönüşüme hazır!
banner66
(Konut ve Yapı – ÖZEL) Van depreminin ardından gündeme gelen ve bugün yarın yasalaşması beklenen kentsel dönüşümün nasıl yapılacağı ve nereden başlanacağı tartışıla dursun Sular Yatırım iştiraklerinden Çözüm Arsa Ofisi, devlete fazla iş bırakmadan Bursa’ya dönüşüm yaşatacak bir çözümün alt yapısını oluşturdu.

Bursa’da henüz belirtilmiş bir kentsel dönüşüm bölgesi olmamasına karşın Osmangazi ve Nilüfer’de binin üzerinde mesken sahibi ile irtibata geçerek 100 bin metrekarenin üzerinde bütünleştirilmiş alan meydana getirmenin zeminini hazırlayan Çözüm Arsa Ofisi, ellerindeki imzalarla resmi kurumların kapısını çalarak ‘Biz hazırız, yerimizi kentsel dönüşüme sokun’ diyecek. Finansman konusuna da bir çözüm bulan Çözüm Arsa Ofisi, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’ni (GYODER) model alarak kooperatif şeklinde bir yapılanma içine girecek.

Bursa’daki binaların en az yüzde 50’sinde kentsel dönüşümün şart olduğunu hatırlatan Sular Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Necat Sular, insanların alıştıkları yerleri kolay kolay bırakamayacaklarından hareketle belli ölçekte alan bütünleştirmeye gittiklerini söyledi. Sular, şöyle devam etti:

“Bursa’da henüz belirtilmiş bir kentsel dönüşüm bölgesi yok. Ama kentsel dönüşüm yapılırken de kamulaştırma sırasında vatandaşların incitilmemesi ve mağdur bırakılmaması gerekmektedir. Biz Çözüm Arsa Ofisi dolayısıyla da Sular Yatırım olarak devletin cebinden tek kuruş bile çıkarmayacak, belediyelere risk aldırmayacak bir çalışma içerisine girdik. Osmangazi ve Nilüfer’de belirlediğimiz ama tam yerini açıklamak istemediğimiz bir bölgede bulundukları yerleşim yerlerini terk etmek istemeyen vatandaşlarla irtibat yoluna gittik. Yaklaşık 1200 kişi ile görüşerek 135 bin metrekarelik bir yeri bütünleştirmek için çalışmalara başladık. Mesken sahipleri ile birlikte ortak hareket ederek oluşturacağımız alanda şehir plancılarımızla birlikte proje hazırlıklarımız devam ediyor. Bundan sonra “Biz hazırız. Buyurun imzalarımız. Yerimizi kentsel dönüşüme sokun. Bizim sizden istediğimiz sadece emsali yükseltin. Yükseltin ki cebimizden para çıkmasın’ demek için resmi kurumların kapısını çalacağız.”

VATANDAŞIN CEBİNDEN BİR TEK KURUŞ ÇIKMAYACAK

İstanbul ve Ankara’yı kıskandıracak projelerle bin 300 konut yerine 3 bin konut yapmayı amaçladıklarını anlatan Sular Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Sular, “Öyle bir proje olacak ki şu an 400-500 bin TL istenen yerlerdeki lükse sahip olacak. Sosyal donatı alanları, güvenliği ile bir yaşam alanı sunacağız. Herkese verilecek daire yine kendi bölgelerinden olacak. Bunu yapacak müteahhitler de belli. Vatandaşların cebinden bir kuruş para çıkmayacak. Sadece 1 ya da 1 buçuk yıl evinden uzaklaşmış olacak. Bizi düşündüren tek şey; bin insanı nereye taşıyacağız?” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm ile ilgili ne belediye ne de vatandaşın nasıl hareket edeceğini bilmediğine dikkat çeken Necat Sular, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kentsel dönüşüme belediyenin kendi imkanları yetmeyecektir. Ancak yerleri kamulaştırıp, TOKİ’ye verecektir. Nasıl bir yol izlenecektir? bilmiyoruz ama bizim önerimiz; şu an bizim geliştirdiğimiz ölçekte, insanlarla birlikte uyum içerisinde bir proje hazırladığımız zaman bunun önünün açılması. Bununla ilgili emsal kararlarının radikal olarak gözden geçirilmesi ama bu yapılırken de gene çarpık yapılaşmaya dönmemesi için küçük ölçekli parsellerde dönüşüme izin verilmemesidir. Büyük ölçekli parsellere bu kolaylıklar sağlanırsa daha sağlıklı bir şehirleşme gerçekleşir.”

Yine Sular Yatırım Group bünyesinde yer alan SOLID Mühendislik olarak kentsel dönüşümle ilgili belediyelere danışmanlık hizmeti verebilmek için de hazırlandıklarını anlatan Sular, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm de tek çözüm olarak TOKİ gibi görünüyor. Oysa insanlar yerlerini TOKİ’ye vermek istemiyor. ‘Kat Karşılığı Modeli’ bunun en doğru çözümü. Bunu da Bursa’da en çok yapan ve başarıyla gerçekleştiren Sular Yatırım olarak biziz. Belediye ve TOKİ’nin yapabilme şansı yok. Hazırlanacak sözleşmeler, bölgedeki popülasyon sayısına göre emsal ölçeklendirmesinin yapılması gibi konularda tecrübelerimizi yerel yönetimlerle paylaşabiliriz. 17 yıldır önemli firmalara, yatırımcılara büyük projeler yapabilmeleri için konut alanları yaratıyoruz. Sadece 2011’de Hilton 5, Hilton 16, Sedirpark ve Prestij Park’ı yüzlerce hissedarı bir araya getirerek oluşturduk (Yaklaşık 1440 daire). Bu da kentsel dönüşümde ne kadar başarılı olabileceğimizi ortaya koyuyor.”

GYODER MODELİ

Bu arada finansman konusu için de bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyleyen Necat Sular, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’ni (GYODER) model alarak kooperatif şeklinde bir yapılanma içine girmeyi planladıklarını anlattı. Yeni oluşum sayesinde kentsel dönüşümün yanı sıra Bursa’da arazi yatırımı ve bütünleştirme ile büyük projelere yol açmak istediklerini belirten Sular, “Tek başına bunları gerçekleştirebilmek mümkün değil. Yakın dönemde önemli inşaat firmalarına bu tür konsorsiyumlar kurabilmenin önünü açacağız. Onlara altyapı hazırlayacağız. Gerekirse 5 firmayı bir araya getirip ‘Elimizde böyle bir proje var. Bu projenin neresinde yer alırsınız?’ diye soracağız” dedi.

‘YATIRIM İÇİN BEKLEYİN’

Öte yandan sektör tecrübesine dayanarak Bursa’da yatırım yapmak isteyenlere 1 aydır yer aldırmadıklarını vurgulayan Sular, “Yatırım yapmak isteyenlere ocak sonunda piyasada ekonomik koşullar netleşene kadar beklemelerini öneriyorum. Gelişmelere bağlı olarak, spekülasyonlara da aldanmadan, şehrin batı ve özellikle de Mudanya tarafındaki bir takım yerlere yatırım yapılabilir” diye konuştu. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89