banner94

banner77

banner69

banner88

Kentsel dönüşüme 2 milyar dolar

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ÇŞ. Bakanlığı 2016 yılı bütçesi görüşüldü

KENTSEL DÖNÜŞÜM 11.02.2016, 13:26 11.02.2016, 13:26
Kentsel dönüşüme 2 milyar dolar
banner66

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin sunumunu yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, şehirlerin kültürün renklerini yansıtan, yaşanılan zamanın çizgilerini barındıran, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı, çevreye duyarlı biçimde gelişmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan Sarı, 2016 Yılı Bütçe Tasarısı'nda, Bakanlık için 1 milyar 686 milyon 435 bin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 867 milyon 372 bin olmak üzere, Merkezi Yönetim Bütçesi'nden toplam 2 milyar 553 milyon 807 bin lira ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

Kentsel dönüşüm için 2 milyar dolar

Bakanlar Kurulunun 136 kararıyla 47 ilde toplam 178 riskli alan ilan edildiğini belirten Bakan Sarı, riskli yapıların tespitiyle ilgili lisans verme işlemlerinin başlatıldığını, bin 54 kurum ve kuruluşun riskli yapıları tespit etmek üzere lisans aldığını ifade etti. Bakan Sarı, 2015 yıl sonu itibarıyla toplam 311 bin 837 bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespitinin gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Bakan Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar liraya yakın kaynak kullanıldığını kaydetti.

"Ülkenin bina envanteri çıkarılacak"

Bakanlık teknik koordinatörlüğünde başlatılan "Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi" projesinin hızla devam ettiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üretim hızlı bir şekilde devam etmekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılmaya başlandı. Ortofoto Projesiyle kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek, ülkenin bina envanteri çıkarılacak, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, bakanlık web sayfası üzerinden verilerle Bakanlık mekansal verileri de sunulacaktır. Portal üzerinde parsel, riskli yapı ve plan sorgulama gibi verilere vatandaş ve yatırımcılar erişim sağlayabilecektir."

Enerji Kimlik belgesi için son tarih

Ülke olarak enerji verimliliğinde belirlenen hedeflere ulaşılması durumunda toplam enerji ihtiyacının yüzde 16 azalacağına dikkati çeken Bakan Sarı, "Bu nedenle, 1 Ocak 2011'den itibaren yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu hale geldi. Mevcut binaların da 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekiyor. Bu kapsamda ülke genelinde 350 bin yapıya Enerji Kimlik Belgesi verildi" dedi.

Bakan Sarı, binalarda enerji verimliliği alanında farkındalığın artırılarak yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanılması ile çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yapılaşma hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

"Yapı Araştırma Merkezi kurulması gündeme alındı"

Yapı malzemeleri ile ilgili faaliyetlere ilişkin bilgi veren Bakan Fatma Güldemet Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplam 244 standart kapsamında 21 onaylanmış kuruluş, 51 standart kapsamında 9 uygunluk değerlendirme kuruluşu görevlendirilmiştir. İnşaat Teknik Değerlendirme ve Bilimsel Araştırma Kurumu, Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşu olarak görevlendirilmiştir. Bakanlığımızca görevlendirilen 3 Ulusal Teknik Onay Kuruluşu, standardı olmayan veya standarttan sapma gösteren 53 ürün için 2015 yılı içinde ulusal teknik onay düzenlemiştir. Bu görevlendirmelerle imalatçıların ürünlerine uygun belgelendirme yapmaları kolaylaştırılmıştır. Piyasada belgeli ve mevzuata uygun ürün artışı sağlanmıştır. Piyasaya güvenli yapı malzemelerinin arz edilmesi, tüketicinin ve rekabetin korunmasının sağlanmasıyla ülke genelinde 19 bin 454 piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştirilmektedir."

"3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildi"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, 2003'ten bugüne kadar maliyeti yaklaşık 9,5 milyar lira olan 3 bin 881 yapım projesi gerçekleştirildiğini, 1 milyar 800 milyon lira değerinde 280 yapım projesi çalışmasının da devam ettiğini söyledi.

Yapı denetim hizmetlerinin daha etkin sağlanabilmesi için Yapı Denetim Kanunu kapsamında 2 bin 463 yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verildiğini anlatan Bakan Sarı, bu kuruluşlardan halen bin 935'inin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçeleri komisyonda kabul edildi.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
12°
hafif yağmur
banner61
banner62
banner89