banner94

banner77

banner69

banner88

İnşaat sektörünü ‘kentsel' felaket bekliyor!

BİGDER Başkanı Toraman, iş sağlığı ve güvenliği yasası bir an önce çıkmalı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 14.01.2012, 16:25 14.01.2012, 16:25
İnşaat sektörünü ‘kentsel' felaket bekliyor!
banner66
(Konut ve Yapı – ÖZEL) Bugün yarın yasalaşması beklenen Kentsel Dönüşüm ile birlikte inşaat sektöründe hızlı bir Deneme bonusu üretim sürecine girileceğini hatırlatan BİGDER Başkanı Mesut Toraman, “2008 yılında çıkması beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Başbakanlık arasında sürekli gidip gelen ve bir türlü Meclis’e ulaştırılamayan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası daha da gecikirse depremde kaybedeceklerimize yakın bir insanı biz inşaatların yapımında kaybedeceğiz” dedi.

Ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ünün inşaat sektöründe meydana geldiğini vurgulayan Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (BİGDER) Başkanı ve İSGDEM İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri Ltd. Şti Genel Müdürü Mesut Toraman, bu oranla inşaat sektörünün birinci sırada olduğunu bildirdi. Toraman, şöyle devam etti:

“Son 10 yılda 10 bin çalışan hayatını kaybetti. Yani yılda ortalama bin kişi ölüyor, 4 bin kişi sakat kalıyor. Yılda 80 bin iş kazası meydana geliyor, İş kazalarının yüzde 8 gibi küçük bir kısmı inşaat sektöründe görülüyor. Ancak ölenlerin yüzde 34’ü yani 3’te biri. Bu iki rakamdan şu çıkıyor; İnşaat sektörü kazalarını bile kayıt altına alamıyor. Kayıt altında değil. Gerçekte yüzde 8 gibi küçük bir rakam değil inşaat sektöründeki kaza sayıları, bu oranlarının çok daha üzerinde.  İnşaatlarda yılda 400 çalışanın kaybedilmesi, yapı sektörünün yapısından kaynaklanıyor.”

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın 4 yıldır yasalaşamaması nedeniyle inşaatlarda şu anda yeterli denetim yapılamadığını öne süren Toraman, bugün yarın yasalaşması beklenen Kentsel Dönüşüm ile birlikte inşaat sektöründe hızlı bir üretim sürecine girileceğini hatırlattı. Toraman, “Eğer herkes üzerine düşeni yapmaz ve bu yasa çıkmaz ise o zaman bir felaket olur. Böyle bir hızlı çalışmada depremde kaybedeceklerimize yakın bir insanı biz inşatların yapımında kaybedeceğiz. 2008’de bu yasanın çıkmış olması lazımdı. Sene 2012. Bu tasarı Bakanlık ve Başbakanlık arasında gidiyor geri geliyor, gidiyor geri geliyor. Daha bir türlü Meclis’e ulaştırılamadı. Lütfen Meclis’e ulaştırsınlar. Biz bu yasayı bekliyoruz” diye konuştu.

4 BİN BELGE GEÇERSİZ

Danıştay 10. Dairesi’nin kararları sonucu 4 binin üzerinde İş Güvenliği Uzmanı’nın belgesinin de geçersiz sayıldığını hatırlatan Toraman, şunları söyledi:

“İnşaat sektörü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorunda. Ancak Türkiye’de A Sınıfı Uzmanların belgeleri askıda ya da geçersiz. Şu anda sadece 55 tane emekli müfettişin A Sınıfı Uzmanlık Belgesi geçerli. Sadece onlar çalışabilir inşaatlarda. Ancak onların da 35 tanesi inşaat sektöründe uzmanlık yapmak istemiyor. İSGDEM gibi eğitim kurumlarında eğitici olarak çalışıyorlar. Neden TOKİ’de söz dinlemez insanlara uzmanlık yapıp başlarını belaya soksunlar. Dolayısıyla Türkiye’de inşaat sektörü istese de belgeli uzman bulunduramıyor. Ne yapılması lazım?; Bunun kanunla çözülmesi lazım. Şu anda İş Sağlığı Güvenliği Yasası Bakanlar Kurulu’nda imza aşamasında. Ama duyumlarımıza göre durumun vahametinin farkında olmayan işverenler Başbakana ve diğer Bakanlara ulaşarak yasayı geciktirmeye çalışıyorlar. Bakanlar Kurulu’na imzaya açılan bu tasarının imzalanıp Meclis’e gitmesi lazım. Neden geciktirilmeye çalışılıyor? Önemli bir değişiklik var burada. Şu anda 50 ve daha fazla çalışanı olanlar iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda. Bu demektir ki; Türkiye’nin yüzde 95’i yasa zoruyla kapsam dışında. Şimdi tasarıda ile bu sayının 10 kişiye indirilmesi ile bu yüzde 95, kapsam içine girecek. Bize göre bu sınırın da olmaması lazım.10 çalışan sınırı bile bazı işverenleri rahatsız etmiş olacak ki, erteletiyorlar.”

İMZA KAMPANYASI

“Biz de BİGDER olarak İSG Yasa Tasarının Meclis’ten geçirilip yasalaştırılması için çaba gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde Başbakanımıza hitaben bir imza kampanyası başlatacağız. Geçmişte Bakan’a yapmıştık ve bu kampanya sonucunda da tasarı Başbakanlığa kadar gitti. Şimdi bir an önce bu yasamızı çıkarın, inşaat sektöründeki müteahhitler firmalar da hazır olan bu uzmanlara görev verebilsinler.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
18°
kapalı
banner61
banner62
banner89