banner94

banner77

banner69

banner88

Dündar, “Osmangazi Dönüşürse, Bursa Dönüşür”

Dündar, “Osmangazi Demek Bursa demek. Dolayısıyla Osmangazi dönüşürse, Bursa Dönüşür.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 05.06.2017, 12:16 05.06.2017, 12:20
Dündar, “Osmangazi Dönüşürse, Bursa Dönüşür”
banner66
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sahip olduğu tarihi ve kültürel miras, doğal zenginlikler, hızlı ve plansız büyüme sonucu ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın getirdiği sorunların, Osmangazi’yi Kentsel Dönüşüm konusunda Bursa’nın en zor ilçesi yaptığını söyledi.  Dündar, “Osmangazi Demek Bursa demek. Dolayısıyla Osmangazi dönüşürse, Bursa Dönüşür. Kentbel Dönüşüm konusunda en tecrübeli belediye de Osmangazi” dedi.

Kuzeyinde Türkiye’nin en verimli topraklarının yer aldığı Bursa ovası, Güneyinde Uludağ, doğu ve batı istikametinde ise Bursa’nın 3 merkez ilçesinde Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinin bulunduğunu belirten Başkan Mustafa Dündar, “Yerleşim ve konut alanı için kullanabileceğimiz boş alanın bulunmadığı Osmangazi’de, mevcut yapı stokunun büyük bir kısmı da oldukça eski. Şehri yenileyebilmek için yerinde dönüşüm yapmak zorundayız” dedi.  

Göreve geldikleri 2009 yılından itibaren üzerinde en yoğun çalıştıkları konunun başında Kentsel Dönüşümün geldiğini söyleyen Başkan Dündar, “İçerisinde üniversite, akademik odalar ve konunun uzman isimlerinin yer aldığı Şehircilik Akademisini kurarak, Osmangazi’nin Master Planını hazırladık. Kentin konut, sosyal doku, coğrafi ve tarihi miras yönünden analizini yaptık. Elde edilen veriler doğrultusunda da bu gün uygulamalarını gerçekleştirdiğimiz Kentsel Dönüşüm uygulama alanlarını belirleyip proje çalışmalarını başlattık. Bilimsel çalışmalar sonucu elde edilmiş veriler ışığında yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm, Kentsel Yenileme Projelerimiz dışında, şehrin belli bölgelerinde imar planlarında yaptığımız revizyonlarla, Hamitler-Yunuseli-Güneştepe ve Demirtaş gibi bölgelerde modern ve planlı şehirleşmenin önünü açtık. Her iki bölgemizde geniş yolları ve caddeleri, bisiklet yolu bulunan kaldırımları, park ve meydanı, modern Pazar alanı gibi vatandaşların yaşamını kolaylaştıran her türlü ihtiyacın karşılandığı yepyeni bir şehir inşa ediliyor” diye konuştu.

Yaptıkları alışmaların, Bursa’nın gerçek dönüşümüne öncülük eden, bir çok yerel yönetim tarafından da örnek alınıp uygulamaya geçirilen projeler olduğunu ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Kentsel Dönüşüm, sadece bizim değil Türkiye’nin bir gerçeği. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde bu riski en aza indirmek için bir an önce bu dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Olası bir şiddetli deprem sonrası yaşanacak felaket ve acıları yaşamamak için bunu yapmak zorundayız.

Bizler, Kentsel Dönüşüm konusunda zorunlu değil, gönüllü dönüşüm olsun istiyoruz. Bunu yaparken de insani, vicdani, adil ve yerinde dönüşüm gibi 4 temel unsuru kendimize düstur edindik. Kentsel Dönüşüm Projelerimizin uygulandığı alanlardaki vatandaşlarımızla birebir görüşerek taleplerini, beklentilerini dinliyoruz. Zorunlu dönüşüm değil, gönüllü dönüşüm olsun, insani, vicdani, adil ve yerinde olsun istiyoruz. Dönüşümü bu 4 düstur üzerine gerçekleştireceğimize inanıyorum. 2015 ve 2016 yılı kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi projelerin başlatıldığı bir yıl oldu. Osmangazi’de yürüttüğümüz kentsel dönüşüm proje çalışmalarımızı tamamlayarak, 12 farklı bölgede uygulama alanları belirledik. Bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde inşaat çalışmaları bu yılsonunda tamamlanıyor.  Demirkapı projemizle ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. Soğanlı ve Demirkapı, bu manada ilk uygulama projelerimiz olacak” dedi.  

SOĞANLI GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Türkiye’nin en büyük ve örnek gösterilen kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde sona gelindi. 2015 yılı Ekim ayında temeli atılan proje yıl sonu itibariyle tamamlanıyor. 4 etap olarak ihale edilen projede rezerv alanla birlikte toplam 2 bin 88 konut yer alıyor. Toplam 42 hektarlık alanı kapsayan Projesi’nin 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alan. Zemin artı 5 kat olarak hazırlanan projede göze hoş gelecek, fazla yüksek olmayan bir yapılaşma mevcut. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje, bu yönüyle hem bakanlığın, hem de belediyenin en ciddi projelerinden birisi.

 Osmangazi Belediyesi, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ardından, kentsel dönüşüm çalışmalarında ikinci perdeyi Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi ile sürdürüyor. Projesi ile Uludağ eteklerinde yer alan bölgenin çehresi tamamen değişiyor. 7 hektarlık alanda gerçekleştirilecek Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, 3 bölgeden oluşuyor. Bölgenin 2 hektarı doğal SİT alanı, 2.2 hektarlık bölümü kültürel SİT alanı, kalan 2.8’lik bölge ise birinci derece SİT alanından oluşuyor. Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni kapsayan bölgede toplam 144 bina yer alıyor. Bu binaların 315’i konut, 9’u işyeri, 1 bina ise depo olarak kullanılıyor. Bölgede ayrıca 11 tescilli yapı mevcut.

 “BURSA GERÇEK KENT MEYDANINA KAVUŞACAK”

Bursa’yı, özlenen ve beklenen gerçek kent meydanına kavuşturacak olan Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili en önemli sıkıntı olan kamulaştırmalarla ilgili kısmın tamamlandığını söyleyen Mustafa Dündar, “Bu güne kadar 120 milyon lira gibi ciddi bir rakam harcadığımız çalışma sonunda, yasal süreçleri tamamlanan binaları yıktık. Yasal süreçler nedeniyle bir takım gecikmeler yaşansa da, belirlediğimiz tarihte hedefimize ulaşmış olacağız. Bursa’yı gerçek meydanına kavuşturacağız. Soğanlı ve Kent Meydanı Projeleri ile birlikte, Demiryolu altı olarak bilinen bölge, yatırım için bir çekim merkezi haline geliyor. Kentin merkezindeki bu bölge, en geç 5-10 yıl içerisinde çok ciddi bir gelişim gösterecek” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bursa’nın kurulu ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hisar’da, Hisar Kale İçi projesi ile Sivil Mimarlık Örneği yapıların ayağa kaldırıp, yaşayan bir şehri eski haliyle yeniden inşa etmeyi hedefliyoruz. 250 civarında Sivil Mimarlık Örneği yapının bulunduğu bölgedeki tarihi değerleri ortaya çıkartarak bölgeyi Bursa ve ülke turizmi açısından aktif hale getirmek istiyoruz. Kavaklı caddesi, Oruçbey caddesi, Alaattin caddesi, Ortapazar caddesi ve Yerkapı caddesi gibi caddelerde cephe sağlıklaştırma çalışmaları gerçekleştireceğiz. Böylece, bölgenin gezilip görülebilecek bir hale gelmesi sağlanmış olacak” diye konuştu.

Hisar bölgesinde, kamulaştırma işlemleri tamamlanan alanda, bir de Arkeopark projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Dündar, “Şu anda kazı çalışmaları devam eden alanda çeşitli dönemlere ait mozaikler, su kanalları, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait yapılar ortaya çıkarıldı. Elde edilen bulgular, belki de Bursa’nın geriye doğru bilinen tarihine ışık tutacak yepyeni eserler. Proje tamamlandığında Bursa, Açık Hava tarih Müzesine kavuşmuş olacak” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
18°
kapalı
banner61
banner62
banner89