banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa'da kentsel ve mekansal dönüşüm hız kazandı

Topuz, dönüşümün sebep sonuç ilişkisini irdeledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 22.08.2014, 15:07 22.08.2014, 15:07
Bursa'da kentsel ve mekansal dönüşüm hız kazandı
banner66

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Bursa Şube Sorumlusu Onur Topuz, hızlı göçler sonrası yeni kentsel yapılanmaya ihtiyaç duyan Bursa’nın kentsel dönüşüm ve mekânsal dönüşümde sebep sonuç ilişkisini irdeleme açısından örnek olduğunu vurguladı.

Göçlerle beraber ortaya çıkan farklı sınıf profillerinin ihtiyacına göre yeni mekânların şekillendiğini belirten Topuz, Bursa’nın çevresindeki illere oranla daha hızlı bir gelişim göstererek Marmara bölgesinin önemli metropollerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bursa'da göç etkisiyle birlikte artan yoğunluğun ekonomik sınıfların isteklerine göre farklı tip projelerin ortaya çıktığı belirten Topuz, “Son dönemlerde merkez ilçelerde birbirinden farklı büyüklüklerde ve amaçlarda belirlenen kentsel dönüşüm alanlarında, kente ve kentsel yaşama katkı sağlayacak projeler geliştirilmeye başlanmıştır. Bu dönüşüm alanları, büyük oranda çarpık ve sağlıksız bir şekilde gelişen konut stoğunun rehabilite edilmesi yönünde çalışmalar olmuştur. Kent genelinde mekânsal dönüşüm sadece konutlarda kendini hissettirmemiştir. Kentteki sanayi alanlarının dönüşüm çalışmaları ile ilgili olarak; Planlı gelişen sanayi sektörü sebebiyle önemli bir sanayi kenti imajı taşıyan ilde, kent merkezinde dönüşüme konu olabilecek sanayi alana yok denecek kadar azdır. Bu alanlardan en önemlisi, Bursa sanayisine ciddi katkılar sağlayan bir zamanların iplik fabrikası olarak kullanılan yapısı (Merinos AKKM), geçirdiği dönüşüm projesi ile şimdilerde kentin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlayan bir kongre merkezi niteliği kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Bursa Şube Sorumlusu Onur Topuz, “Mekânsal dönüşüm; sosyal ve kültürel yaşamda ön plana çıkanı ticaret ve yönetim merkezlerinde de kendini göstermiştir. 1990’lı yıllara kadar, Kapalıçarşı ve Hanlar Bölgesi önemli ticaret bölgesi iken bu yıllardan sonra batı tarzı alışveriş mekânları olan alışveriş merkezlerinin sayısı hızla artmasıyla; eski cazibesini yitirmeye başlamıştır. Bu mekânlar Bursa’nın yeni kamusal mekânları olarak kentsel mekânda önemli bir yere sahip olmaya başlamışlar kentsel makro formunun şekillenmesinde etkili olmuşlardır. Kent genelindeki mekânsal dönüşüm bu şekilde iken, ilin özellikle son bir yıl içinde ulaşım altyapısına yaptığı ciddi yatırımlarla birlikte çevre illere doğruda bir mekânsal yayılma gösterdiği gözlenmektedir. Deniz yolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı ile İstanbul ile olan bağlantısını güçlendiren kentte, bu durum özellikle ekonomik anlamda Bursa’nın bir cazibesini arttırmaktadır” dedi.

Topuz, “Öte yandan yapımı devam eden; dünyanın en büyük ikinci altyapı projesi olan İstanbul-Gebze-İzmir Otoyolu projesi ile Körfez'in İzmit-Yalova-Bursa aksında sosyal gelişmeyi de gündeme getirecek olup söz konusu aksta sanayileşmede de önemli bir artış olabileceğini ve istihdamda da bu artışa paralel artışın olabileceğini öngörmek mümkündür. Projenin tamamlanması düşünülen 7 yıllık sürede ciddi anlamda göç alacağı tahmin edilen kentte kentsel makro formunda bir dönüşüm geçireceği muhakkaktır. Sonuç olarak değerlendirmek gerekirse; mekânsal dönüşüm kentlerde ekonomik, sosyal ve kültürel özellikler açısından farklı kişilerin yaşam alanlarını birbirlerinden kesin çizgilerle ayrılmaya başlamıştır. Bu ayrımın temel sebebi; kentlere yönelen yoğun insan akınına paralel olarak orta ve üst gelir gruplarının kent merkezinin olumsuz yaşam koşullarından uzak bir yaşam alanı arayışları olmuştur” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
az bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89