banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa için akademik işbirliği

Bursa’yı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirirken, ortak aklı ön planda tutan Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve İçmimarlar Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 19.08.2020, 14:56
Bursa için akademik işbirliği
banner66

Tarihi Belediye Binası’nda yapılan protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Necla Yörüklü, İçmimarlar Odası Başkanı Nur Gül Arslan ile odaların yönetim kurulu üyeleri katıldı. İmza töreni öncesi oda başkan ve yöneticileriyle sohbet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu güne kadar Bursa’nın yararına olan her türlü öneriye açık olduklarını ve çeşitli odalarla işbirlikleri yaptıklarını hatırlatarak, bu akademik işbirliğinin bundan sonra da süreceğini kaydetti.

BURSA ORTAK DEĞERİMİZ

Her üç oda başkanı ile ayrı ayrı işbirliği protokolü imzalayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’mızın geleceğini ilgilendiren, tarihini ve kültürünü ilgilendiren farklı projelerle alakalı işbirliği protokolleri yaptık. Farklı konularla alakalı istişarelerde bulunuyorduk. Bugün de konu bazlı olarak bunları resmileştirmiş olduk. Ben kendilerine destek ve katkıları için çok teşekkür ederim. Bursa hepimizin ortak değeridir. Bizim yaşadığımız, sosyalleştiğimiz, hayatımızı sürdürdüğünüz, havasını soluduğumuz, sokaklarını gezdiğimiz bu güzel şehrin daha da güzel olması bizim hepimizin ortak heyecanı. Şehre dair sözü olan, şehre dair heyecanı olan herkesin heyecanı bizim için önemlidir ve değerlidir. Bunu burada bir kez daha tekrar etmek istiyorum” dedi.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI ŞİRİN RODOPLU ŞİMŞEK:

Büyükşehir Belediyesi’nin kente yarar sağlayacak projelerde akademik odaları yanına almasından dolayı çok memnunuz. Bursa’ya en güzel katkıyı sağlayacak olanların idareciler ve akademik odalardır. Biz ilgili odalar olarak Hanlar Bölgesinden tutun da bu şehirde yeni kurgusu yapılan birçok projede elbirliği ile çalışmaya varız. İnşallah bu şehri çok daha verimli, çok daha güzel projelerde ortak akılla, ortak fikir birliği ile güzel sonuçlara götüreceğiz. Sonuçta vizyonumuz artacak, kentimiz değer kazanacak. Bu anlamda bu işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Daha güzel Bursa için hep birlikte çalışacağız.

PEYZAJ MİMARLARI ODASI BURSA ŞUBE BAŞKANI NECLA ÖZKAPLAN YÖRÜKLÜ:

Peyzaj Mimarları olarak bizler kentimizin sakini değil sahibiyiz. İnancıyla bilimin ve tekniğin gücünü halkın yararına sunmak için elimizden gelen katkı ve gayretimizi sunuyoruz.

İş birliği kapsamında yapılması hedeflenen çalışmalar karşılıklı sorumluluklar çerçevesinde protokolde tanımlanmış olup, Bursa Kenti için proje, çalıştay, panel, yarışma, sergi, atölye çalışmaları, arama toplantıları, inceleme ve raporlama çalışmaları vb. konularda çalışmalar yapılacaktır.

Çalışmaların ana başlıklarını paylaşmam gerekirse;

Protokole esas çalışma konuları:

Kentsel Tasarım Standartları rehberi

Kentsel tasarım- Kentsel Dönüşüm peyzaj stratejileri

Kentsel Peyzaj Düzenleme stratejileri

Bursa’nın doğal Bitki Türleri ve Peyzaj alanlarında bitkilendirme esasları

Yeşil alt yapı stratejileri ve Yeşil Altyapı uygulama teknikleri

Açık ve yeşil alanlarda erişilebilirlik ve uygulama esasları rehberi

Kentsel alanlarda bitkisel budama teknikleri ve uygulama yöntemleri hakkında rehber

Peyzaj içerikli kalkınma projeleri ile ilgili ARGE çalışmalarının yapılarak kaynak araştırmalarının yapılması

Açık ve yeşil alanlar, meydanlar, millet bahçeleri, parklar, yol, cadde ve sokak üst yapı düzenlemelerinde fikir üretilmesi

Pandemi sonrası peyzaj alanlarındaki vizyonel yaklaşımların ve değerlendirmelerin yapılarak yeni düzenlemeler geliştirilmesi

Bitki alım ihaleleri teknik şartnamelerin geliştirilmesi özel pozların düzenlenmesi

Yarışmalar

Peyzaj proje ihalelerinde dikkat edilecek esaslar

Bursa şehir peyzajına dair bilgi sisteminin oluşturulması

Süs bitkileri üretim ve değiştirilmesine dair çalışma

Bursa il bütünü ekolojik koridorları ve kentsel açık yeşil alan sistemlerinin entegrasyonu

İklim duyarlı kent gelişimde peyzaj düzenlemeleri

Kent estetiğinin gelişiminde peyzaj uygulamaları ve katılımcılığin tesisi

Risk odaklı kentsel gelişim sağlanmasında peyzaj uygulamaları

Kırsal kalkinma için bütüncül peyzaj planlama çalışmaları

Çevre yönetiminde peyzaj uygulamaları

Belediye hizmetlerinin verimlilik artışında peyda yönetim yaklaşımları

Doğal ve kültürel kaynak koruma ve kullanım çalışmalarında peyzaj mimarlığı katkısı

Bursa makroformunun sağlıklaştırılmasında peyzaj düzenlemeleri

Çalışma alanları alanlarında katkı ve destek sunmak isteyen tüm meslekleri ve halkımızı birlikte çalışmaya davet ediyorum.

Bu çalışma ile ilgili Mustafa Kemal Atatürk'ün Şu güzel sözünü not düşerek taçlandırmak istiyoruz. “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.”

İÇMİMARLAR ODASI BAŞKANI NUR GÜL ARSLAN:

Bursa İli sınırları içerisinde bulunan, Kentin bütünlüğüne hizmet eden yapılan ve yapılacak sosyal donatı, kütüphane, müze, kültür kalıtı, tarihi eser, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerlerin İçmimari Projelerinin hazırlanması için Odamız ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği sağlanmış olup; esasları, usulleri ve gereken uygulamaları belirlemek amacıyla protokol imzalamış bulunmaktayız.

Mekânların kullanıcılarına işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak adına çözümler üretilmesini amaçlayan İçmimari hizmetlerin, ilgili mevzuata göre yapılması; ve İç mekânların işlevsel, nitelikli olabilmesine ilişkin sorunların tanımlanıp araştırılması, sonrasında ise çözümcül projeler üretilmesi amaçlarıyla bu protokol imzalandı.

Mekânları kullanan bireyler ya da toplulukların yaşam kalitesini ve konforunu öne çıkartan tanımlı mekanların, tanımlı işlevlerle, kullanıcılar için biçimlendirilmesi ve tasarlanması yönünde; Odamız ve Belediye tarafından oluşturacak ekipler ile teknik iş birliğini gerçekleştirmek, üretilen hizmetlerin daha verimli ve hızlı kılınmasını ayrıca tarafların bu yöndeki ortak sorumluluklara sahip çıkarak karşılıklı dayanışma içerisinde yerine getirmelerinin kurallarını belirlemek, tüm bu çalışmaların kamu ve toplum yararı çerçevesinde yaşama geçirilmesini sağlamak nihai amacımızdır.

Bu protokolün gerçekleşmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ve Yönetimine teşekkür eder, imzalamış olduğumuz bu protokolün Bursa’mıza hayırlı olmasını temenni ederim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89