banner94

banner77

banner69

banner88

Bozbey: Kentsel yenileme bölge bazında yapılmalı.

Bozbey, kentsel yenilemede parsel bazında planlamaya karşı olduklarını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 05.06.2017, 11:23 05.06.2017, 11:28
Bozbey: Kentsel yenileme bölge bazında yapılmalı.
banner66
Kentsel yenilemede parsel bazında planlamaya karşı olduklarını ve kentsel yenilemede bütünsel plan değişiklikleri yapılması gerektiğini söyleyen Bozbey, “Kentsel yenileme altyapı, yol, yeşil alan sosyal donatı alanı, eğitim gibi alanların bütünsel planlamasıyla sağlanabilir. Aksi halde kaos yaşanır” dedi.

Sadece yapı stokuna müdahale eden bir kentsel dönüşüm politikasının yapı sayısının artmasına neden olacağını ve bunun da rant anlamına geldiğini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bunun da ötesinde ulaşım ve altyapı gibi temel unsurların göz ardı edilmesi kenti tamamen bir kaos ortamına sürükler. Tüm bunlar birer maliyettir ve bu maliyetler yurttaşlarımızın sırtına biner. İşte bu nedenle sadece yapı stokunun artırılmasına yönelik müdahaleler yerine bütüncül çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.  

Mevcut 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve uygulama yönetmeliklerinin, eksiklikler nedeniyle sorunların çözümünde yetersiz kaldığının altını çizen Bozbey, “Yaşadığımız alan sadece dört duvar arasındaki dairelerimiz değildir. Aynı zamanda kamu alanları dediğimiz eğitim, sağlık, park, çocuk bahçesi, spor ve kültür hizmet alanları gibi alanlar da yaşamımızı sürdürdüğümüz yerlerdir. Maalesef ülkemizde insanların kafasında çok yanlış anlaşılmalara neden olacak bir kentsel dönüşüm algısı yaratıldı” dedi.

Yoğunluk artınca diğer ihtiyaçlar kısıtlanacak

İnsanların bu konuda farklı algı içerisinde olduğunu, ‘kata kat’, ‘daireye daire’ isteyerek hareket ettiğini hatırlatan Bozbey, “İnsanımız maalesef yoğunluk arttığında diğer ihtiyaçların kısıtlanacağını düşünmemekte. Park, eğitim, sağlık gibi kamusal alanlara her zamankinden fazla ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Ataevler bölgesi tamamen planlanmalı

İnsan odaklı planlar ve projeler üretmeye çalıştıklarını söyleyen Mustafa Bozbey, marka kentler, çılgın projeler peşinde olmadıklarını söyledi.

Bozbey, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Kentsel yenilemede bölgesel planlamaların yapılması gerek. İnsan için, insan odaklı projeler üretmekteyiz. Ataevler’de olduğu gibi birçok mahallemizde de Büyükşehir Belediyesi’nce site bazında 0,50 emsal artışı kararı alınmış ve parsel bazında plan değişiklikleri yapılmıştır. Biz kentsel yenilemenin parsel bazında değil bütüncül planlama ile çözülmesi gerektiğine inandığımız için bu bakış açısıyla; Ataevler bölgesinin parsel bazında değil bütün olarak ele alındığı bir çalışma gerçekleştirdik. Ataevler’in değişmesi lazım doğru, ama biz diyoruz ki; Ataevler bölgesinin tamamını planlayalım, planladık da. Eksiklikler varsa üzerinde tartışalım, sonrasında burada kamu alanı ihtiyacı varsa onları da ayıralım. Hatta zamanında yüksek gerilim hatlarıyla ilgili hiçbir şey hesaplanmamış, biz onunla ilgili ölçümler yaparak sınırları da ona göre belirledik ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Ancak 1,5 senedir bu plan Büyükşehir Belediyesi’nde bekletilmekte. Büyükşehir Belediyesi’nce parsel bazlı çalışma yürütülüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu talebimize bakmadı bile. Müteahhitle vatandaşı karşı karşıya getiriyor. Biz uzlaşı kültürüyle çevreci yaklaşım sergiliyoruz.”

Yenileme insan odaklı olmalı

Kentsel yenileme stratejilerini anlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  “İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içerisine alırsanız belki mutlu olmayacaklar. Önce insanların ne istediğine bakacaksınız. Belediye olarak insan odaklı kentsel yenileme çalışması yapıyoruz” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin kentsel yenileme çalışmasının Türkiye’ye örnek olacağını söyleyen Bozbey, “Sağlıksız yapılaşmayı, çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hale getirmek istiyoruz. Kentsel gelişmeyi toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele aldık ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için canlandırma, sağlıklaştırma çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için, kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan riskli alanların, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden yapılandırılması için var gücümüz ile çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
açık
banner61
banner62
banner89