banner94

banner77

banner69

banner88

İnşaat mühendisliğinin yıldızı parlayacak

Ömer Kumova, UÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle biraraya geldi

İNŞAAT 11.11.2014, 13:40 11.11.2014, 13:40
İnşaat mühendisliğinin yıldızı parlayacak
banner66

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kumova, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle söyleşide biraraya geldi. Genç meslektaşlarıyla tecrübelerini paylaşan Ömer Kumova, “Türkiye için inşaat mühendisliği bölümünü seçmekle doğru yaptığınızı söyleyebilirim çünkü Türkiye ortalamalarına baktığımızda, insanlar hayatları boyunca 3 defa evini değiştiriyor. Bazıları doğdu evde ölüyor, bazısı evini 8 defa değişiliyor ama Türkiye genelinde ortalama 3 defa ev değiştiriliyor. Bu ne anlama geliyor dersek de Türkiye’deki konut sektöründe sürekli bir yeni yapılaşma söz konusu. Bu durum, mesleğimiz ve ileride atılacağınız inşaat sektörü için önemli bir ayrıntı” dedi.

Ömer Kumova İnşaat’ın sahibi Ömer Kumova, İMSİAD ile Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde düzenlenecek bir dizi söyleşinin ilk konuşmacısı oldu.

--- Hayata her zaman hazırlıklı olmamız lazım---

UÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde gerçekleşen söyleşide genç meslektaşlarıyla tecrübe paylaşımında bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Ömer Kumova, “Sevgili meslektaşlarım, hayata her zaman hazırlıklı olmamız icap ediyor. Hayat, bunu da ileride öğrenirim diyebileceğiniz fırsatları pek sunmuyor. İnşaat işlerin yapılan bir hatanın dönüşü var ama sen yeter ki işini takip et. Bizim sektörümüz için söylemek gerekirse, hatalar bizler için maliyetli geri dönüşlere sebep oluyor. O maliyetleri her zaman kaldıramayabiliriz ve özellikle de ilk zamanlarda. Bu yüzden işlerinizin takipçisi olmalısınız” diye konuştu.

---İlk iş deneyimimi askerlikte yaşadım---

Askerliğin ardından ilk iş deneyimini askerlikte yaşadığını söyleyen Ömer Kumova şu ifadeleri kullandı:

“Ben okulu bitirdikten sonra askere erken gitmek için dilekçe verdim. Diplomayı aldıktan 3 ay sonra askere gittim. Askerlik için gittiğim yere varır zaman denecek bir sürede bana 2 bin metrekarelik bir yemekhane yapmam gerektiğini söylediler ve bunu 3 ayda tamamlamak zorunda olduğumu belirttiler. Öğrencilik hayatımda ben de sizlerin şuanki düşüncelerine yakın şeyler düşünüyordum. İşte bu ders niye var, bu bize nerede lazım olacak dediğim dersler de vardı ama bu derslerin hepsi bize gerekiyormuş, bunu sonradan tecrübe edeceksiniz. Deniz seviyesinin altında inşaat yaptığınızda işin içine hidrolik de giriyor, yapı malzemeleri de giriyor. İş hayatıma atıldığım gibi ilk 2 işimde çok enteresan projelerle uğraştım. Bugün hangi birinize böyle bir inşaat yapın desem ürker değil mi? Ama işte bu durum bizim hep hazırlıklı olmamız gerektiğini bir göstergesi.”

---Türkiye için doğru bir tercih yaptınız---

İnşaat mühendisliğinin Türkiye için önem arz eden bir meslek olduğunu söyleyen Ömer Kumova, “Türkiye için inşaat mühendisliği bölümünü seçmekle doğru yaptığınızı söyleyebilirim çünkü Türkiye ortalamalarına baktığımızda insanlar hayatları boyunca 3 defa evini değiştiriyor. Bazısı doğdu evde ölüyor, bazısı evini 8 defa değişiliyor ama Türkiye genelinde ortalama 3 defa ev değiştiriliyor. Bu ne anlama geliyor dersek de Türkiye’deki konut sektöründe sürekli bir yeni yapılaşma söz konusu. Bu durum, mesleğimiz ve ileride atılacağınız inşaat sektörü için önemli bir ayrıntı

---Boşanmalar işimize geliyor---

“İleride inşaat sektörünün bir temsilcisi olacaksak, önümüzdeki yıllarda bazı durumları kendi işimize göre yorumlamayı bilmemiz gerekiyor” diyen Ömer Kumova sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazeteyi açtınız ve Türkiye’de boşanma oranlarının giderek arttığını gördünüz. Bu durumu sektör için olumlu bir gelişme olarak da görmek lazım gerekiyor diyebilirim. Çünkü evliyken kullanılan bir büyük ev, boşanma sonrası iki küçük eve dönüşecek. Buradan da evlerin küçüldüğü sonucunu da çıkarabiliriz. Bir evden iki ev çıkması ileriye dönük sektörümüz için bir anlamda bu işin ucunun açık olduğunu gösteriyor. Son yıllarda 1+1 tipi evlerin revaçta olmasının temel sebebi aslında bu durumdur diyebilirim. Eşyalı 1+1’lerin daha çok talep görmesi, daha iyi kiralar getirmesinin sebebi budur. Tabi bunları doğru yorumlayabilmek önemlidir.”

---Konut stokumuzun yüzde 80’i deprem öncesi dönemde yapıldı---

Türkiye’deki mevcut yapı stokunun yüzde 80’lik kısmının deprem öncesi dönemde inşa edildiğine dikkati çeken Kumova, genç meslektaşları için bu durumun önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kumova, deprem öncesi döneme ait olan bu yapı stokunun 10 ila 35 yıllık süre zarfında yenilebileceğini ve bu zaman zarfında şuan öğrenci olan inşaat mühendisi meslektaşlarının tecrübe kazandığı takdirde önemli işler yapabileceklerini ifade etti.

Türk inşaat sektörünün önünün açık olduğunu söyleyen Kumova, bu fırsatın inşaat mühendisleri tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89