banner94

banner77

banner69

banner88

Yunus Fatih Kadiroğlu: Endüstriyel Simbiyoz Bölgesel Kalkınmayı Destekleyecek

Yunus Fatih Kadiroğlu, " Endüstriyel simbiyozun bölgesel kalkınmayı destekleyen bir yaklaşım” olduğunu söyledi.

GÜNDEM 06.02.2017, 09:26 13.02.2017, 14:41
Yunus Fatih Kadiroğlu: Endüstriyel Simbiyoz Bölgesel Kalkınmayı Destekleyecek
banner66



Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı’nın açılışında; Bursa Vali Yardımcısı ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ve çok sayıda davetli yer aldı.

Günümüzdeki “endüstriyel simbiyoz” ağının büyütülmesi, özellikle konferansa katılanların,bölgesel ve ulusal çerçevede yürütülecek endüstriyel simbiyoz çalışmaları için de önemli bir kaynak olarak bu ağa dahil olabilmesi amacıyla yapılan Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı’nın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, “Dünya gündeminde çevre koruma ve sürdürülebilir üretim konusunda öne çıkan başlıklardan biri de endüstriyel simbiyozdur. Endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanım yaklaşımı çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu çerçevede, endüstriyel işletmeler bir araya gelerek hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurup dayanışma içinde çalışabilmektedir” dedi.

 

Yunus Fatih Kadiroğlu, “Bölgesel kalkınmayı destekleyen bir yaklaşım”

Endüstriyel simbiyozun Ar-Ge, inovasyon ve kümelenme faaliyetlerinin yanı sıra, yeni iş alanları yaratma potansiyeli ile girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı da destekleyen bir yaklaşım olduğunun altını çizen Kadiroğlu, “BEBKA, Türkiye’de yürütülmekte olan endüstriyel simbiyoz faaliyetlerini yakından takip etmiş, 2014-2023 bölge planında da bu yaklaşıma yer vermiştir. Buna göre, “Dengeli Mekânsal Gelişme ve Sürdürülebilir Çevre” başlığı altında yer verilen tedbirlerden biri de “firmalar arası işbirliği ve dayanışmayı artırarak hem çevresel hem ekonomik getiriler sağlayan Endüstriyel Simbiyoz uygulamalarının hayata geçirilmesi” olmuştur. Planımızda yer alan bu tedbiri hayata geçirmek amacı ile Bursa, Eskişehir, Bilecik Endüstriyel Simbiyoz Programı başlatılmıştır. Program ile Endüstriyel Simbiyoz yaklaşımının, firmalar arası işbirliği ve dayanışmayı artırarak hem çevresel hem de ekonomik getiriler sağlayan bir mekanizma olarak bölgemizde hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Bu uygulamadan edinilen deneyimle, kaynak verimliliğini artırarak düşük karbon ekonomisi ve sürdürülebilirlik politikalarına da hizmet edilecektir” diye konuştu.

 Yunus Fatih Kadiroğlu

Yunus Fatih Kadiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konferansa paralel olarak eş zamanlı bir Proje Pazarı etkinliği de gerçekleştiriliyor.  Etkinlikte endüstriyel simbiyoz ile ilgili alanlarda “sürdürülebilir üretim” yaklaşımını destekleyen, Ar-Ge çalışmaları yapan, yeni ürün/süreç geliştiren, sanayiye aktarmak isteyen araştırmacılar, girişimciler ile sanayicinin ve diğer paydaşların bir araya getirilmesi amaçlandı. Bölgede bir ilk uygulama olacak Endüstriyel Simbiyoz Proje Pazarı’na 56 proje başvurusundan seçilen ve atık yönetimi ve atıkların değerlendirmesi, kaynak yönetimi ve kirliliğin önlenmesi, enerji yönetimi ile bilgi, iletişim ve yönetim sistemleri gibi konularda 32 proje sergileniyor.”

 

Kadiroğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Newton Fonu Koordinatörü İrem Aktaşlı Gürkan tarafından fon tarafından desteklenen projeler hakkında bir sunum yapıldı. Katip Çelebi Newton Fon’unun İngiltere ve Türkiye tarafından desteklendiğini hatırlatan Gürkan,  inovasyona ve bilime dayalı projelerin desteklenmesine yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89