banner94

banner77

banner69

banner88

Yeni yönetmelik kaos oluşturur

Yapı Denetimi sektörü sıkıntılı

GÜNDEM 28.02.2013, 10:00 28.02.2013, 10:00
Yeni yönetmelik kaos oluşturur
banner66
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi, 5 Şubat 2013’te yürürlüğe giren Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği masaya yatırdı.



İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen genişletilmiş toplantıda Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Hüseyin Kaya, “Son yayınlanan 5 Şubat 2013 tarihli yönetmelikte gerçek inşaat metrekaresi ile yapılmış olan hesabın çok üzerinde yapı denetim kuruluşu sayısı tespiti görülüyor. Yapı denetim kuruluşları sayısını arttırmakla iyi bir denetim, kaliteli bir denetim yapılamaz. Yapı denetim kuruluşlarının sayısını arttırırsanız kaos ortamı oluşur” dedi. Kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğini belirten Kaya, “Yapı stokunda yıkılması planlanan 7 milyona yakın bina var. Bunların yüzde 60’ı çürük… Bu binaların mutlaka yenilenmesi lazım… Bu konuda da mutlaka yapı denetim kuruluşlarının görev alması gerekir” şeklinde konuştu.



DİKENSAK: KOTA DELİNDİ



Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Şube Başkanı Tuncer Dikensak, da yeni yönetmelikle kotanın delindiğine işaret etti. Yapı denetimin o ildeki inşaat metrekaresiyle orantılı belli bir kota dâhilinde kurulduğunu söyleyen Dikensak, yapı denetim firmalarının serbest bırakılır bir durum aldığını bu serbestliğin ise hizmette kalitesizleşmeyi getireceğine dikkat çekti. “Firmaların çoğalması sistemin kontrolden çıkmasını da beraberinde getirir” diyen Dikensak, “Bu uygulamayla bakanlığın işi de zorlaşacak. İstanbul’da 600-700 tane yapı denetim firması olacak. Bu da var olan sıkıntıları daha da arttıracak. Bursa’nın mevcut ihtiyacı şu an metrekareye göre 35. Ancak sürekli yeni kriterler getiriliyor. En son getirilen nüfus kriterine göre Bursa’da 35 olan firma sayısı 135’e çıkıyor. Şu anda mevcut yapı denetim firması 60. Bu firmalardan 5 tanesi de cezalı. Yani aktif sayı 55” dedi. Belli bir yasa dahilinde kurulan firmaların, anonim şirketlerin çok basit sebeplerden dolayı kapatılabildiğine dikkat çeken Dikensak, yeni yasa ve yönetmelikle sorunların düzeltilmesini beklediklerini ifade etti.



DEPREMDEN SONRAKİ TÜRKİYE



İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ise yapı denetim yasasının ilk çıkışının 1999 Ağustos depreminden sonraki Türkiye’nin durumunu ortaya koyduğunu söyledi. Yapı denetimin 19 pilot ilde uygulanmasına rağmen ciddi kazanımlar elde ettiğini belirten Şahin, Bursa Şubesi olarak kurdukları yapı denetim komisyonu ile de asli görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Şahin, “Yeni yasaların, meslek yasalarımızın çıkmasında TMOBB yasasının yeniden yapılmasında yapılan çalışmalar örnek teşkil eder” şeklinde sözlerini tamamladı. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
hafif yağmur
banner61
banner62
banner92
banner89