banner94

banner77

banner69

banner88

Yapı denetim firmaları 'yargısız infaz'a tepkili!

Kaya: Adalet istiyoruz!

GÜNDEM 25.04.2013, 14:54 25.04.2013, 14:54
Yapı denetim firmaları 'yargısız infaz'a tepkili!
banner66

İMO Bursa Şubesi Yapı Denetim Komisyon Başkanı Maksut Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin yapı denetim firmalarına yargısız infaz yaptıklarını iddia ederek, “Baskılar dayanılmaz bir hal aldı. Bir günde üç denetim yapıp firma kapatmak adalet duygusu ile bağdaşmaz” dedi.



Ulaş BAYRAM



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 9 yapı denetim firmasının kapatılmasına tepkiler dinmiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin’in “orantısız güç kullanılıyor”  açıklamasının ardından Konut ve Yapı’ya konuşan İMO Bursa Şubesi Yapı Denetim Komisyon Başkanı Maksut Kaya, kendi firmasıyla birlikte 9 yapı denetim kuruluşuna faaliyet durdurma cezası verildiğini belirtirken, 25 firmanın daha kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.



AYNI GÜN KAPATMA CEZASI



İMO Bursa Şubesi Yapı Denetim Komisyon Başkanı ve aynı zamanda Marmara Yapı Denetim firmasının sahibi Maksut Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yapılan denetimler sonrasında hazırlanan komisyon raporları neticesinde kapatma kararı verilmesine tepki gösterirken, “40 yıldır Bursa’da İnşaat Mühendisliği yapıyorum. Firmam yapı denetimlerinde bütün kurallara uygun şekilde çalışıyor. 571 tane şantiyenin dosyası benim elimde. Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri bir günde 3 şantiyemizi denetleyerek, ‘kısmen eksiklikleri’ bahane gösterip firmamızın faaliyetlerini durdurdu. Diğer kapatılan firmalarla birlikte 3 milyon 580 bin metrekare inşaat alanı, 2 bin 472 adet inşaat kaosa sürüklendi” diye konuştu.



HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ



4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanunun 29 Haziran 2001 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kaya, şunları söyledi:



“Yapı Denetim kuruluşlarında gruplar kaldırılarak A.Ş.’ler yerini Limited şirketlere bırakmaya başladı. Devletin yürürlüğe koyduğu kanuna dayanarak büyük sorumluluk altına giren firmalarımız hayal kırıklığına uğradı.720 bin metrekare yapı denetimi yapma yetki ve sorumluluğumuz 360 bin metrekareye düşürüldü. Bunun acısını 3-4 yıl çektik. Artık pilot uygulama kalktı. Bu kanunun başarısı kanıtlandı ve bu ülkemizin olmazsa olmazı dedik. Ancak bu dönemde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin yapı denetim büroları üzerinde baskıları dayanılmaz bir hal aldı. Bizler vergi vermekten rahatsız değiliz. Ancak yasalar vatandaşın huzuru ve güveni için hazırlanır.”



YARGISIZ İNFAZ SONA ERSİN



Maksut Kaya açıklamasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin yasadan doğan yetkilerini orantısız olarak kullandığını da iddia ederek, “Yetkililer yargısız infaz yaparken yine aynı yasadan doğan sorumluluklarını yerine getirmekte maalesef sessiz kalmaktadır” dedi.  Kaya şöyle devam etti:



“21 Şubat 2013 sabahı ‘yargısız infaz’ ile bir şantiyede yapılan denetimlerde bütün kriterlere uyduğumuz belirlenmiş ancak işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin ‘kısmen’ alınmış olduğu bahane edilerek 12 yıllık bir kurumun faaliyeti durdurulmuştur ve 571 mal sahibi mağdur kalmıştır. Bir günde üç denetim yapıp yönetmeliğin ilgili maddesine atıfta bulunmanın hiçbir hakkaniyet ve adalet duygusu ile bağdaşmayacağı aşikârdır.”



İMO Bursa Şubesi Yapı Denetim Komisyon Başkanı ve aynı zamanda Marmara Yapı Denetim firmasının sahibi Maksut Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetimlerinde hissi duygularla firmaları kapatmaması gerektiğinin altını çizerken, yetkililerin yapı denetim yasasındaki bina güvenliğini ön plana alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89