banner94

banner77

banner69

banner88

Tuğcu'dan önemli açıklamalar

Tuğcu: Kentsel dönüşüm Bursa için önemli fırsat

GÜNDEM 08.01.2016, 16:57 08.01.2016, 16:57
Tuğcu'dan önemli açıklamalar
banner66
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu," kentsel dönüşümün afet riskinin giderilmesi ve çarpık yapılaşmanın düzeltilmesi için önemli bir fırsat olduğunu ve doğru bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini" söyledi.



"Kentsel dönüşümün başta deprem olmak üzere afet riski, ekonomik gelişmelere bağlı olarak değişen mekan tercihleri, çarpık kentleşmenin sebep olduğu olumsuzlukları giderme isteği ile gündemimize girdiğini" söyleyen Tuğcu, "Dönüşümü sağlarken daha yaşanabilir bir Bursa hedefine ulaşacak adımlar atmalı, kısa vadede tekrar dönüşüme ihtiyaç duyabilecek alanlar üretmemeliyiz. Bursa’nın sanayi, tarım, turizm ve diğer sektörlerinin sağlıklı bir şekilde ve dengeli olarak gelişmesini sağlamak için çarpık yapılaşmış alanlarının nitelikli alanlar olarak kente kazandırılmasının önemli olduğunu" belirtti. Tuğcu, "Bu kapsamda sadece dönüşüm yapılan alanların değil yeni planlanan ve yapılaşan alanların da doğru  değerlendirilmesi gerekir "dedi.



İşbirliği şart

"Kentsel dönüşüm uygulamalarında ilgili idare, hak sahipleri ve yatırımcı arasında üçlü bir işbirliği sağlamanın şart olduğunu söyleyen "Tuğcu, "Bu süreçte ilgili meslek kuruluşları ve meslek disiplinlerinin de katkısının alınması gerektiğini söyleyen Tuğcu, idarenin gerekli düzenlemeleri ve organizasyonu yapma, yatırımcının finans temin etme ve inşaatı gerçekleştirme sorumluluğu bulunurken, hak sahipleri de sözleşme için gerekli yardımı yapmalı ve makul taleplerde bulunmalıdır" dedi. Tuğcu "Hak sahiplerinin özellikle değer üzerinden hareket etmesi ve metrekare olarak makul fedakarlıklar yapması gerektiğini belirten" Tuğcu, bu konuda idarelerin inisiyatif alması gerektiğini, nitelikli projeler ile yoğunluğun yarattığı olumsuzlukların bir kısmının telafi edilebileceğini, İdarelerin planlama bütünlüğü içerisinde ,altyapı ve diğer sosyal donatı alanlarını, değişen şartları  dikkate alacak şekilde emsal ve kat arttırma kararlarını vermeleri gerektiğini" söyledi.

“Dönüşüm daha geniş alanlarda yapılmalı”

Kanunda kentsel dönüşümün kendi kendini finanse etmesinin öngörülmesi ve kısıtlı birtakım teşvikler nedeniyle bu sürecin zor bir süreç olduğunu belirten Tuğcu," bununda kentsel dönüşümün daha çok teşviklerden faydalanma amacına indirgenmesine ve ticari olarak değerli olan parsel veya adalarda bina ölçeğinde yenileme şeklinde uygulamalar yapılması ile sınırlı kalmasına sebep olduğunu görüyoruz" dedi. Dönüşümün daha geniş alanlarda yapılması gerektiğini ve her bölgenin farklı şartları olabileceğini ,bölgeye uygun çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyleyen Tuğcu, "Yerin de dönüşüm konusunun önemli olduğunu ve hak sahiplerinin istemedikçe başka bir yere naklinin söz konusu olmaması gerektiğini" belirtti. Dönüşüm yapılacak alanların yakınında oluşturulacak rezerv alanların önemli olduğunu ve yakın çevresinin bu alanlarda yapılacak binalara transfer edilerek dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Tuğcu, "Yerel yönetimlerin yol ve meydan gibi dönüşüm projeleri, sağlıklaştırma ve yeni kamu binalarının bu bölgelerde yapılmasının dönüşümü tetikleyici etkisi olduğunu "söyledi. Tuğcu, son olarak" kentsel dönüşümü doğru bir şekilde hayata geçirebilirsek esas kazananın Bursa ve Bursalı olacağını" söyledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89