banner94

banner77

banner69

banner88

Sektör, 'Yapı Denetim'le güçleniyor

Protest Yapı Araştırma ve Test Merkezi Bursa ve ülke yararına çalışmalar yapmaya devam ediyor.

GÜNDEM 27.04.2016, 14:56 27.04.2016, 14:56
Sektör, 'Yapı Denetim'le güçleniyor
banner66
Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı yasa kapsamında kentsel dönüşüm konusunda yetkilendirilen, yaptığı test ve hazırladığı raporlarla güvenli ve sağlıklı yapıların oluşmasına onay veren Protest Yapı Araştırma ve Test Merkezi Bursa ve ülke yararına çalışmalar yapmaya devam ediyor.



1999 Marmara depreminden sonra daha fazla görmeye başladığımız yapı malzemeleri araştırma ve test firmalarının Bursa’da ve Türkiye’de en güçlü temsilcilerinden biri olan Protest Yapı Araştırma ve Test Merkezi 3 ortağıyla sektöre değer katıyor. İnşaat Mühendisleri Hakan Budunoğlu, Yaşar Poyraz ve Abdullah Atlıman öncülüğünde kurulan ve çalışmalarını sürdüren firma, güçlü ve tecrübeli ekibiyle de Bursa’lıların güvenli binalarda oturmasına katkı sağlıyor.

BAKANLIKÇA YETKİLİYİZ

1983 yılında Uludağ Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra iş hayatına başlayan ve özellikle Marmara Depremi’nde Yalova’da hasar gören tüm binaların 2 yıl boyunca üst yapı testlerini yapan Protest Yapı ortaklarından İnşaat Mühendisi Hakan Budunoğlu, burada önemli tecrübeler kazandıklarını dile getirdi.

Bu çalışmalarından sonra yapı denetim yasasıyla birlikte  tecrübelerini  bu yasa kapsamında aktarmak ve değerlendirmek maksadıyla  firmamızı  geliştirdik. Firmaların deney ve testlerle ilgili talep ve  ihtiyaçları doğrultusunda sürekli büyüyerek sektörün aranılan ve güvenilen markası haline geldiklerini belirten Budunoğlu, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Budunoğlu, “ Beton, çelik, zemin, asfalt, agrega, bordür gibi yapı malzemelerinin deneylerini yaparak ve raporlandırarak yapı kalitesinin standartlara uygun ve nitelikli yapımına destek sağlıyoruz. Bir nevi projelerin hayata geçmesine Bakanlıkça akredite edilmiş kurum hüviyetimizle onay veriyoruz” dedi.

MÜTEAHHİTLER DAHA ÇOK BİLİNÇLENDİ

Yapı Denetim yasası çıktıktan sonra üst yapı için var olan yapı malzemelerinin inanılmaz bir gelişim yaşadığını, bunun inşaat sektörüne de olumlu yansıdığını belirten Budunoğlu, bu gelişimde de yapı denetim firmalarının büyük rolü olduğunu ifade etti. Budunoğlu, “Günümüzde yapı denetim inşaat sektöründe önemli bir aşama kaydedilmesine neden olmuştur. Yapı denetim yasası çıkmadan önceki beton kalitesi ile şu an ki beton kalitesi arasında ciddi farklar var. Sektörle ilgili hizmet üreteninden müteahhidine kadar herkes yapı malzemesi  konusunda  daha çok bilinçlendiler” diye konuştu.

Sektörün bazı sıkıntıları olduğunu da vurgulayan Budunoğlu şunları ifade etti: “Yapı denetim firmaları denetledikleri müteahhitlik firmalarından ücretlerini alıyor. Aynı şekilde laboratuvarlar da yapı denetim firmalarından ücretlerini alıyor. Aradaki bu parasal ilişkinin mutlaka kaldırılması gerekiyor. Bu maalesef sağlıklı denetime engel olan bir durum. Burada yeni çözümler bulunabilir. Mesela bunlardan biri de havuz sistemidir. Hak edişlerin  bir havuz sisteminde toplanarak dağıtılması yöntemi sistemin daha doğru çalışmasına katkı sağlayabilir  diye düşünüyorum. Çünkü bu sistem uygulanan haliyle laboratuvarı yapı denetime, yapı denetimi müteahhite maddi anlamda bağımlı hale getiriyor.”

ADALETLİ DÖNÜŞÜM YAPILMALI

İnşaat sektörünün en önemli gündem maddelerinin başında gelen kentsel dönüşüm konusuna da değinen İnşaat Mühendisi Budunoğlu, kentsel dönüşüm yasasının henüz daha net bir şekilde anlaşılamadığını söyledi. Budunoğlu “Bursa kaçak yapıların yoğun olduğu 1. derece deprem bölgesi. Deprem karşısında güvenli olmayan yapı stoğumuz mevcut.  Burada devletimize önemli görevler düşüyor. Çıkartılan 6306 sayılı Yasa ile bu güvensiz yapılardan kurtulmak mümkün,  bölgesel  rehabilitasyonlarda devletin kurumları vasıtasıyla, kamu alanlarını da dikkate alarak  ana arter üzerinde yaşayan ile arka sokaklarda yaşayan vatandaşımıza eşit ve adaletli bir kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştirebilir” dedi.  Ranta dayalı çözüm yolları ile bu iş sağlıklı ve adaletli olarak yürümez.

Son olarak inşaat sektörünün gerek uluslar arası alanda, gerek ülke çapında gerekse de Bursa özelinde büyük bir atılımda olduğunu ifade eden Budunoğlu, ekonominin lokomotifi konumunda olan sektörün Bursa gibi sanayisi olan ve göç alan bir şehirde daha da büyüyebileceğini söyledi.





Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
kapalı
banner61
banner62
banner89