banner94

banner77

banner69

banner88

Rantsız kentsel dönüşüm olmaz

Gökçadır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır'dan değerlendirmeler...

GÜNDEM 15.01.2016, 16:11 15.01.2016, 16:11
 Rantsız kentsel dönüşüm olmaz
banner66

İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici İş Adamları Derneği (İMSİAD) Kurucu Başkanı ve Gökçadır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır kentsel dönüşüm ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rantsız kentsel dönüşümün olamayacağını belirten Gökçadır, kentsel dönüşümde en büyük rantı vatandaşın kazandığını söyledi.

Doğru planlama şart…

Son dönemler inşaat sektörünün en önemli konularının başında gelen kentsel dönüşüm tüm şehirleri yakından ilgilendiren bir olgu. Özellikle plansız büyümüş şehirlerin en büyük sorunlarından biri olan çarpık kentleşmenin sonucu ortaya çıkan sağlıksız ve niteliksiz yapıların ortadan kaldırılması hedeflenen kentsel dönüşüm ile ilgili Bursa inşaat sektörünün önemli isimlerinden Adil Gökçadır bazı değerlendirmelerde bulundu. İnşaat mühendisi kimliğiyle konuya mesleki ve akademik olarak da yaklaşabilen Gökçadır, doğru bir kentsel dönüşümün plansız yapılamayacağını öne sürüyor.

Son dönemler Bursa'da oldukça fazla konut yapıldığını dile getiren Gökçadır, 300 bine yakın riskli konutun yer aldığını da sözlerine ekledi. Gökçadır şunları ifade etti: “Doğru bir kentsel dönüşüm olması için öncelikle doğru bir plana ihtiyacımız var. Nilüfer doğru plan konusunda oldukça yeterli ama Yıldırım ve Osmangazi maalesef çok yetersiz. Bu bölgelerde trafik sorunu, cadde sorunu, alan sorunu ve meydan sorunu var. Bunların acil çözümlenmesi lazım yoksa Bursa bunu bir süre sonra kaldırmayacaktır. Üst yapının artışına dönük olarak da alt yapının da düzgün uygulanması lazım. Bunlar doğru bir kentsel dönüşüm ile yapılabilir ve tüm bu altyapı sorunları da giderilmiş olur.”

Kentsel dönüşüm doğru gitmiyor...

Gökçadır sözlerine şöyle devam etti: “Doğru plan yapılırsa müteahhit her yere gider, her yer de cazibe merkezi olur. Biz bir başlayabilsek doğru bir kentsel dönüşümü bir yapabilsek gerisinin geleceğini düşünüyorum. Kentsel dönüşüm doğru gitmiyor. Bir süre sonra durma noktasına gelebilir. Şu anki tam olarak kentsel dönüşüm değil. Binaları yıkıp yerine yenisini yapıyoruz. Tüm planları yapılmış, parkları, meydanları altyapıları hazırlanmış tüm donatı alanlarını içeren bir dönüşüm yapılmalı.”

Rantsız kentsel dönüşüm olamayacağını vurgulayan Gökçadır, en büyük rantın da vatandaşta olduğunu belirtti. Gökçadır: “Rantsız kentsel dönüşüm olmaz. En büyük rant vatandaşındır. Çünkü sağlıklı, nitelikli daha güzel alanlarda yaşamını sürdürecek. Daha sonra belediyeler de kazanmış olacak, planlı altyapısı olan güzel bölgeler sunmuş olacak vatandaşına. Ve tabi ki müteahhitte kazanacaktır. Adı yatırımcı olan biri elbette girdiği işten para kazanmak ister.”

Geleceğe güzel armağan bırakmalıyız…

Gökçadır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ayrıca depremde sadece konutları yenilememeliyiz. Deprem anında kamu dairesinde de olabiliriz, köprü üzerinde de olabiliriz. Yukarda Doğancı Barajı var depremde o da patlayabilir. Yani olası depremde sadece konutlar değil her yer zarar görebilir. O sebeple her yeri elden geçirmeli, nitelikli sağlıklı binalar ve yapılar yapmalıyız. Bunlar elbette ki basit ve hemen yapılacak konular değil. Ama gelecek nesilleri ilgilendiren bir konudur ve onlara güzel bir armağan bırakabiliriz.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89