banner94

banner77

banner69

banner88

Pandemi ev tercihlerini etkiledi

Dünyanın her yerine yayılan ve sağlık dışında da türen Covid-19 pandemisi, ev tercihlerini de etkiledi. Kısıtlamalar dolayısıyla şehir merkezlerindeki evlerinden uzun süre çıkamayanlar, doğa içinde bir yaşam için prefabrik ve modüler yapılar ile ahşap ev ve tiny house olarak adlandırılan küçük evlere yöneldi.

GÜNDEM 23.04.2021, 13:05
Pandemi ev tercihlerini etkiledi
banner66

Daha önce alternatif olarak görülen prefabrik evler, modüler yapılar ve tiny house’ların önemi koronavirüs döneminde daha da arttı. Minimalist anlayışın ve doğal yaşam fikirlerinin yoğunlaştığı pandemi sürecinde, bu yeni akım evlere talepler artarken, firma temsilcileri de bu yapıların inşaat sektörünün geleceğini şekillendirebileceği görüşünde birleşiyor.

Yusuf Emre ANAR

KARMOD Güney Marmara Bölge Müdürü

Prefabrik evler uzun ömürlü yapı sistemlerine sahip, betonarme binaların ömrü neyse prefabrik konutlarda da aynı. Modüler yapılar kısa sürede kurulabilir olması, aynı zamanda çok ekonomik, göze hitap eden iç ergonomisiyle konfor sunan ürünler olması sebebiyle tercih ediliyor. Hatta zaman zaman şöyle kıyaslamalar olabiliyor; betonarme uzun süren inşaat süreçleri müşterileri bıktırabiliyor. Ayrıca ustalık kolaylığı yapı sisteminde önemli ve biz ustalara gerek duyulmadan kurulum yapıyoruz. Modern tesislerden kaynaksız sistemler kullanarak cıvata somun sistemiyle ana aksan oluşturulan yapılar. Örnek vermek gerekirse 2+1 veya 3+1 evlerin kurulumunu 3 gün gibi kısa bir sürede gerçekleştiriyoruz.

Bizim yapı modeliniz 1 ve 2 katlı modellere müsait. Zaten son dönemlere baktığımızda yatay mimari konuşuluyor. Türkiye deprem kuşağında olduğu için güvenli binalar yapsanız da uzmanlar yüksek binaların güvenli olmadığı konusu üzerinde duruyorlar. Yatay mimarideki sistem içinde bizim yapı sistemimiz hem uygun hem de deprem güvenliği açısında cazip gelmekte. Prefabrik sektörü kendini çok geliştirdi yeni nesil ürünler ve yöntemler kullanılıyor. Geçmişteki kötü örneklerden dolayı bu yapılardan uzak durulmasına vesile olmuş. Yapı modeli tanındıkça ve kullanıldıkça güven artıyor. 10 – 15 yılı aşkın bir süre önce inşa ettiğimiz yapıları kullanmaya devam eden müşterilerimiz mevcut. Zaman zaman memnuniyet araştırmalarında gidiyoruz, yine aynı memnuniyeti yansıyorlar. Kamuoyunda 3 -5 yıllık yapılar olarak görülmesi gibi çok yanlış bir algı var. Aslında prefabrik evler uzun ömürlü ve depreme dayanıklı güvenli yapılar. Örnek vermek gerekirse son olarak Kongo’da 1200 konutu bir yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. Bunların 300 tanesi çift katlı, 900 tanesi ise tek katlı konutlardı.

Pandemi öncesinde müşteri satış hedef kitlemizde ve bize gelen taleplerde müşteri yaş ortalaması 40 yaş ve üzeriydi. Geçmişte anne ve babası kırsaldan kente göçmüş, köy özlemi ve doğal yaşam özlemi devam eden kişilerin yaptırdığı bir ev modeliydi. Pandemiyle bu algı değişti, şu an müşteri kitlemiz 25 -30 yaş aralığına kadar düşmüş durumda. Pandemiyle birlikte taleplere 2 kat artış yaşandığını söyleyebilirim.

Emre METİN

Prefabrikevim.com Kurucusu

Pandemi nedeniyle vatandaşlarımız kalabalık şehir yaşantısından çok izole müstakil yaşamı daha çok tercih etmeye başladı ve en çok ilgi gören yapılar prefabrik evler oldu. Prefabrik evlerin daha çok ilgi görmesinin sebebi ise daha uzun seneler dayanımı, az bakım gerekmesi ve hızlı kurulumu açısından diğer yapılardan çok daha mantıklı gelmesidir.

Firma olarak tabi ki pandemi nedeniyle çok daha yoğun çalışıyoruz. Fakat pandeminin dezavantajı hammadde de müthiş bir yükselişi getirdi ve bu da hammadde kısıtlı olduğundan fiyatlar yükseldi.

Ülke genelinden talep alıyoruz ama en yoğun talebin özellikle Ege Bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatlarımız 50.000 TL - 200.000 TL arası olmaktadır. Bu yapılar, inşaat sektörünün geleceğini şekillendirecek. Artık depreme dayanıksız ısı izolasyonu düşük kurulum maliyetleri ve uğraşı çok olan betonarme yapılar yerine, modüler prefabrik evler kullanmaya başlandı ve bu da sektörü çok farklı bir yöne götürmektedir.

İmdat EFE

Nevka Composite House İhracat Müdürü

15 yıldır modüler ev üretiyoruz ancak pandemiyle beraber patlayan tiny house’lara da yöneldik. Bizim üretimimize uygun olduğu ve yoğun talep yaşandığı için tiny house üretmeye başladık.

Tiny House özellikle ABD’de çok popüler bir ürün, buraya ihracat yapıyoruz ancak pandemi sürecinde ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Tiny house ruhsat gerektirmeyen, büyük evlerde olan herşeyin içerisinde yer aldığı hareketli minimalist ve çevreci yaşamı seçenler için çok önemli. Lüks ve uygun olarak isteğe göre yapılabiliyor. Bizim ürünlerimiz daha çok lüks yapı kategorisine giriyor. Fiberglastan yapıyoruz, polyester dediğimiz ürünü kullanıyoruz iç ve dış mekânlarda. Yanmaz, güneşten etkilenmez, sertifikalı bir ürün, ömrü ise 100 yıl.

10-15-30-40 m2’lerde isteğe göre planlayabiliyoruz. İç dizaynını müşterimizin talebine göre şekillendiriyoruz. Pandemi minimalist yaşamın önemini ortaya koydu. Biraz çevreci olmaya yöneldik. Tiny house ürünlerimizde elektrik ihtiyacını solar panelle sağlıyoruz. Fiyatlar tasarıma ve kullanılan ürünlere göre değişiyor.

Modüler sistem, yüksek güvenlik avantajlarının yanı sıra ve kurulum kolaylığına ek olarak tüm ürünlerde yedek parça ve yedek ünitelerle yaşam alanlarını istendiği zaman yenileme veya ekleme imkanı vermektedir.

Bu yapılar, inşaat sektörünün geleceğini şekillendirmeye başladı bile. Birkaç yıl içerisinde daha da yayıldığını göreceğiz bu sektörün.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89