banner94

banner77

banner69

banner88

Konut almanın tam zamanı

Göksel Birsen: Hareketlilik sürüyor

GÜNDEM 18.07.2013, 09:55 18.07.2013, 09:55
Konut almanın tam zamanı
banner66

Re/Max Yön Broker’ı Göksel Birsen, emlak ve gayrimenkul sektörü ile ilgili yaptığı yılın ilk yarı değerlendirmesinde, “Düşen faizler konut satışlarının artmasında etkili olmuştur” dedi.



2013 yılı için gayrimenkul sektöründe beklenen büyüme hedefinin yüzde 5-6 aralığında olduğunu söyleyen Re/Max Yön Broker’ı Göksel Birsen, sektörün bu hedefe hızla ilerlediğini belirtirken, “TÜİK verilerine göre Bursa’da 2012’nin ilk yarısında yüzde 5 artan konut satışı bu yılın ilk yarısında yüzde 10’a yükselmiştir. Geçen yıla kıyasla yüzde 35-40 aralığında düşen faiz oranları da 2013’ün ilk yarısında konut satışlarında hareketli bir dönemi beraberinde getirmiştir” diye konuştu.



MÜTEKABİLİYET OLUMLU ETKİLEDİ



2B, Mütekabiliyet ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunların sektörde gündem yaratan başlıklar olduğunu hatırlatan Birsen, “Mütekabiliyet Yasası ile birlikte 183 ülke vatandaşlarının bazı şartlar kapsamında Türkiye'den konut, arsa gibi taşınmazları satın almasının önü açıldı. Bu yasaya yeni bir gelişme olarak da mülk alan yabancıların 3 ay olan oturma izni süreleri 1 yıla çıkarıldı. Bu sektörümüzü olumlu yönde etkilemiştir” ifadelerini kullandı. Düşen konut kredisi faiz oranlarının gayrimenkul sektörüne bir hareketlilik kazandırdığını belirten Re/Max Yön Broker’ı Göksel Birsen, “Düşen faiz oranları konut almak isteyenler için büyük fırsat oluşturuyor” şeklinde konuştu.



KONUTTA KDV DÜZENLEMESİ



Maliye Bakanlığı’nın yılın ilk aylarında konutta KDV oranlarını değiştirdiğini, bunun da sektörde olumlu etki yarattığını ifade eden Birsen, şu anda stokta bulunan 150 metrekarenin altındaki konutların satışında KDV oranının yüzde 1 olarak uygulandığına dikkat çekerken, “Başka bir deyişle, bu dönemde konut satın alanlar daha yüksek KDV ödemiyor. Ancak,  KDV avantajı ‘stoklarla sınırlı’. 2012 ve öncesi ruhsatlı projelerdeki daireler tükendiğinde, KDV avantajı da bitecek ve bir başka düzenleme yapılmazsa bu avantajın tekrarı olmayacak. Düzenleme çıktığından bu yana geçen yaklaşık 5 aylık sürede, bu stokların erimeye başladığını hatırlatmakta fayda var” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89