banner94

banner77

banner69

banner88

İş Güvenliği Yasası bir an önce onaylanmalı!

Toraman : Ölümlü iş kazalarında artış var.

GÜNDEM 15.02.2012, 22:26 15.02.2012, 22:26
İş Güvenliği Yasası bir an önce onaylanmalı!
banner66

Bursa ve Denizli İSGDEM Eğitim Kurumu Genel Müdürü ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mesut Toraman, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Risk Değerlendirmesi” konulu toplantıda iş kazası istatistiklerini değerlendirdi.

 

 

SGK’nın iş kazası istatistiklerine göre ölümlü iş kazalarında artış meydana geldiğini belirten Toraman, “İş kazalarının yüzde 58’i; 50 ve altında işçi çalıştıran şirketlerde meydana geldi. Bu nedenle Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ve 50 sınırı kaldırılarak, tüm çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetinden yararlanmasını sağlayan yasa bir an önce onaylanmalıdır” dedi.

 

Bursa ve Denizli İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık Hizmetleri (İSGDEM) Genel Müdürü Mesut Toraman, SGK’nın yayınladığı iş kazası istatistiklerine göre iş kazaları sonucu meydana gelen ölüm oranının yüzde 24 oranında arttığını söyledi.

Toraman, İş kazalarının yarıdan fazlasının 50 ve altında işçi çalıştıran firmalarda görüldüğünü ifade etti. Toraman, Bakanlar Kurulu’nda bekleyen yasayla 50 sınırının kaldırıldığını ve tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hizmetinden yararlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Toraman, şunları söyledi:

 

“Kanunun 81. maddesi gereği 50 ve daha fazla çalışanı olan işverenleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorundalar. Bugün bir milyon dört yüz bin olan işyerlerinin yüzde 95’i kanun ile kapsam dışında tutuluyor.

 

Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Yasa ile İSG Hizmetleri Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulması gereği dört binin üzerinde iş güvenliği uzmanının belgeleri geçersiz sayılmaktadır. İşverenler belgesi geçerli uzman bulamadıkları için yasal sorumluluklarını yerine getiremiyor. Yasa Tasarısı bu soruna da çözüm getiriyor. Bu nedenle yasanın acil olarak çıkarılmasını bekliyoruz.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89