banner94

banner77

banner69

banner88

İMSİAD'dan Bakan Kurum'a ziyaret

İMSİAD Yönetim Kurulu, Bakan Murat Kurum'la bir araya geldi.

GÜNDEM 06.11.2019, 11:40 19.02.2020, 00:26
İMSİAD'dan Bakan Kurum'a ziyaret
banner66

 İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetimi, 30702 sayılı ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’ten doğan sıkıntıları ve Bursalı müteahhitlerin taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletti.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), inşaat sektörünün 02.03.2019 tarih ve 30702 sayılı Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile ilgili talep ve önerilerini iletmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ziyaret etti. Sektörün içerisinde bulunduğu durum ve çözüm önerileriyle ilgili detaylı bir raporu Bakan Kurum’a takdim eden İMSİAD Heyeti, ayrıca Bakan Kurum’u BTSO İnşaat Konseyi toplantısına da davet etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la TBMM’de bir araya gelen İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ve Yönetim Kurulu Üyelerine, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de eşlik etti.

“Kendi arsasına iş yapan müteahhitler iş deneyim belgesi alamıyor”

Gerçekleşen ziyarette konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, müteahhitlik sektörü olarak on yıllardır beklediğimiz müteahhitlik meslek yönetmeliğini çıkardıkları için teşekkür ediyoruz.  Bilinmelidir ki, 02.03.2019 tarih ve 30702 sayılı Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik, ev sahibi olmayı hedefleyen vatandaşlarımızı bu hayallerine kavuşturmakta olan 0.99 faiz oranı kadar ülkemiz inşaat sektörü için önemli ve yerinde bir adımdır. Bakınız marifet iltifata tabidir. Buradaki marifeti arttırabilmek için önemli bir adım daha atılırsa, inanıyoruz ki, 2020 yılında ekonomimizin lokomotifi inşaat sektörü olduğu gibi, inşaatın sektörünün lokomotifi de Anadolu müteahhitleri olacak. Şöyle ki, inşaat sektörümüzdeki doğrudan istihdamın tekrar 2 milyonun üzerine ulaşabilmesi, belediyelerimizin en önemli gelir kalemlerinden biri olan imar harçlarının tekrar alınabilmesi için, sorumluluk üstlenmeye hazırız. Bunun için de sadece bitirdiğimiz inşaatları 30702 sayılı Yönetmeliğe göre belgelendirebilmemiz için, iş deneyim belgesi yerine, yapı kullanma izin belgesinin ‘aslı gibidir’ suretinin kabulü yeterli olabilir. Böylece, hem bürokrasi yükünden kurtulabileceğiz, hem sektörümüz rahat bir nefes alabilecek, hem de sektördeki istihdamımız artacaktır. Müteahhitleri sınıflarken yapı kullanma izin belgesi yeterli olsun, inşaat sektörü istihdama doysun diyoruz. Evrak yükünü değil, istihdam yükünü sırtlamak istiyoruz. O yüzden, son derece isabetli bir yönetmelik olan 30702 sayılı Yönetmelik tarihi bir fırsattır, bürokrasiye boğulmasına izin vermeyelim, evrak yükünü, bürokrasiyi azaltalım ki, bizler Anadolu’da müteahhitlik yapan iş insanları olarak işimize, istihdama, katma değer oluşturamaya bakabilelim” dedi.

Müteahhitlerin talepleri Bakan Kurum’a anlatıldı

Andıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaretlerinde, Bursalı müteahhitlerin düzenleme istediği diğer konular hakkında ise şöyle konuştu; “İmar davaları müteahhitten vatandaşa kadar önemli mağduriyetlere sebep olabilmektedir. Bir parselde hukuka aykırı işlem yapıldığı iddiasıyla açılan imar davalarının, planın tümünde iptale sebep olması, dava konusu olmayan parsellerdeki müteahhitten vatandaşa kadar suçsuzların da cezalandırılması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, taşeron firmanın çalıştırdığı inşaat işçilerinin işveren firmadan ilişiğini kestikten yıllar sonra bile kendilerini çalıştıran taşeron firmalara değil de, doğrudan müteahhit firmalara tazminat davası açması ise, bir çok müteahhit firmasını zorda bırakmaktadır. Bu konularda acilen bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğumuz tarafınıza arz olunur.”

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise  yaşanılan sıkıntıları, kendisine iletilen talepleri inceleyeceklerini söyledi.

Mekânsal Planlama Genel Müdürü ve AK Partili vekillerle de görüşüldü

Bakan Kurum ziyaretinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar ile de istişarelerde bulunan İMSİAD Heyeti, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, AK Parti Bursa Milletvekilleri Efkan Ala ve Muhammet Müfit Aydın ile Bursa inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü için fikir alışverişinde bulundu.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89