banner94

banner77

banner69

banner88

GYO'ların değeri 100 milyar liraya çıkmalı

SPK Başkanı : Gidecek daha çok yolumuz var.

GÜNDEM 13.01.2012, 00:39 13.01.2012, 00:39
GYO'ların değeri 100 milyar liraya çıkmalı
banner66
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) piyasa değerinin 10 milyar liradan 100 milyar liraya çıkması gerektiğini söyledi. Akgiray, "10 milyar lira sadece bir GYO'nun piyasa değeri olmalı. Onun için gidecek daha çok yolumuz var." dedi. 

    SPK ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından tertip edilen 'Gayrimenkul Yatırım ortaklığı Olmak' konulu konferans yapıldı. Konferansa; SPK Başkan Prof. Dr. Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan ve GYODER Başkanı Işık Gökkaya da katıldı. 

    SPK uzmanlarının ilgiyle izlediği konferansta ekonomik gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vedat Akgiray, 'Ülkemiz tahminlerden öte büyüyor. Birkaç senedir güzel sürprizler oluyor. Bu, iyi sürprizler gelecek senelerde de devam edecektir. Son birkaç çeyrek de bunun emaresidir." ifadelerini kullandı. 

    AVM'lerden örnek vererek Avrupa ve Türkiye ekonomisini karşılaştıran Akgiray, şöyle konuştu: 

    "Diyelim bir büyük AVM var, bir de küçük AVM var. Büyük AVM kötü idare ediliyor, açılış ve kapanış saatleri belli değil; elemanların yüzü asık. Buna mukabil küçük AVM iyi idare ediliyor, açılış ve kapanış saatleri belli; elemanlarının yüzünde tebessüm var. Zamanla ne olur? İş büyükten küçüğe kayar. İşte Avrupa ile Türkiye'yi böyle karşılaştırmak gerekir. Biz, ne denli rasyonel olursak Türkiye'ye o kadar iş gelecektir. İhracatımızın önemli bir bölümünü Avrupa'ya yapıyoruz. Bu, önemli bir kaygı kaynağı. Bu sene 135 milyar dolar toplam ihracatla tarihi rekor kırılacak. Birileri satın almak istiyor malı, müşteri varsa malı satmama gibi bir imkanınız yok. Evet, böyle giderse Türkiye olumlu sürprizleri sergilemeye epey devam eder." 

    İnşaat sektöründeki göstergelerin de ekonominin canlılığını kanıtladığını vurgulayan Akgiray, "Sermaye piyasası oyuncuları olarak gayrimenkul sektörünü ne kadar bünyeye casino katarsak ekonomik büyüme o kadar sıhhatli olacaktır. Türkiye'de bulunan gayrimenkul değerlidir. Ama likit değildir. Çok gayrimenkul var ama likit yok. Bunlar paketlenip GYO olarak dizayn edilirse ortaya likit yani nakit çıkar." dedi. 

    Gelinen aşamada; gayrimenkul firmalarının halka açık olmanın getirdiği şeffaflık, güvenlik ve borsaya yolunun açılmasının göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Akgiray, "Büyük işler yapmayı dileyen girişimcinin GYO olarak organize olmamasının nedeni yoktur. Ancak, 'Borsa'ya girip SPK ile mi uğraşacağım, başıma iş mi açacağım?' diye kaygılanabilir. Esasında öyle bir şey yok. Onun içindir bu tür bilgilendirme toplantılarına değer veriyoruz." diye konuştu. 

    SPK Başkanı Akgiray, gayrimenkul şrketlerinin de halka açılabileceğini ancak, gayrimenkul şirketinin tek finansman modelinin bu olmadığına da dikkat çekerken, şunları söyledi: 

    "Başka türlü de finansman olabilir. Biz geçenlerde kira sertifikası, sukuk yaptık. Bu, sanki gayrimenkulün finansmanı için bulunmuş bir model. Öte yandan Türkiye'de Gayrimenkul Endeksi çalışmaları da devam ediyor. Konut Endeksi, İşyeri Endeksi devam ediyor. GYO modeli her bakımdan inanın değerlidir. Bir eksisi, sakıncası yok, güç tarafı yok. Bürokratik engeller olabilir, ama SPK olarak onu da kaldırmaya çalışıyoruz. İMKB'ye dahil olan GYO'ların 10 milyar lirayı bulan piyasa değeri düşük, bunun 100 milyar lira olması gerekiyor. 10 milyar lira sadece bir GYO'nun piyasa değeri olmalı. Onun için gidecek daha çok yol var." 



    ERKAN: HALKA AÇILAN GYO SAYISINI ARTIRMALIYIZ 

    İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, konut dönüşümüne ve artan nüfusa bağlı olarak Türkiye'nin pek çok şehrinde önemli gayrimenkul projeleri başlatıldığını aktardı. Toplu konut alanlarının yaygınlaştığına işaret eden Erkan, GYO olarak organize olmanın yatırımları artırdığını vurguladı. 

    Şu an 23 GYO'nun İMKB'de işlem gördüğünü bildiren Erkan, bunların piyasa değerleri toplamının aralık ayı itibari ile 11 milyar liraya bulduğunu açıkladı. Erkan, "GYO'ların sayısının artması, halka arz seferberliği kapsamında halka açılarak yatırımcılarla buluşmaları en büyük arzumuz." dedi.

    GYODER Başkanı Işık Gökkaya, özel sektör yatırımlarına bağlı olarak inşaat sektörünün bu sene yüzde 13,2 büyüdüğüne işaret etti. Gökkaya, konut dönüşümünün ve Mütekabiliyet Yasası'nın sektörü güçlendireceğini de sözlerine ekledi. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
25°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89