banner94

banner77

banner69

banner88

Dönüşümde şeffaflık olmalı

İMO Bursa Şube Başkanı Şahin, 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm' panelinde konuştu

GÜNDEM 31.12.2013, 14:40 31.12.2013, 14:40
Dönüşümde şeffaflık olmalı
banner66
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa Kentsel Dönüşüm Çevre İmar Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm' panelinde konuştu.  Kentsel Dönüşümün Bursa için olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Şahin, dönüşümün tek bir bölgede değil Bursa’nın her yerinden başlaması gerektiğini savundu.

Şahin, Bursa’da kentsel dönüşüm konusunda yerel yönetimlerin ciddi hatalar yaptıklarını söylerken, “Kentsel dönüşüm Bursa’nın her yerinden başlamalı, alanlardan çıkıp binalara yönelmelidir. Örneğin Yıldırım’da başlatılan kentsel dönüşüm projesinde sadece 7 mahallenin riskli alan ilan edilmesi son derece yanlıştır. Bölgede binalara bakılmadan raporlar verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi’nin jeolojik haritalarında o bölgeler riskli alan olmamasına rağmen, Yıldırım Belediyemiz, özel bir üniversite işbirliği ile orayı riskli alan ilan etmiştir. Ancak ilginç olan özel üniversitenin bünyesinde bu kararı almasını sağlayacak Jeoloji Mühendisliği ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri bulunmamaktadır.” diye konuştu.

Bursa’nın parsel bazında değil bir bütün halinde yönetilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, imar planlarının da el yordamıyla yapıldığını söyledi. Şahin, “Bursa’nın bütüncül olarak planlanması şarttır. Bunun örneklerini Kocaeli, Kayseri ve Konya’da görebiliyoruz. Kentler bütün olarak planlanmış. Bugün Kayseri’de son 5 yılda parsel bazında 1 adet dahi plan tadilatı yapılmazken, Bursa’da Büyükşehir hudutlarındaki 7 ilçede 3881 adet, toplam 17 ilçede de 6 bin 250 adet plan tadilatı yapılması, Bursa’nın sürekli günübirlik ve parsel bazında idare edildiğini gösteriyor.” dedi.

Şahin ayrıca kentsel dönüşümün öncelikle kent merkezlerinden başlaması gerektiğini söylerken “Kentsel dönüşüm projelerinde kent merkezlerinin boşaltılmasından çok, insanları yaşadıkları mevcut yerlerden uzaklaştırmadan yeni planlamalar yapılmalı. Çünkü kent merkezini boşalttığınız zaman ciddi şekilde altyapı ve ulaşım problemleri ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLER KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ŞEFFAF OLMALI

İnşaat Mühendisleri Odası olarak 6306 sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunu önemsediklerini bir kez daha yineleyen Şahin, Bursa’da yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projelerini kamuoyuyla paylaşarak, halkın sosyo-ekonomik durumunu gözeterek hayata geçirmeleri gerektiğini belirtti.

Şahin, kentsel dönüşüm konusunda yerel yönetimlere de uyarılarda bulundu. “Kentsel dönüşümde yüzümüzü alanlara değil binalara dönmeliyiz, yerel yöneticilerimiz bu durumu göz ardı etmemelidir, 6306 sayılı yasanın boşluklarını yakalamaya çalışmaktan ziyade yasanın ruhunu yakalamaya çalışmalıdırlar. Kentsel dönüşümü gerçekleştirirken insanlar yaşadıkları çevreden uzaklaştırılmamalı, göç etmek zorunda bırakılmamalıdır. Maalesef bugün gördüğümüz kentsel dönüşüm projelerinin bu kaygıları taşımadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89