banner94

banner77

banner69

banner88

Dönüşüm amacından sapıyor mu?

Akademik odalardan yerel yönetimlere uyarı!

GÜNDEM 21.06.2013, 13:25 21.06.2013, 13:25
 Dönüşüm amacından sapıyor mu?
banner66
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa’da yapılacak kentsel dönüşümün amacından saptığını söyleyerek, Yıldırım’da hayata geçirilmesi planlanan projenin bölge halkını göçe zorlamaya yönelik olduğunu öne sürdü.



Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi (ŞPO) ile birlikte düzenlenen basın toplantısında konuşan İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa’da kentsel dönüşüm çalışmalarının karmaşaya dönüştüğünü söyleyerek, “Bursa’da bulunan 50 bin kaçak yapının 30 binini sınırlarında barındıran Yıldırım’da yapılmak istenen, oradaki halkı göçe zorlamaktır. Bölgede rezidans gibi lüks binaların yapılması bölgenin sosyal ve ekonomik özelliklerine zıttır. Böyle bir planlama, bölgede oturan insanların göçe zorlanmasından başka bir durum değildir” dedi.



SOSYAL AYAĞI UNUTULUYOR



Yıldırım Belediyesi tarafından projelendiren 7 mahallenin kentsel dönüşüm çalışmalarında bölgede şu an hiç bina yokmuş gibi davranıldığını söyleyen Şahin, “Planlara baktığımız zaman bölgede sanki şu anda hiç bina yokmuş, hiç insan yaşamıyormuş gibi bir izlenime kapıldık. Dönüşümün sosyal ayağı, ekonomik boyutu var. Planlarda bu iki konu hiç dikkate alınmamış. Ayrıca dönüşümden sonra planlama esaslarına göre 10 metrekare olması gereken yeşil alan miktarı da yarı yarıya düşecek. Bu da ayrı bir sorun” şeklinde konuştu.        



VATANDAŞIN HAYALİ SUYA DÜŞER



Yıldırım kentsel dönüşüm projesinde eve karşı ev verileceği sözünü hatırlatan Necati Şahin, “Bölgede 5 katlı olan 100 metrekarelik bir binaya karşılık 40 metrekare, 4 katlı 100 metrekarelik bir eve 41 metrekare ve 100 metrekare arsası olana 27 metrekare yer verilecek. Eve karşı ev sözünün tutulmayacağı apaçık ortadadır. Kentsel dönüşüm sonrasında olan, yine vatandaşın hayaline olacak” dedi.



Şahin ayrıca Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesini ve Gürsu Dışkaya Toplu Konut projesini de eleştirerek, Doğanbey’de de doluluk oranının henüz yüzde 15 olmasına rağmen trafik keşmekeşi yaşandığını sözlerine ekledi.



OVAYA VURULACAK NEŞTERE KARŞIYIZ



Mahkeme kararlarının hiçe sayıldığı bir dönemde ovaya vurulacak neşterin her zaman karşısında olacaklarını ve tarım alanlarının imara açılması gibi hataların takipçisi olacaklarını belirten Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık ise, kentsel dönüşüm için adımların şu şekilde atılması gerektiğini söyledi:



“Kentsel dönüşüm; ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşulları bütünleşik olarak ele almalı, kent planından koparılmadan yapılmalıdır. Mevcut imar planlarıyla oynanmadan, binaların deprem yönetmeliğine göre yenilenmesi çalışmaları devletin de verdiği destekle yaygın olarak kullanılmalıdır. Rant odaklı yaklaşımlar terk edilerek barınma ve konut hakkı – kiracılar da dahil- güvence altına alınmalı, yaşayanlar açısından sosyal bir yıkıma dönüştürülmemelidir.”
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89