banner94

banner77

banner69

banner88

Daysalı: Kendi kendimizi ihbar ettik

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 11.01.2016, 12:15 11.01.2016, 12:15
Daysalı: Kendi kendimizi ihbar ettik
banner66
Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yüzde 18’lik kdv oranının sektörü kayıt dışılığa ittiğini belirten Daysalı Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’na gidip sektörü denetlemeleri gerektiğini söyleyerek adeta kendilerini ihbar ettiklerini ifade etti.



İnşaat sektörünün gelişimi paydaş sektörleri de hareketlendiriyor. Sektörün gelişimi için çeşitli faaliyetler yapan Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası, bunların en başında gelen sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Oda Başkanı Ferhat Daysalı Boya ve Dekorasyoncular Odası olarak iş güvenliği ve kayıt dışılık ile mücadele ettiklerini belirtirken aynı zamanda yüzde 18’lik kdv oranını da eleştirdi.

Bizler faturalı işler yapıyoruz…

Oranın sektörü kayıt dışılığa ittiğini belirten Daysalı şunları söyledi: “Bir taraftan mantolamayı ısı yalıtımı zorunlu hale getiriyoruz, diğer taraftan ise kdv oranını yüzde 18’de tutuyoruz. Burda bir çelişki var. Sadece yüzde 18’le kalmıyor vergi. Bunun 3 aylık bir geçici vergi boyutu var. Yılda bir kere kurum ya da gelir vergisi var. Bunları hesaplayınca yüzde 30’luk bir vergi ortaya çıkıyor. Vergisel anlamda tamamen kayıp ve kaçak bir vergidir bu. Burada vergi rakamını biraz düşük tutarsak hem kayıt dışılığı önlemiş oluruz, hem de gerek apartman yöneticileri hem de esnaf belgesiz iş yapmak zorunda kalmayacak. Apartman yöneticileri kdv’den muaf oldukları için çok fazla fatura almak istemiyorlar. Burada da işini düzgün yapan kayıt dışı çalışmayan belgesiz çalışmayan arkadaşlarımız da bu yöneticilerden iş almakta ciddi bir sıkıntı yaşıyorlar. Vergi Dairesi Başkanlığımız ile de bu konuyu konuştuk ve sektörümüzü denetlemeleri gerektiğini ve apartman yöneticilerini denetlemeleri gerektiğini söyledik. Bir nevi kendi kendimizi ihbar ettik. Ama bizler kendimize güveniyoruz. Doğru, belgeli ve faturalı işler yapıyoruz.”

Kayıt dışılıkla mücadele ediyoruz…

Daysalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımız inşaatlara kurulan ve iş güvenliğine uygun olmayan iskeleler gördüklerinde odamızı arayıp şikayet edebilirler. Bizlerde bu şikayetleri değerlendirip doğru bulduğumuz zaman teftiş kurulana bildiriyoruz. Aynı zamanda kayıt dışı ile de mücadele ediyoruz ve aynı şekilde kayıt dışı çalışan kişi veya firmaları bize şikayet ettiklerinde bizler Maliye Bakanlığı’na ve Teftiş Kurulu’na başvuruda bulunuyoruz. İnsanlarımızı bu konularda bilinçli olmaya davet ediyorum.” 2017’den sonra her binanın almak zorunda olduğu “Enerji kimlik belgesi” ile de değerlendirmelerde bulunan Daysalı: “Enerji kimlik belgesi odamız tarafından verilmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir’de bu enerji belgesini veren birkaç firma vardı. Artık bizde Bursa'da veriyoruz. Herkesin bu uygulamadan haberi olsun.”

Bursa için asgari mantolama 4 cm’dir…

Mantolamanın enerji tasarrufu için çok önemli olduğunun altını çizen Daysalı bölgelerin iklimlerine göre mantolama uygulanması gerektiğini vurguladı. Daysalı: “Mantolama, Avrupa’da özellikle kuzey ülkelerinde 10 cm’in üzerinde olurken ülkemizde bu durum bölgeleri n iklim durumlarına göre değişmektedir. Ama biz Bursa’yı örnek verecek olursak, Bursa için asgari ideal mantolama 4 cm’dir” dedi. Uzun bir süredir ülkenin gündemini meşgule den Kentsel Dönüşüm ile ilgili de fikirlerini söyleyen Daysalı sözlerini şöyle noktaladı: “ Kentsel Dönüşümün olmasını en çok isteyen sektörlerin başında bizim sektör geliyor. En yakın 20 yılda sektörümüzün iş sıkıntısı olmayacak. Böyle bir altyapıyı desteklememek mümkün değil. Bursa ve ülkemiz için çok faydalı olacak bu uygulamayı sonuna kadar destekliyoruz. Ama bu çalışmaların ivedilikle yapılması lazım. Emsal artışını da destekliyoruz ama yetmez diye tamamlıyoruz. Özellikle Yıldırım bölgesi için bu oranın biraz daha geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
18°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89