banner94

banner77

banner69

banner88

Bu işi yapmak 'sabır' ister

İnşaat sektörü birçok alt sektöre dinamizm ve canlılık katmaya devam ediyor.

GÜNDEM 12.01.2016, 09:37 12.01.2016, 09:37
Bu işi yapmak 'sabır' ister
banner66
İnşaat sektörü birçok alt sektöre dinamizm, hareket ve canlılık katmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de, birbirinden ihtişamlı projelerin tanıtımında kullanılan en önemli materyallerden olan maketler.

Henüz yeni bir firma olmasına rağmen, sektöründe kısa sürede adını duyuran Kuros Tasarım, Bursa’daki maket üreten firmalardan sadece birisi.

Biz de Konut ve Yapı Gazetesi olarak, çok ince bir işçilik ve fazlasıyla sabır gerektiren bu iş kolundaki çalışmaları hakkında Firma Sahibi İç Mimar Berna Akyüz’le, maket üretim aşamaları, yapım süresi, maliyeti ve diğer konular hakkında görüştük.

Halk Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın bir projesi ile sektöre adım attığını söyleyen Genç İç Mimar Berna Akyüz, maket yapımında ilk adımın mimari projenin firma ya da yüklenici kurum tarafından kendilerine iletilmesiyle başladığını söyledi. Akyüz, daha sonraki aşamada, gelen 3 boyutlu mimari projeyi, makete dönüştürebilmek için 2 boyutlu hale getirdiklerini dile getirdi. Akyüz, “Bunu yaptıktan sonra cnc lazer kesim ile kesimleri yapıyoruz ve elle montaj işlemi aşamasına geçiyoruz. Maket işi önceden el emeğinin yoğun olarak kullanıldığı bir iş koluydu. Halen de aslında yoğun olarak kullanılıyor. Ama şimdi teknoloji işin içine girdi ve önceden elle yapılan kesimler artık son teknoloji o aletlerde yapılıyor. Bu işi yapmak aslında tam bir deli işi denilebilir. Bu işi herkes yapamayabilir. Çünkü bu işi yapabilmenin en temel şartlarından ve bence en önemlisi de sabırdır. Sabretmek ve o sabır halini projenin teslimine kadar korumak oldukça önemli. Bir anlık sinir hali bütün projenin tekrardan yapılmaya başlamasına neden olabilir. Şuana kadar yaşamadık ama yaşanmayacak diye de bir şey yok. Dolayısıyla dışarıdan oldukça eğlenceli ve basit bir işmiş gibi görünse de, birçok işte olduğu gibi bu işin zorluğunu ancak bu işi yapan bilebilir” diye konuştu.

---Teknoloji gelişti, malzeme kalitesi arttı---

Maket yapımında kullanılan teknolojiyle birlikte malzeme kalitesinin arttığını hatırlayan Berna Akyüz, “Az önce de dediğim gibi maket yapımının sadece bir kısmında makine devreye giriyor. Hal böyle olunca da maket yapımında kullanılan malzemelerin de kalitesi artmış oluyor. Dolayısıyla da kaliteli malzeme maketin daha kalitesi görünmesine sebep oluyor Bu iş aslında tamamen el emeği gerektiriyor. Makinenin olmadığı geri kalan tüm işlemlerde, birleştirmede, boya altına macunda, boyada el emeği içeriyor” dedi.

---Tüm detaylar yer alabilir---

Mimari projedeki tüm detayların makette yer alabildiğine dikkat çeken Akyüz, “Günümüz teknolojisi buna, yani en ince ayrıntıya kadar imkân veriyor. Ancak makette, istenen en ufak bir ilave bile maliyete artı olarak yansıyor. Hatta maketteki bina sayısı, tabla boyutu, kullanılacak peyzaj öğesi, kot farkı gibi birçok ayrıntı, maliyeti artırıcı birer unsur olarak görülebilir.





Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
23°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89