banner94

banner77

banner69

banner88

Araplar Bursa için tarihi fırsat

Bursa 2013 yılı ana destinasyon merkezi ilan edildi

GÜNDEM 29.01.2013, 09:24 29.01.2013, 09:24
Araplar Bursa için tarihi fırsat
banner66

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (ARAPTÜRKGYD) Başkanı Abdullah Çiftçi, Bursa’nın Arap Turizm Örgütü tarafından 2013 yılı için ana destinasyon merkezi ilan edilmesiyle tarihi bir fırsat yakaladığını ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

21. yüzyılın en önemli ekonomik ve siyasi güçlerinden biri olmayı hedefleyen Türkiye, Arap yatırımcıların son yıllardaki gözdesi haline geldi. Özellikle gayrimenkul alanında büyük projelerin yükselmeye başladığı bir dönemde Uludağ’ı, yeşili, tarihi eserleri ve termal tesisleriyle Arap yatırımcıların merceği altına giren Bursa’nın bu yıl özel bir konseptle tanıtımına büyük önem veriliyor. Arapların, Bursa için ne kadar önemli olduğuna dair Konut ve Yapı Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi, “Arapların, Türkiye’ye gelmelerinin en önemli nedeni, Türkiye’nin bu yüzyılın yükselen gücü olmasıdır. 100 yıl önce Osmanlı’dan ayrılan Araplar ile 100 yıl sonra yeniden bir kaynaşma yaşanıyor. Başbakan Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında Arap Birliği bakanlarına hitap ederken sarf ettiği ‘Bizler aynı bedenin ve aynı ruhun unsurlarıyız’ sözleriyle de ortaya çıkmıştır ki uygun adımlar atıldığı taktirde Araplar ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlayacaktır” dedi.
BURSA VE İSTANBUL YILDIZ ŞEHİRLER OLACAK 
21. yüzyılda dünyanın yeniden yapılandığına işaret eden ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi, “Uluslararası siyasal ve ekonomik kurum/kuruluşlar değişim ve yeniden yapılanma aşamasında. Avrupa’da ciddi bir ekonomik kriz var. Amerika Birleşik Devletleri’nde de durum farklı değil. Bu yüzyılda siyasal ve ekonomik güç kaymaları yaşanacak. Yeni bölgesel güçler oluşacak. Dünyanın geleceğine yönelik hazırlanan tüm raporlarda Türkiye’nin yükselen bir ülke olduğu açıkça görülüyor. Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya gibi ülkeler de yükseliyor. 20. yüzyılın trend şehirleri Londra, Paris, New York gibi Batı şehirleri idi. Ama bu yüzyıla Türkiye’den de İstanbul ve Bursa yükselen şehirler olacak” yorumunda bulundu.
TANITIM İÇİN ÖZEL BİR ÇALIŞMA YAPILMALI
“Araplar da Türkler gibi gayrimenkul yatırımlarını sever” diyen ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi, “Mütekabiliyet yasası da çıktı. Bursa nasıl bir çalışma ile Araplara ulaşacak ve yatırımı çekecek. Önemli olan budur. Bursa, iyi bir pazarlama, reklam ve tanıtım stratejisi ile Araplara gitmeli. Bilinen klasik yöntemlerin dışında Araplara özel bir kampanya yapılmalı. Çünkü Araplarda potansiyel alıcılar var. Bu noktada yeni kurulacak Bursa Hava Yolları çok önemli. Özellikle Körfez ülkelerinden Bursa’ya direk uçuşlar olmalı. Bursa her Arap şehrinde, her Arap vatandaşının gündemine girmeli. Biz burada konuşuyoruz ama inanın Arapların büyük çoğunluğu Bursa’yı bilmiyorlar” ifadelerini kullandı. Lübnan’ın Arap yatırımları konusunda Bursa’nın en önemli rakibi olduğuna da dikkat çeken Çiftçi, “Çünkü, Lübnan, çöl iklimine sahip Arap ülkeleri vatandaşlarının turizm için en çok tercih ettiği ülkeler arasındadır.  Ancak siyasal olarak karışık bir ülke… Arapların dağ, kar ve yeşile ilgisi var. Bursa’nın yöneticileri iyi bir tanıtım kampanyası yürütürlerse, bu tarihi fırsattan istedikleri payı alırlar. Ama iyi bir proje yürütülmezse yatırımlar beklenilen düzeyde olmaz” şeklinde konuştu.
ARAPLAR BURSA’YA YAŞAMAYA GELİYOR
Arapların Bursa’dan oturum ve yaşama amacıyla konut alabileceklerine de dikkat çeken ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi, müteşebbislerin bu ilgiyi fark ederek, Bursa’da turizm yatırımlarına yöneleceklerini savundu. “Araplar, Bursa’da ticari amaçlı kayak yatırımları, golf sahaları, binicilik alanları, av alanları ve termal yatırımları da yaparlar”  öngörüsünde bulunan Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursa’ya faizsiz sermaye yatırımları da gelir. Bursa’da konut projesi inşa edip Arap ülkelerinde satışa çıkartacak faizsiz fonların Bursa’ya ilgisi olur. Önemli olan bu yatırımcı ve fonlara ulaşıp Bursa’yı tanıtmaktır. Ayrıca Cezayir’in Fransızlara ilk kurşunu sıkan Milli kahramanı Emîr Abdülkâdir El-Cezâirî 1852 yılında bir süre Bursa’da sürgün hayatı yaşamıştır. Bursa Belediyesi, Emir Abdulkadir’in yaşadığı sokağa onun ismini vermiştir. İran Devrimi’ni gerçekleştiren İmam Humeyni de 1964 yılında bir süre Bursa’da yaşamıştır. Bu nedenle Cezayirliler ve İranlılar için Bursa’nın ayrı bir önemi vardır.” 
TARİHİ FIRSAT KAÇIRILMAMALI
Bursa’nın Vali Şahabettin Harput’un girişimleriyle, Arap Turizm Örgütü tarafından 2013 yılı için ana destinasyon merkezi ilan edilmesine de temas eden ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi, “Bursa’nın Arap Turizm Örgütü tarafından 2013 yılı için ana destinasyon merkezi ilan edildi. 2013 yılı Arap ve Bursa turizmi için çok önemli bir yıl olacak. Bu durum Bursa için tarihi bir fırsattır” dedi. “Bu fırsatı iyi değerlendirmek için Arapların Bursa’ya ulaşım kolaylığı sağlanmalıdır” uyarısında bulunan Çiftçi, özellikle Körfez ülkelerinden Bursa’ya direk uçak seferlerinin başlatılması ve İstanbul’dan Bursa’ya daha sık deniz seferleri yapılması tavsiyelerinde bulundu. 
ARAPLAR NASIL KONUTLAR İSTİYOR?
Arap gayrimenkul yatırımcılarının Bursa’yı tercih etmelerini sağlayacak etmenleri de paylaşan ARAPTÜRKGYD Başkanı Abdullah Çiftçi şöyle konuştu:
“Araplar Bursa’da hem yaşama amacıyla hem de tatil amacıyla konut yaparlar ve alırlar. Araplar kalabalık ailelerdir. Birkaç eşli ve çok çocuklu ailelerdir. Bu nedenle konutları büyük olur. Konutlarda birkaç banyo olması önemlidir. Konutların yakınında alışveriş merkezi, çarşı olması önemlidir. Konutlarda güvenlik olması önemlidir. Nitelikli, sosyal imkânları olan konutları tercih ederler. Termal tesislere yakın, denize yakın konutları tercih ederler. 
Uludağ’da ise tatil amaçlı dağ evlerini tercih ederler. Araplar çiftlik evlerini severler. Bursa’da yakın gelecekte çok fazla Arap zengininin özel malikânelerini görebiliriz. Orman içinde, dağ başında güvenlikli özel malikâneler… Orta gelirli Araplar için ise Bursa şehir merkezinde fiyatı uygun olan konutlar önemlidir. Arap yatırımcılar Bursa’da konut inşa edip bunu da orta gelirli Araplara satmayı düşünürler. Bursa aynı zamanda bir eğitim şehridir. Bursa’yı tanıyan bir Arap çocuğunun Bursa’da eğitim almasını ister. Turizm yatırımlarına paralel olarak Bursa’da sağlık sektörüne yatırımlar da artacaktır. Termal tesis yatırımlarına ilgi olacaktır.”
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
kapalı
banner61
banner62
banner89