banner94

banner77

banner69

banner88

"Yetki belgesiyle çürükler temizlenecek"

BEMO Başkanı Çelebi, önemli açıklamalarda bulundu.

EMLAK 01.08.2019, 16:03 01.08.2019, 16:04
banner66

 

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’yle birlikte zorunlu hale getirilecek olan “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” uygulaması ve Haziran ayında sert düşüşün gözlemlendiği konut satışı istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

5 Aralık 2019 tarihi itibariyle disiplin altına alınmış bir sektör ile karşı karşıya olunacağını belirten BEMO Başkanı Erdal Çelebi,  “Bu noktada vatandaşa büyük görev düşüyor. Vatandaşımıza da uyarımız lütfen girdikleri ofislerde yetki belgesine baksınlar. Vatandaşlarımıza, Bakanlığımızın verdiği belgeleri sorgulayarak, bu belgesi olan emlak ofisleriyle çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Yetki verilen ofisler güvenilir ofislerdir; adli sicillerinden geçmişlerine kadar araştırmaları yapılmıştır. Ayrıca bu işi yapabilecek denilen ofislerdir. Artık kulaktan duyma bilgilerle ‘ben emlakçıyım’ diyen herkese inanmasınlar. Bu işi yapanların da hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. Yönetmelikle birlikte birçok ofis kapanacak, sektör yeniden dizayn edilecek. Tüm bunlar vatandaşımızın mağduriyeti ortadan kalksın diye yapılıyor.” dedi.

Ofislerin yüzde 15’i elenecek

BEMO Başkanı Çelebi, bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte Bursa’daki emlak ofisi sayısında yüzde 15’e yakın bir elenme yaşanmasının muhtemelen olduğu söyledi.

Hem vatandaşların yetki belgesi olan ofislerle çalışması hem de yetki belgesi almaya şuan haiz olmayan ofis sahiplerine, emlakçılara uyarılarda bulunan Çelebi, “Vatandaşlarımız artık ‘ben emlakçıyım’ diyen herkese inanmasın. Bu işi yapanların da hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. Yönetmelikle birlikte birçok ofis kapanacak, sektör yeniden dizayn edilecek. Meslektaşlarımız bu kapsamda eksikliklerini gidermeli ve başvurularını yapmalı bir an önce. Ciddi anlamda maddi cezalar ve bunun haricinde ofis kapatmalar da olacak. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Süremiz daraldı, çok iş var. Herkes lütfen eksiğini gidersin. Bu yönetmelik bizim sektörümüzün ehliyeti olacak. Nasıl ehliyetin varsa araba kullanabiliyorsan, artık bu belgen varsa iş yapabileceksin. Bu yönetmeliğe sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

“Dibi gördük, artık toparlanma zamanı”

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı konut satış istatistikleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan BEMO Başkanı Çelebi, “2018 Haziran ayındaki satışlarla 2019 Haziran arasındaki satışlar arasında yaşanmışlıklar ortadadır. Kredilerin yüksek olmasıyla, insanların borçlanarak mülk edinmeleri ihtimali azalmıştır. Bu dönemde gerçekten ihtiyaç sahibi olanları ve parasıyla hareket edenleri görmüş olduk. Faizler yüksek olmasa belki şuan -48’i konuşmak yerine belki +20’leri konuşuyor olabilirdik. Geçen yılla bu yıl arasında özellikle Bursa gibi büyükşehirlerde, oranlar yüzde -50 bandında gerçekleşti. Demek ki krizler ilk olarak Büyükşehirleri vuruyor. Sektör temsilcileri olarak yaptığımız görüşmeler ve öngörüler doğrultusunda; bu süreçte dibi gördüğümüzü, bundan sonra toparlanmanın olacağı yönündedir” açıklamasını yaptı.

Konut almanın tam zamanı

Geçen yıla oranla konut fiyatlarında yüzde 20 bandında bir gerileme olduğuna dikkat çeken Çelebi, bu gerilemenin doğurduğu fırsatla birlikte konut almanın tam zamanı olduğunu dile getirdi. Çelebi, “Özellikle ihtiyaç sahibi yatırımcının, yatırıma yönelik yapacağı alımlarda şu anda tam alım zamanı olduğunu bilmelerini istiyoruz. Faizlerin geri gelmesi, ekonominin belli bir seviyeye ulaştığından itibaren emin olun ki bugün konuşulan -20’lere +20’ler koyarak yüzde 40 koyarak yukarıya çıkacağını öngörüyor ve beklentinin bu yönde olduğunu söylemeliyiz. Kesinlikle doğru yatırım için bundan iyi bir zaman olmayacaktır ülkemizde” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89