banner94

banner77

banner69

banner88

Kamulaştırma hangi arazilere yarayacak?

BEMO Başkanı Erdal Çelebi Bursa ve Balıkesir'de 30 mahallenin kamulaştırılmasını değerlendirdi.

EMLAK 16.02.2016, 12:07 16.02.2016, 12:07
 Kamulaştırma hangi arazilere yarayacak?
banner66

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı (BEMO) Erdal Çelebi İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, Bursa ve Balıkesir illerinde 30 mahallede alınan ve Resmi Gazete’de de yayınlanan acele kamulaştırma kararını değerlendirdi.

İstanbul İzmir otoyolu kapsamında Bursa ve Balıkesir illerinde 30 mahallede alınan acele kamulaştırma kararı yüzlerce parseli kapsayacak. Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesinin resmi gazetede yayınlanmasıyla tüm gözler bu bölgelere çevrildi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı (BEMO) Erdal Çelebi, İzmir Yolu ile otoban arasında kalan bölgelerin yatırımcıların gözdesi haline geldiğini ve ilçelerin merkeze göre daha avantajlı olacağını belirtti.

Kamulaştırma bölgelerini değerlendiren Çelebi, ilçe ve kırsal kesimdeki arazilerin fiyatlarının merkezdeki arazilere göre daha iyi seviyelerde seyredeceğini öngördüklerini ifade etti. Normal şartlarda şehirdeki arsaların ilçedeki arsalardan çok daha değerli olduğunu belirten Çelebi, kamulaştırma ile bu durumun tam tersine dönebileceğini vurguladı.

Kolaybet Arial;">Kamulaştırma ilçeye avantaj sağlıyor…

Çelebi şunları söyledi: “Yalova’dan Karacabey’e kadar kamulaştırmaların büyük bir bölümü tamamlandı. Ancak Karacabey, Kemalpaşa Balıkesir bölgesinde henüz kamulaştırmalar bitmedi. Genel olarak baktığımızda merkezi yerlerde fiyatların tatmin edici olmayacağı ilçe kasaba gibi yerlerde fiyatların daha avantajlı olacağını öngörüyoruz. Çünkü merkezi bölgedeki araziler ramsara kalan bölgenin dışında kaldığından dışarda değerini bulmamış arazi ile eşleşmesinden ötürü rakamın düşük kalacağını tespit ediyoruz. Normal şartlarda Susurluk, Kemalpaşa çatrağındaki arazinin normal değeri örneğin 10 TL ise Bursa’daki arazinin değeri 50 TL’dir. Kamulaştırmaya girdiği zaman hakkı 10 lira olan araziler yer 13-14’e çıkabilirken Bursa merkezli değeri 50 TL olan araziler 45-46’a düşebilecektir”

Yeni otoyolla ve Batı Organize Sanayi’nin Bursa’ya gelmesiyle ciddi bir konut ihtiyacının doğacağını söyleyen Çelebi, bu süreci iyi planlama ile doğru bir şekilde yönetmek gerektiğinin de altını çizdi. Çelebi, “Yeni gelişmelerle Bursa’nın ciddi bir konut ihtiyacı doğacaktır. Tabi burada yerel yönetimlere ciddi sorumluluk düşmektedir. Yeni konutlar üretilecekse iyi bir planlama ile bu işin yapılması lazım. Özellikle altyapı ve geniş yollar ile desteklenecek yeni konut projeleri hayata geçirilmelidir” dedi.

Halkı bilinçlendirmeye talibiz…

Sadece ülkenin değil Bursa’nın da en önemli gündem konularının başında gelen kentsel dönüşüm hakkında da düşüncelerini söyleyen Çelebi, halka anlatmadan kentsel dönüşümün yapılamayacağını ve dönüşümü halka ancak kendilerinin anlatabileceğini ifade etti. Çelebi sözlerini şöyle noktaladı: Biz yıllardır kentsel dönüşümü insanlara anlatmaya çalışıyoruz bunun için çeşitli projeler yapıyoruz ama maalesef istediğimiz desteği alamıyoruz. Kentsel dönüşüm halka anlatılmadan olacak bir şey değildir. Kentsel dönüşüm müteahhit ile vatandaş arasında sıkışmış durumda. Burada bence en çok bize ihtiyaç var. Esas bu sıkıntıları çözmesi gereken, halkı ikna etmesi gereken sahadaki insandır. Ama maalesef bizden yeterince faydalanılmıyor. Biz kentsel dönüşümü vatandaşa anlatmaya talibiz. Bizler üyelerimizin hepsini BEMO olarak kentsel dönüşüm konusunda bilinçlendirdik. Bizler üzerimize düşeni yaptık. Artık bize fırsat verilmesini bu işin dışında tutulmamayı istiyoruz.”

 

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89