banner94

banner77

banner69

banner88

Gayrimenkul alırken aldanmayın

Konut, iş yeri, tarla, bağ-bahçe ya da fabrika gibi taşınmazları satın almadan önce yapılacak ekspertiz sonucunda hazırlanan değerleme raporu, gayrimenkul satın alacaklara ışık tutuyor.

EMLAK 17.06.2021, 10:13 17.06.2021, 10:22
Gayrimenkul alırken aldanmayın
banner66

 Raporun satışa konu gayrimenkulün künyesi niteliğinde olduğuna işaret eden Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Değerleme Uzmanları Komitesi Başkanı Mimar Fisun Kumbaracı, “Gayrimenkul alacaklara tavsiyemiz, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarına başvurmaları” diye konuştu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TDUB Değerleme Uzmanları Komite Başkanı Mimar Fisun Kumbaracı, gayrimenkul satın alacak herkesin araç satın alırken olduğu gibi satışa konu taşınmazın ekspertizini yaptırması gerektiğinin altını çizdi. Kumbaracı “Ekspertiz işlemleri sonucunda hazırlanan değerleme raporunda değerin yanı sıra gayrimenkule dair pek çok bilgi yer alır. Değerleme raporu, gayrimenkulü satın alacak kişiye ışık tutan, alıp almamasında ya da bazı gerçekleri bilerek satın almasında etkili olan çok önemli bir rapordur. Öte yandan değerleme raporu, yalnızca satış öncesinde değil, miras paylaşımlarında ve ortaklığın giderilmesinde de gerekmektedir; bu noktada uzlaşmayı kolaylaştırır.” bilgisini paylaştı.

GAYRİMENKULÜN KÜNYESİ NİTELİĞİNDE

Halk arasında değerleme raporuna ilişkin, yalnızca satışta kredi kullanıldığında bankaların talebiyle düzenlendiğine yönelik yanlış bir izlenim olduğuna dikkat çeken Fisun Kumbaracı, “Oysa ki alıcı, kredi kullansın ya da kullanmasın gayrimenkul için ekspertiz yaptırtabilir, hatta yaptırmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ekspertiz raporu sayesinde alıcı lehine vazgeçilen çok sayıda alım işlemi olduğunu vurgulayan Kumbaracı, “Gayrimenkulün değerinin yanında maliyeti çok cüzi rakamlarda olan değerleme raporu; satış öncesi, o günün şartlarıyla gayrimenkulün künyesi gibidir.” diye konuştu.

DOĞRU ADRESE BAŞVURUN

Fisun Kumbaracı gayrimenkul alacaklara şu sözlerle önerilerde bulundu:

“Yeni düzenlemelerle tapu satışlarında resmiyet kazanması ve her satışta değerleme raporu düzenlemesinin zorunlu hâle getirilmesi beklenmektedir. Ancak gayrimenkul alacaklara tavsiyemiz, zorunluluk olmasını beklemeksizin bilinçli bir müşteri olarak kendi tercihleriyle bu yolu seçmeleridir. Yapacakları şey; (SPK) tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarına başvurmak. Doğru adrese başvurmaları çok önemli.”

Kumbaracı, gayrimenkul müşterilerinin SPK lisanslı değerleme şirketleri ve değerleme uzmanlarının bağlı olduğu Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden bilgi ve yardım alabileceklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
17°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89