banner94

banner77

banner69

banner88

Emlakçılık Yasası ne katacak?

Bu yıl çıkması beklenen yasa ile ilgili gayrimenkul danışmanları ne diyor?

EMLAK 15.03.2016, 12:52 15.03.2016, 12:52
Emlakçılık Yasası ne katacak?
banner66

Gayrimenkul danışmanlığı mesleğine belli standartlar getirecek olan Emlakçılık Yasası’nın bu yıl çıkması bekleniyor.  Oda ve dernek temsilcilerinin mutabakatıyla hazırlanan ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’na sunulan tasarının yasalaştığı takdirde yıllık ortalama 300 milyar dolara yakın gayrimenkul satışının yapılacağı öngörülüyor.



Sektöre düzen getireceği görüşünde birleşen gayrimenkul danışmanları, mesleğin kurallara bağlanarak itibarının artacağının ve olası kayıp-kaçakların önüne geçileceğini savunuyor.



DENİZ GAYRİMENKUL - MERAL TÜRKEŞ:

Gayrimenkul sektörünün merakla beklediği ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu’ ve ‘Lisanslı Emlak Müşavirliği’ yasasının pek çok standart getirmesi bekleniyor. Sektöre kalite ve eğitimin gelmesiyle birlikte hizmet kalitesinin artacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Kayıt dışılığın kalkmasıyla birlikte devletin gelirlerinin de otomatik olarak artması bekleniyor. Sadece İstanbul’da 100 binden fazla kayıt dışı çalışan emlakçının bulunduğu belirtiliyor. Kanunla birlikte ayda bir kiralama yapsam mantığından çıkılacağı umuluyor.

Kanunun çıkmasından itibaren 4 yıllık üniversite veya üniversitelerin 2 yıllık emlak ve tapu kadastro bölümü mezunu olmayanların emlak müşaviri olamayacağı belirtiliyor. Kanunun çıktığı  tarihten önceki bir tarihte meslek odasında kayıtlı olanlarla, Emlak Müşavirliği odasından eğitim sertifikası almış, emlakçılık yaptığını kestiği faturalarla belgeleyenlerin, muktesap hak olarak Emlak müşavirliği sınavına girmeye hak kazanacakları ifade ediliyor.

Öyle bir sektör düşünün ki içinde müteahhidi de olsun, çaycısı da, güvenlikçisi de, kapıcısı da, işadamı da. Siz hiç okul da öğretmenlik yapan güvenlik gördünüz mü, ya da hastanede muayene eden kapıcı. Her işin bir adabı, terbiyesi, eğitimi vardır. Limonata yapmanın bile sanatı varken, milyarlık ürünleri sümenaltı gibi satmak hangi akla uyar. Sonra ‘Emlakçı bizi aldattı’ derler. Elinde çanta ile bir meslek yapan adama ne kadar inanılır ki? Yurtdışında sadece alıcıdan yüzde 5 alınarak bu iş yapılıyor. Bu şekilde sahibindenin önüne geçilmiş.  Sahibinden pek çok kez hem kendi aldanıp ucuza satıyor, bazen de alıcıyı aldatıp çok pahalıya satıyor. Bu işin ekspertizleri ne güne duruyor. Umarız bakanlık bir an önce yasayı çıkarır da, tüm ülke ekonomisine bir merhem olur. 



REMAX GAYRİMENKUL - GÖKSEL BİRSEN: 

Ülkemizin artık  lokomotif sektörlerinden birisi haline gelen gayrimenkul sektörü birçok unsuru ile büyüme hızını her yıl devam ettiriyor. Sektörün belki de en önemli unsurlarından birisi olan ve gayrimenkul alım-satımının başlatıcısı niteliğinde olan emlakçıların veya bir başka deyişle gayrimenkul danışmanlarının maalesef ki ülkemizde hukuksal olarak bir tanımları bulunmamaktadır. 

İnşaat yapımında müteahhidin belki de en önemli yardımcısı emlakçı-gayrimenkul danışmanlarıdır. Yine tüm taşınmazlarda kiraya verme, 2.el gayrimenkullerin satışında da yine emlakçı-gayrimenkul danışmanı sektörün en önemli aktörlerinden birisidir. İşte bu kadar önemli bir mesleğin bir yasasının olmayışı bu sektörü merdiven altı tabi ettiğimiz bir gayri resmi alana itmektedir. 

 

Mahallede bulunan bakkal, hiçbir belgesi oda kaydı olmayan bir kısım vatandaşta emlak aracılık işi yapmakta ve bu şekilde emlakçı-gayrimenkul danışmanına olan güven ciddi şekilde zedelenmektedir. Oysa ki bu işi tüm aşamalarından geçerek yapan, oda kaydını yaptırmış ve resmi olarak sözleşmeleri ve faturalarını kesen, müşteri memnuniyetini hedef alan emlakçı-gayrimenkul danışmanları da bu gibi kişiler nedeniyle haksız  bir şekilde cezalandırılmaktadır. 

 

Gayrimenkul sektörünün en önemli aktörlerinden olan emlakçı-gayrimenkul danışmanlarının hukuki statüye kavuşması için TBMM’de bulunan “Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği” yasa tasarısının bir an önce yasalaşması şarttır. 

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde var olan bu düzenlemeler gayrimenkul konusunda bu kadar önemli bir ülkede uygulanmamış olması bir talihsizliktir. Bizler bu yasa tasarısını ivedilikle yasalaşmanı bekliyoruz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89