banner94

banner77

banner69

banner88

Gayrimenkulde riskler ve fırsatlar

Uzmanlar gayrimenkuldeki riskler ve fırsatlar konusunda yatırımcıyı uyarıyor

ARSA-ARAZİ 20.11.2015, 13:24 20.11.2015, 13:24
Gayrimenkulde riskler ve fırsatlar
banner66
Seçim, döviz ve altındaki belirsizlikler, borsadaki dalgalanma, dış faktörler derken yatırımcının kafası karıştı. Ekonomideki belirsizlikten etkilenen sektörlerden birisi de gayrimenkul piyasası oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen Realty World ve Remax firmalarının gayrimenkul danışmanları istikrarlı bir büyüme sergileyen gayrimenkul sektöründe tedirgin yatırımcıyı, riskler konusunda uyarırken yatırımcılara fırsatlar konusunda da tüyolar veriyor.

REMAX YÖN. GAYRİMENKUL DANIŞMANI GÖKSEL BİRSEN:
Emlak sektörüne yatırım yapmak, uzun vadede doğru planlamayı yapabilmeyi gerektirir. Emlak piyasası her ne kadar oldukça karlı bir sektör olsa da, birçok farklı etkenden etkilenen oldukça hassas dengeler fiyatların dalgalanmasına neden olabilir. 

Herkesin bildiği gibi emlak yatırımından yüksek kazanç elde etmek için gayrimenkulü ucuzken almak ve değeri arttığında satmak gerekir. Ancak bu ucuza al pahalıya sat durumu günümüzde oldukça büyük titizlik gerektiren ve düşüncesizce yapıldığında yatırımcının büyük zarar etmesine neden olabilen hassas bir konu haline gelmiştir.


Emlak sektöründe yatırım, her şeyden önce risk içeren bir yatırım biçimidir ve geleceğe yönelik riskler doğru analiz edilmelidir. Yatırım yapılacak gayrimenkulün kazancı uzun vadede alınan risklerden az ise, o gayrimenkule yatırım yapılmaması gerekir çünkü kazanç sağlamak oldukça risklidir. 

Özellikle konut alırken incelenmesi gerekenler;


-İmar ve iskan izinleri
-Tapunun sorunsuz olması
-Yapı kullanım belgesi
-Gayrimenkulün bulunduğu bölgede gelecekte bir kamulaştırma olup olmayacağı
-Deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklılık
-Kooperatif yapılarında ortak kullanılan alanları ve hakları
Betvole background-repeat: initial;">

Bu tür uzun vadeli riskler konusunda doğru analiz yapılması gerekir. 


REALTY WORLD ARF GAYRİMENKUL DANIŞMANI ALİM DELİGÖZ:

Öncelikle makro ekonomiden sektöre ve yatırım kararlarına uzanan geniş bir yelpazede hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar vardır.

Ülkemizde bir deprem gerçeğinin olması, göç, nüfus artışı, evlenmeler boşanmalar, daha iyi bir yaşama isteği vb. dinamikler sebebi ile konut açığı devam edecek gibi görünüyor ancak uygun arsaların olmaması pahalı arsa fiyatları sebebi ile konut fiyat artışı sektörü engelleyen en önemli faktörlerdendir.

Özellikle iç ve dıştaki siyasal, bölgesel, ekonomik belirsizlikler, tasarrufların çok düşük olması, borçlanma oranlarının yüksek olması, arz ve talep dengesizliğinin yaşanması gibi riskler Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünü içinde barındırıyor. Bugün içinde bulunduğumuz durumu iyi analiz etmemiz hesaplarımızı ona göre yapmamız gerekir. Buna mukabil bölgesel tüm olumsuzluklara rağmen alt ve üst yapı inşaatları ile en büyük ivmeyi sağlayacak olan kentsel dönüşüm projesi ile inşaat sektörü Türkiye’nin lokomotifi olmaya devam edecektir.

İkinci olarak her alanda olduğu gibi gayrimenkul yatırımı yapmanın da belirli riskleri vardır. Kazandıklarımızın hepsini harcamıyoruz değil mi? O halde tasarruf ediyoruz demektir. Tasarruf ederek sabit kalan paranın size sahip olduğunuzdan daha fazlasını kazandırmayacağını ve bu kendiniz için en büyük risk olacağını bilmelisiniz. O halde paranızı gelir getiren güvenli bir yerde değerlendirmelisiniz.

Her fırsat kendi içinde bir risk barındırır. Temel bir piyasa kuralı olarak risk ve getiri doğru orantılıdır. Yatırımınız riski ne kadar yüksekse vaad edilen getiri de  o kadar yüksek olacaktır. Buna göre yatırım yaparken ne kadar riske katlanılacağını çok iyi bilmemiz gerekir. En önemlisi, yatırım yapmaya karar verirken paranızı ne kadar süre ile o yatırımda tutabileceğinizdir. Kişi yatırımının karşılığını ne zaman beklediğine dair kafasında bir vade olması lazım. Her yatırımcı kendince bu sorunun cevabını verip yatırımını öle yapmalıdır. Bu sebeple paranızı kendiniz için uygun bulduğunuz şekillerde değerlendirebilirsiniz. Her riskin kazandırmayacağını doğru riskin çok kazandıracağını unutmamak gerekir.

Yatırım yapacağınız alanı çok iyi tanımalısınız. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım doğru değildir. Yapacağınız yatırımın güvenirliği kontrol edilip tüm olası riskler değerlendirilmelidir. Dolayısıyla gayrimenkul danışmanlarının piyasaları sürekli takip ettikleri, hangi alanda ne kadar dalgalanma olacağını bileceği için bilinçli bir risk yapmak adına destek almak kesinlikle yararlı olacaktır. 

                   

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89