banner94

banner77

banner69

banner88

Ev alanlar nelere dikkat ediyor ?

Önemli gayrimenkul danışmanlarından görüşler bu haberde.

ARSA-ARAZİ 11.01.2016, 11:34 11.01.2016, 11:34
Ev alanlar nelere dikkat ediyor ?
banner66

İnsanlar birçok zorlukla edindiği birikimlerini gayrimenkula çevirmek isterken bu konuda en doğru kararı vermek istiyor. Bu yüzden konut satın alma süreci doğal olarak genelde ince elenip sık dokunan ve titiz bir incelemeye tabi tutulan bir süreç oluyor. Bu süreçte konut sahibi olmak isteyenlerin dikkat ettiği ve dikkat etmesi gerektiği hususlar ön plana çıkıyor.



Alması ve satması zor olan, yüksek meblağların ödendiği evler için satın almadan önce dikkat edilmesi gereken ve öne çıkan bazı noktalar vardır. Bu yüzden konut sahibi olmak isterken olduğundan daha da fazla dikkatli olunması gerekmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan gayrimenkul danışmanları ev alanların nelere dikkat ettiklerini ve nelere dikakt etmesi gerektikleri konusunda görüşlerini aktardılar.



ÇALIMLIOĞLU GAYRİMENKUL AŞ SATIŞ UZMANI SERTAÇ KOYUNCU

Oturmak ya da yatırım yapmak amacıyla ev almak isteyenler için ilk kriter çoğunlukla bütçe oluyor. Yani dairenin fiyatı ve aidatı. Sonraki en önemli kriter, lokasyondur. Hem satın alınacak projede yaşamanın ne ölçüde kolay olacağını hem de bölgenin gelişme potansiyelini dolayısıyla da o bölgenin yatırım değerini projenin ulaşım akslarına, okul, hastane, pazar, alışveriş merkezleri gibi önemli noktalara uzaklığı öne çıkıyor. Lokasyonun ardından alıcının dikkat ettiği en önemli faktör binanın ve dairenin teknik özellikleridir.



Binanın yaşı, yalıtım durumu, ısınma şekli, binanın deprem yönetmeliğine uygunluğu, dairenin ara kat olması, ferahlığı, cephesi, dairenin masrafsız olması, geniş balkonlar, hilton banyo, ankastre mutfak, binada asansör hatta mümkünse çift asansör olması mülk sahibi olacakları etkileyen kriterlerdir. Alımda dikkat edilen bir diğer etken projelerin sosyal yaşam alanlarıdır. Birbirine benzeyen projelerin arasından sıyrılarak yeni bir yaşam biçimi sunan özellikle açık/kapalı otopark alanı, 7/24 güvenlik, dinlenme alanları, açık/kapalı yüzme havuzu, oyun parkı vs gibi geniş sosyal yaşam alanlarına sahip olan projeler çoğunlukla tercih sebebi oluyor.



Son olarak da artık ender karşılaşılsa da bazen komşuluk da göz önünde tutulabiliyor.





ALİM DELİGÖZ – REALTY WORLD GAYRİMENKUL DANIŞMANI 

Hayattaki en temel ihtiyaçlardan birisi  barınmadır. Kişiler bu ihtiyacı karşılamak için kah kirada kah kendi evinde oturarak hayatlarını idame ettirirler. Herkesin hayalinde kendi evinde oturma isteği vardır. Bu sebeple herkes başını sokabileceği sıcak bir yuvaya ihtiyaç duymaktadır.



Konut satın almada en belirleyici faktör kişisel ihtiyaçlardır. Kişi tercihini ihtiyaçları doğrultusunda yapmalıdır. Örneğin; oturmak için bir yuva arıyorsak özel isteklerimiz daha belirleyici olacaktır. Evin büyüklüğü, konumu, komşular, güvenlik, sosyal yaşam alanı gibi özellikler tercih sebebi olabilir. Yatırım için konut arıyorsak, düşük maliyet yüksek getiri olduğu için gelişen bölgeler daha çok ön plana çıkıyor. Seçilecek evin lokasyonu hakkında bilgi edinmek de yararlı olacaktır. Gayrimenkul hala Türkiye'de en güvenilir yatırım araçlarının başında gelmektedir. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de her beş kişiden dördü ev almayı yatırım olarak görmektedir. Günümüz ekonomik şartları göz önüne alındığında ev almaya karar verme aşamasında insanlarımız en çok hane gelirine, ev fiyatlarına ve kredi faiz oranlarına dikkat etmektedir. Bununla birlikte ulaşım imkanlarının iyi olması evin çevresinin güvenli olması, evin büyüklüğü de karar verme aşamasın da önemli etkenler arasında sıralanabilir.



Ev satın almak veya almaya niyetlenmek genelde zahmetli ve zorlu sürecinde göze alınması demektir. Alması, satması zor olan yüksek meblağların ödendiği bide üstüne kredi kullanılarak borç yükünün altına girip sahip olunan evler için almadan önce dikkat edilmesi gereken ve öne çıkan bir takım noktalar vardır.

Konut alırken nelere dikkat edilmeli?

    -Tapu kaydına bakın,

    -Kredi kullanılacaksa krediye uygun olup olmadığı,

    -İskanın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığı,

    -Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu,

    -Gayrimenkule ilişkin hisse oranları,

    -İpotekli olup olmadığı,

    -Gayrimenkulün birikmiş vergi borcu olup olmadığı,

    -Gayrimenkulün son emlak beyanname değeri,

    -Gayrimenkul üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir resmi merciin tasarrufunun bulunup bulunmadığı,

    -Satışa engel bir tedbir kararının bulunup bulunmadığı

    -Kat irtifakının kurulup kurulmadığı,

    -Deprem yönetmenliğine uygunluğu,

    -Yüzölçümü 

Gayrimenkul sabır gerektiren bir yatırım modelidir. Hayatınızdaki en önemli kararlardan biri olan gayrimenkul satımında veya alımında ciddi bir sorunla karşılaşmamak ve işlemlerinizi hızlı ve kolay olarak sonuçlandırmak için gayrimenkul danışmanınızla birlikte hareket etmek yararlı olacaktır.

       

REMAX GAYRİMENKUL DANIŞMANLI GÖKSEL BİRSEN

Yaşam şartlarının değişmesiyle konut alıcılarının beklentileri de değişiyor. Bireysel yaşama isteği, küçük aile yapısı, konforlu ama ekonomik yaşam arzusu gibi nedenlerle küçük konutlar talep ediliyor. Özel peyzajları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, bisiklet parkurları gibi çok sayıda olanaklar sunan projeler, çocuk odaklı konut seçiminde alıcıları da epeyce zorluyor. 

RE/MAX Yön veri tabanımıza göre baktığımızda oluşan istatistiki rakamlarımız şu şekildedir.

  • Metrekare ölçütlerinde 91 ile 120 metrekare arası tercih ediliyor. ( %37)
  • Oda sayısında  % 56’lık kısım 3+1 ev , % 29’luk kısım 2+1, % 10’luk kısım 4+1,% 5’lik kısım 1+1 ev tercih ediyor.
  •  Konut tipleri arasında  % 88’le apartman ve site en çok tercih edilen seçenekken  % 5’lik oranda ‘katta iki katlı’, % 5’lik oranda villa , % 2’lik kısım ise gecekondu yer alıyor.

  • Yapı tipleri arasında  konut almak isteyenlerin % 56’sının apartman tercih ettiği ortaya çıkıyor.            % 40’lık kısım sitelerden yana tercih yaparken % 4’lük kısım müstakil evleri seçiyor.

  • “Kaçıncı katta ev almak istiyorsunuz” sorusuna cevaben % 83’ü 0 ila 5’inci katları tercih ediyor.       % 10’u 6 ila 10, % 4’ü girişin atındaki katları, % 2’si 11 ila 15’inci katları, % 1’i ise 15’inci katın üstünü tercih ediyor.

  • Özel peyzajları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, bisiklet parkurları gibi çok sayıda olanaklar sunan projeler, çocuk odaklı konut seçiminde alıcıları da epeyce zorluyor. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89