banner94

banner77

banner69

banner88

Çalımlıoğlu: Arazi yıllandıkça değerlenir

Yatırım için arazi ve konut arasında kalanlara Harun Çalımlıoğlu'ndan tüyolar.

ARSA-ARAZİ 26.10.2015, 16:57 26.10.2015, 16:57
Çalımlıoğlu: Arazi yıllandıkça değerlenir
banner66
İnsanların bin bir zorluklarla kazandıkları paraları değerlendirmek istemesi en doğal haklarından birisidir. İnsanın ihtiyaçlarının ikame edilebilir özelliği olması bu isteklerini yönlendirme de etkili olmaktadır.



Gayrimenkul yönünden Marmara’nın en cazibeli şehirlerinden biri haline gelen Bursa'da yatırım yaparak parasına para katmak isteyen yatırımcılar en doğru yatırımın hangisi olacağı konusunda gelgitler yaşıyorlar. 



Birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcıları doğru yönlendiren gayrimenkul danışmanlığı firmalarına bu konuda önemli görevler düşüyor. Yatırım için arazi, konut ve iş yeri konusunda ve tasarrufunu nasıl değerlendireceği noktasında kararsız kalanlara Çalımlıoğlu Gayrimenkul AŞ. Kurucularından Harun Çalımlıoğlu ip uçları verdi.



Arazi parseli tektir ve yıllandıkça değerlenir...

Enflasyonist bir ortamdayız ve ev fiyatları her sene değişkenlik gösteriyor. Yeni yaşam alanları kuruluyor, şehir batıya kayıyor. Yaşamın yeni başladığı lokasyonlar hem altyapı hem de inşaat kalitesiyle prim yapmaya başlıyor. Bu alanların doluluk oranlarının yükselmesi hatta %100’e ulaşması durumunda 10 sene önce alınan evin değeri, satın alınan zamanki değerinde olmuyor. Üstelik satın alınan konut geçen bu zamanda artık 10 yaşına ulaşmış oluyor. Arazi ise; zamana yenilmez. Yaşam yoğunluğunun artması beklenen bölgelerdeki arsa yatırımları yeni projeler ile gelecek vaat eder. Doğru lokasyonda toprağa yapılan yatırım, zaman içinde değer artışı ile kendini öder duruma gelir.

Konutların yıpranma payı yaşam devam ettiği için daha yüksektir. Kiracı çıktıktan sonra evin ciddi bir şekilde elden geçirilmesi, bakım maliyetlerinin karşılanması gerekir. Arazi yıllara göre deformasyona uğramayacağı için size ekstra bir bakım maliyeti çıkartmaz. Tam tersi yıllandıkça değerlenir.

Kiracı evi boşalttığında hemen yeni bir kiracı bulunamayabilir ve ev boş kaldığı için kira getirisi kesilebilir. GYODER verilerine göre 2010-2015 yılları arasında konut fiyatları yatırımcısına %56.2 değer kazandırırken doğru lokasyonda alınan bir arazi, yatırımcısına konuttan çok daha fazlasını kazandırmaktadır.

Konutta, satın alma işleminden sonra beklenti bitmekte ya da yavaşlamaktadır. Arsa ve arazide ise beklenti daima yüksektir. Aldığınız arazinin, arsaya dönüşmesi diğer bir değişle imar uygulaması gelecek dönemde alacağınız katma değeri yükseltir, beklentinizi artırır. 

Konut alınırken ödenen masraf bedelleri yüksektir. Arazide masraf bedelleri minimize edilmiştir. Her sene konut, çevre, temizlik, çöp vs. vergileri ödenir. Arazide bu vergilerin hiçbiri yoktur. Binada sizin aldığınız dairenin eşdeğerinde birçok konut bulunabilir. Alınan araziden  bir tane daha bulmanız mümkün değildir.  Arazi parseli tektir ve bir eşi daha üretilemez. Yani alınan arazi dünyada sadece sizde vardır.

Bütün bu verilerin ve temel ihtiyacın dışında tamamen yatırıma yönelik olarak satın alınan konutun, uzun vadede bir arazi kadar prim yapması elbette mümkün olmayacaktır. Konut yatırımcıları, özellikle kredili alımlarda ödenen faiz yükü de dikkate alındığında, zaten sınırlı olan primi çoğu zaman faiz bedeli olarak ödemek zorunda kalmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89