banner94

banner77

banner69

banner88

Altınova-Gemlik arası Şubat sonunda açılacak

İMO Bursa Şubesi Üyeleri, Körfez Geçiş Köprüsü'ne hayran kaldı.

ARSA-ARAZİ 12.02.2016, 15:26 12.02.2016, 15:26
Altınova-Gemlik arası Şubat sonunda açılacak
banner66

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi üyeleri, İstanbul ve İzmir arasındaki yolculuğu 3.5 saate indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nü inceledi. Proje konusunda üyeleri bilgilendiren Eğitim Mühendisi Onur Şahinkaya, Altınova- Gemlik arasındaki 40 kilometrelik yolun Şubat sonunda açılacağını, Nisan ayında ise köprünün trafiğe açılmasının hedeflendiğini söyledi.

İMO Bursa Şubesi, üyelerinin mesleki gelişimini arttırmak ve Türkiye’nin önemli projelerini inceleme fırsatı sunmak için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap- İşlet- Devret yöntemiyle yapım gerçekleştirilen Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ayağına yeni bir teknik gezi düzenledi. Yapım ve işletme süresi 22 yıl 4 ay olan projenin Körfez Geçiş Köprüsü ayağında sona yaklaşılırken İMO Bursa Şubesi üyeleri inşaat mühendisi olan Yüksel Proje- Emay- Chodai İş Ortaklığı Eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal, Eğitim Mühendisi Onur Şahinkaya’dan teknik bilgi aldılar. 2035 yılına kadar işin sorumluluğunun Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’de olduğunu söyleyen Şahinkaya, otoyolun daha sonra devlete teslim edileceğini belirtti.

Otoyol uzunluğu 384 kilometre, bağlantı yolu 49 kilometre olan projenin 2018 yılına kadar tamamen bitirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Eğitim Mühendisi Şahinkaya, açılışı beklenen Altınova ile Gemlik arasındaki 40 kilometrelik bölümünde Şubat ayı içerisinde açılmasını beklediklerini dile getirdi.

ALTINOVA- GEBZE ARASI 78 KİLOMETRE KISALACAK

“Otoyolunun en önemli avantajı Altınova- Gebze kavşakları arasında karayolu ile geçilen 90 kilometrelik mesafeyi 12 kilometreye düşmesi ve güzergahta 78 kilometrelik bir kısalma sağlaması” diyen Eğitim Mühendisi Onur Şahinkaya,

2 bin 682 metre uzunluğundaki asma köprünün, 1550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük 4’ncü asma köprüsü olacağını hatırlattı.

6 TABLİYE YERLEŞTİRİLDİ

Kulenin toplam yüksekliğinin 252 metre olduğunu ifade eden Şahinkaya, “Ana kablo tamamlandıktan sonra düşey askı hatları kablolara kelepçe ile yerleştiriliyor. Köprüde 25 metrede bir düşey askı halatları olacak. Toplamda 210 adet askı halatı ile birlikte tabliyeler asılır duruma getirilecek. Köprümüzde üç gidiş, üç geliş olacak. Tabliyelerin 36 metre genişliği, 4.75 metre yüksekliği ve 3.65 metre şerit genişlikleri var. Kenarda da 3 metrelik bir yürüme yoluna sahip. Diğer üç köprüde olduğu gibi burada da çelik kutu kesitli tabliye tipi kullanıldı. 113 adet tabliye hazır durumda. Geçen hafta itibari ile 6 adet tabliyenin montajı tamamlandı. Deniz yolu ile getirilen tabliyeler, yüzer vinç ile kaldırıp askı halatlarına bağlanıyor. Tabliyelerin bağlanması üç farklı aşamada gerçekleştirilecek. Birinci aşamada mesnet bölgeleri asılacak. Bu aşama tamamlanmış durumda. İkinci aşamada ise açıklığını ortasından başlanıp kulelere doğru dengeli bir şekilde yayılacak. Son olarak da mesnet bölgelerine yakın yerlerde düşey askı halatlarına tabliyelerin bağlanması gerçekleştirilecek. Şu an için köprünün Nisan sonunda ulaşıma açılması hedefleniyor. Bu doğrultuda çalışmalar yürütülüyor” dedi.   

Sunumun ardından inşaat mühendisleri kesonların etrafında feribotla tur atıp köprüyü, denizden inceleme fırsatı buldu.





 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner92
banner89