banner94

banner77

banner69

banner88

21.02.2020, 10:46 627

Arabayı hızlandıracak mı?

9 yıl önce “Kurucu ve Genel Müdür” olarak kadrosunda yer aldığım Konut ve Yapı Gazetesi’ne şimdi köşe yazarı olarak tekrar merhaba demenin mutluluğu içindeyim. Bundan böyle her sayıda, Sanayi Gayrimenkulleri ile ilgili yazılarımla sizlerle olacağım.

Türkiye’nin en fazla Sanayi Bölgesi’ni bünyesinde barındıran Bursa, 27 Aralık 2019 günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan yerli ve milli otomobilin üretim merkezi olarak Bursa Gemlik İlçesi’nin belirlendiğini açıklamasıyla bir kez daha tüm dikkatleri üzerine çekti. Yer olarak farklı beklenti ve düşüncelerimiz vardı ama netice itibariyle Bursa’nın neresine yapılırsa yapılsın, bırakın Bursa’yı çevredeki illeri bile olumlu etkileyecek bir yatırım.

Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun (T.O.G.G) geliştirdiği yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi ile başlayacak ekosistemin 15 yıllık bir sürede milli gelire 50 milyar Euro katkı sağlayacağı, cari dengeye ise 7 milyar Euro katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Tabi bu süreçte aslan payını Bursa’nın hali hazırda kurulu mevcut Sanayi Bölgeleri’nin alması bekleniyor.

Gemlik’te olması, bu aks üzerinde, gerek otoban bağlantısıyla, gerek deniz yoluyla, tedarik zincirinin daha da yoğun çalışıyor olması anlamına gelir. Tedarik zincirine dahil olacak firmalar bütün etkenleri bir araya kattıklarında, üretim tesisine en uygun konumda bulunmak isteyeceklerdir. Bursa’da Kurulu bulunan ya da yeni fabrika kuracak olan tedarik firmaları öncelikle yakın konumlarda yer almak isteyeceklerdir. Bu durumda da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, Bursa’daki diğer sanayi bölgelerinde yerli otomobilin canlandırıcı etkisinin görüleceğini düşünüyorum. Yer arayışları ile de sanayi bölgelerindeki m2 fiyatlarının artış göstermesi muhtemeldir. Tabi ihtiyaca uygun parsel veya fabrika bulma konusunda bölgelerin doluluk oranları da en önemli faktör olacaktır. Uygun yer bulma sıkıntısı çekecek tedarikçilerin, zaman içerisinde farklı sektörlerde yer alan bir çok firmanın yerine ve binasına ciddi teklifler yaparak satın almasını bile ihtimal dahilinde görüyorum. İmar izni olsa dahi,  sırf yakın diye, münferit olarak herhangi bir yerde fabrika binası kurmak, Organize Sanayi Bölgesi içerisinde katılımcı olarak yer almanın avantajları karşısında sıkıntı doğuracaktır. Altyapıları, elektrik, doğalgaz, su dağıtım ve fiyat avantajları, arıtma, lojistik, yönetim modelleri ve daha birçok faktör Organize Sanayi Bölgeleri’ni cazip hale getirmektedir.

Bugün Oyak-Renault, Fiat, Karsan ve Güleryüz olmak üzere 4 tane otomobil fabrikasına ev sahipliği yapan Bursa’da, yerli otomobil fabrikası ile yeni yatırımların ve yeni istihdam olanaklarının da kapısı açılacaktır. Hala daha müsait alanları olan Bursa’da belki de zamanla yeni sanayi bölgelerinin kurulması bile gündeme gelebilir.

Konuyu, benim de gayrimenkul danışmanlığı başlangıcında eğitimini aldığım kıymetli dost Barış Kılıçarslan’ın bir anısı ile bağlamak istiyorum;

Dünyaca ünlü bir Formula 1 takımının ekibi ile aynı otelde konaklayan Barış Bey akşam yemeği için restorana iner ve bu ekip ile yan yana masalara denk gelir. Neredeyse her birinin farklı tip, ırk ve renkte olduğu yaklaşık 20 kişilik ekip müthiş uyumludur ve eğlenceli bir şekilde yemeklerini yemektedir. Barış Bey kendilerine selam verir ve içlerinde daha yetkili gibi görünen kişiye bu neşeli ve uyumlu hallerine hayran kaldığını belirterek görevini sorar. Yetkili, arabanın sol ön tekerleğinden sorumlu olduğunu söyleyince de şaşkınlığını gizleyemez. “Peki, belli ki herkes bir kısımdan sorumlu ve sadece o bölüme odaklı çalışıyor. Herkes bir makine düzeninde işini layıkıyla yapıyor. Bu da aranızdaki uyumu mükemmel kılıp yarışa yansıyor. Ama anlamadığım şu; Rengi, ırkı, dili, hatta tuttuğu takım bile farklı olan bu kadar kişi arasında, herkes mi aynı düşünüyor? Hiç mi farklı görüş yok, hiç mi farklı fikir yükselmiyor?” 

Yetkili cevap verir;

Elbette var olmaz mı? Biz kendi içimizde her türlü görüşü dinler ve değer veririz. Aramızda tartışır ve konuşuruz. Ancak fikir olarak uygulanabilirliği konusunda bizi sadece bir sorunun cevabı ilgilendirir!

Arabayı hızlandıracak mı?...

Bu yaşanmış olaydan yola çıkarsak, üretimin sanayi şehri Bursa’da yapılması kararı yerli arabayı daha da hızlandıracaktır.

- - - -

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89